Sosyal medya olmadan ruh sağlığınız nasıl olurdu? Bunu hayal etmek oldukça zor.

Pek çoğumuz sosyal medya hesaplarımızla iç içe geçtiğimiz için sosyal medyaya göz atmadan önce neler yaptığımızı hatırlamamız bile zor.

Online iletişimin çok sayıda faydası olsa da arkadaşlardan, aileden, ünlülerden ve sürekli olarak dikkatimizi çekmek için yarışan markalardan gelen bildirimler arasında dengeyi nasıl bulacağız?

Bazı araştırmalara göre sosyal medya kullanıcılarının yüzde 25’i, sosyal medyanın ruh sağlıkları üzerinde etkisi olduğunu düşünüyor ve bu kişilerin yüzde 53’ü, sosyal medya kullanımlarını azaltmaları halinde fayda görebileceğini söylüyor.

Sosyal medyanın ruh sağlığınızı nasıl etkilediğine yönelik iç gözlem yapmanız önemlidir.

Sosyal medyadan uzaklaşmanın faydaları ve ruh sağlığınız bakımından neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Sosyal Medyanın Ruh Sağlığına Etkileri

Sosyal medyanın ruh sağlığı üzerindeki etkilerini araştıran çalışmalardan elde edilen sonuçların pek de olumlu olduğu söylenemez. Hatta beyniniz sosyal medyada gezinmenizi azaltmanız için size yalvarıyor olabilir.

2015 yılında İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre çocuklar, okul günlerinde 3 saat ya da daha fazla sosyal medya kullandıklarında ruh sağlığı ile ilgili sorunlar yaşama olasılıkları iki katına çıkıyor.

2018’de yapılan küçük çaplı başka bir araştırmada ise sosyal medya kullanımının azalması ile depresyon ve yalnızlık duygularında iyileşmeler olduğu görüldü.

ABD’de yapılan bir araştırmada ise katılımcıların yüzde 86’sı, sosyal medyanın mutluluklarını ve öz imgelerini doğrudan olumsuz olarak etkilediğini söyledi. Katılımcıların yüzde 79 ila yüzde 83’ü kadarında ise kaygı, yalnızlık ve depresyon üzerinde olumsuz etkiler olduğu tespit edildi.

Sosyal medyayı kişisel iletişim ve ilişkileri sürdürmek için kullanmak, ruh sağlığını olumlu etkiliyor olsa da sosyal medyada günlük olarak geçirilen sürenin artması ile ruh sağlığının kötüleşmesi arasında bir ilişki bulunuyor.

Araştırmalardan görüldüğü kadarıyla kötü bir öz imge, kaygı, depresyon, yalnızlık ve hatta kalitesiz uyku gibi sorunlar yaşamak istemiyorsanız, sosyal medya kullanımınızda bazı değişiklikler yapmanız faydalı olabilir.

Sosyal Medya Kullanmak Yerine Yapabilecekleriniz

Ruh sağlığınız, Instagram’ınızın nasıl göründüğünden daha önemlidir. Peki, sosyal medyada gezinmek yerine neler yapabilirsiniz?

Aslında sosyal medya dışındaki seçenekleriniz sonsuz. Ekranlardan uzaklaşıp iç boyutlu dünyaya adım attığınızda ihtiyaçlarınıza göre çeşitli seçenekler bulabilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarınıza giriş yapma dürtünüzün neden kaynaklandığını tespit ettikten sonra bu dürtünüzü farklı şekillerde yönetebilirsiniz.

Sosyal medyayı boş zamanınız olduğunda rahatlamak için kullanıyorsanız, sosyal medyaya girmek yerine aşağıdaki seçenekleri tercih edebilirsiniz:

  1. Mahallenizde yürüyerek bir tur atın.
  2. Müzik açın.
  3. Mumlarla ve uçucu yağlarla hoş bir ortam yaratın.
  4. Kitap okuyun.
  5. Resim çizmeyi ya da farklı el işleri deneyin.
  6. Lezzetli bir şeyler pişirin.
  7. Evcil hayvanınızla oynayın.
  8. Yoga ya da meditasyon yapmayı deneyin.
  9. Çay ya da sıcak çikolata gibi sıcak, yatıştırıcı bir içecek için.
  10. Eski fotoğraflara bakın ve eskiyi hatırlayın.

Sosyal medyayı diğer insanlarla bağlantı kurmak için kullanıyorsanız, bağlantı kurmak için sosyal medyayı kullanmak yerine şunları yapabilirsiniz:

  1. Arkadaşınızı ya da aile üyenizi arayın.
  2. Birini akşam yemeğine davet edin.
  3. Bir şeyler pişirin ve komşularınıza ikram edin. Bunu yaparken muhabbet edin.
  4. Arkadaşlarınızla hafta sonu kahvaltı, yürüyüş ya da alışveriş ayarlayın.
  5. Sizinle benzer fikirlere sahip insanları bulmak için internet sitelerine üye olup bu kişilerle gerçek dünyada görüşün.
  6. Organizasyonlarda gönüllü olarak çalışın.
  7. Belediyenizde verilen kurslara katılın.
  8. Kar amacı gütmeyen kuruluşlara ya da kulüplere katılın.
  9. Yoga sınıfına katılın.

Sosyal medyayı eğlence için kullanıyorsanız, eğlenmek için şunları yapabilirsiniz:

  1. Canlı müzik performansı izlemeye gidin.
  2. Playstation salonuna gidin.
  3. Çömlek yapmak için kursa katılın.
  4. Enstrüman çalmayı öğrenin.
  5. Dans ya da dövüş sanatları dersi alın.
  6. Uzun bir yürüyüşe çıkın.
  7. Yakınlardaki bir müzeye gidin.
  8. Bahçe işleriyle uğraşmayı deneyin.
  9. Podcast dinleyin.
  10. Kitap okuyun.
  11. Arkadaşlarınız ya da ailenizle masa oyunu oynayın.

Sosyal medyaya girme nedeninizi belirlemeniz önemlidir. Bu sayede sosyal medyada gezinme ihtiyacınızı başka şeylerle karşılayabilirsiniz.

Sosyal Medya Nasıl Sağlıklı Kullanılır?

Sosyal medyayı sağlıklı bir şekilde kullanmak için bazı sınırlar belirlemeniz önemlidir. Ancak bu sınırların gerçekçi olması gerekir.

Sosyal medya hayatınızın bir parçasıysa bu tamamen normal. Bununla birlikte sosyal medyanın olumsuz etkilerini azaltıp olumlu etkilerini arttırmak için bazı düzenlemeler yapabilirsiniz.

Sosyal medya için sağlıklı sınırlar belirlemek adına şunları yapabilirsiniz:

  • Ruh haliniz ya da öz imgeniz üzerinde olumsuz etkileri olan hesapları takipten çıkın.
  • Kendinizi yargılamanıza neden olan fotoğraflarınızı hesabınızdan kaldırın.
  • Olumsuz mesajları silin.
  • Kendinizi diğerleriyle karşılaştırmanıza neden olan gönderilere bakmayın.

Bunların yanı sıra diğer insanları olumlu etkilemek için şunları yapabilirsiniz:

  • Filtre kullanmayı bırakın ve kendinizi olduğunuz gibi gösterin.
  • Yalnızca mükemmel anları değil, sıradan anları paylaşmaya çalışın.
  • Açıklamalarınızda sizin de kusurları ve güvensizlikleri olan normal bir insan olduğunuzu gösterin.
  • Diğer insanların gönderilerine cesaret verici yorumlar yazın.

Sosyal medyaya ara vereceğiniz zaman bunu gönderi olarak paylaşın ve diğer insanlara da bunu yapabileceklerini gösterin.

Özet Olarak

Sosyal medya çoğumuz için hayatın bir parçası. Sosyal medyayı hem kendimiz hem de diğer insanlar için olumlu ya da olumsuz etkiler yaratacak şekilde kullanmak bizim elimizde. Bu nedenle sosyal medya kullanırken biraz daha bilinçli davranarak diğer aktivitelerle denge kurmayı ve sosyal medyayı sağlıklı bir araç haline getirmeyi deneyebilirsiniz.

Kaynak:https://www.healthline.com/health/mental-health/the-benefits-of-a-social-media-break-plus-30-things-to-do-instead