Yeni bir araştırma, düzenli spor yapan yaşlı yetişkinlerin günlük işleri daha kolay bir şekilde yaptıklarını ve daha fazla bağımsızlık kazandıklarını gösteriyor.

Yetersiz fiziksel aktivite, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya çapında her sene 3.2 milyon ölüme sebep oluyor.

Bu fiziksel aktivite gerilemesinin sebepleri arasında kısmen hareketsiz yaşam tarzı, çok trafikli bölgeler, kirlilik ve park ile tesislerin yoksunluğu olabilir.

65 yaş ve üzeri yetişkinler için, uzmanlar fiziksel aktiviteyi günlük işlerin, eğer varsa işyerindeki görevlerin, ulaşımın, boş zamanlarda yapılan yürüme, yüzme, bahçecilik gibi egzersizlerin bir kombinasyonu olarak tanımlıyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü, yaşlı yetişkinlerin haftada 150 dakika orta yoğunluklu aerobik fiziksel aktivite veya 75 dakika yoğun aerobik fiziksel aktivite yapmalarını öneriyor. Ayrıca haftada iki defa kas güçlendirme bazlı aktiviteler yapılmalı.

Hareketlilik konusunda sıkıntıları olan yaşlı bireyler ise haftada üç veya daha fazla günde dengeyi iyileştirecek fiziksel aktivitelerde bulunmalılar.

Bu çalışma düzenini takip etmek kalp ve akciğeri, kas fonksiyonlarını iyileştirir ve depresyon ile bilişsel gerileme riskini azaltır.

Bağımsızlığı Desteklemek ve Kişisel Değer

Avusturya’daki MedUni Vienna araştırmacıları, son dönemde yeni bir araştırma düzenlediler ve araştırma Avusturya Toplum Sağlığı Topluluğu başkanı Thomas Dorner, Fiziksel Tıp, Rehabilitasyon ve Mesleki Tıp Bölümü başlanı Richard Crevenna liderliğinde yapıldı.

Bulguları Wiener klinische Wochenschrift’te yayınlandı ve ayrıca Avrupa Toplum Sağlığı Haftası içerisinde de sunumu gerçekleştirildi. Çalışmaya katılmak için yaşları 65 ve üzeri olan 3300 Avusturyalı birey gönüllü oldu.

Dorner ve meslektaşları, uzmanların günlük aktiviteleri “günlük yaşam aktiviteleri” (GYA) yani kalkma, yeme ve içme ile “enstrümental günlük yaşam aktiviteleri” (EGYA) yani işlere koşturma ve ev işi yapmak gibi ikiye ayırma eğilimine sahip olduğunu açıklıyorlar.

Bu çalışmanın sonuçları, ileri yaşlarda egzersiz yapan insanların bağımsızlıklarının daha fazla olduğunu ve günlük aktiviteleri daha kolay yapabildiklerini gösteriyor.

Dorner şöyle diyor: “her hafta önerilen egzersiz miktarını uygulayan insanlar, GYA’ları yapma konusunda 3 kat daha fazla şansa, EGYA’ları yapma konusunda ise iki kat daha fazla şansa sahipler.”

150 dakikalık orta yoğunlukta egzersize ek olarak, yaşlı bireyler sandalyeli squat gibi kas güçlendirici egzersizleri de haftada bir kaç defa yapmalılar.

Dorner ekliyor: “Bedendeki büyük kas grupları için ortalama 10 egzersiz öneriliyor ve her egzersiz ilk başta bir defa yapılıyor, sonra aşamalı olarak iki veya üç defaya artıyor. Her egzersiz 12-15 tekrar yapabilecek ancak daha fazlasını yapamayacak bir yoğunlukta uygulanmalı.”

Çalışmaya katılanlar arasında, sadece üçte birlik bir kısım her hafta önerilen güç egzersizlerini yaptığını açıkladı. Araştırmacılar bu eğilimlerin tüm Avrupa kıtasında benzer şekilde olduğunu tahmin ediyorlar.

İleri Yaşlarda Egzersizin Ek Faydaları

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, düzenli olarak spor yapan yaşlı yetişkinlerin yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet riskleri çok daha az. Ayrıca tüm ölüm sebepleri arasında daha az oranlara sahipler ve akciğer-kalp sağlıkları daha iyi, bedenleri daha sağlıklı.

Ayrıca bilişsel fonksiyonları da daha iyi ve düşme ihtimalleri daha düşük. Çalışmada aynı zamanda fiziksel aktivitede bulunanların daha fazla bağımsızlık geliştirdiklerini ve kendilerine saygılarının da daha fazla olduğunu gösteriyor.

Bu faydalar bir pozitif zincir reaksiyonu yaratabilirler çünkü böylece yaşlı yetişkinler daha az desteğe ihtiyaç duyacaklar ve başkalarına daha az bağlı olacaklar.

Crevenna şöyle diyor: “Egzersizin kanıtlanmış faydalarına karşın hala çok fazla kişinin çok az fiziksel aktivitede bulunması beni hala şaşırtıyor. Tüm yaşlardan insanlar daha aktif olmalılar. Böylece sağlıklı kalabilir, kendilerine yetebilir ve daha uzun süre bağımsız olabilirler. Yapabileceğimiz tek şey var: daha fazla toplumsal farkındalık için çaba göstermek!”