Suda Yoga Yapmanın Faydaları

Yoganın sağladığı fiziksel ve psikolojik faydalar herkes tarafından bilinse de, suyun içindeyken yapılan yoganın fazladan bir takım olumlu etkileri olduğunu duymamış olabilirsiniz. On yıldır hamile yogası ve doğal doğum yöntemleri üzerine çalışan Cheryl MacDonald, havuzda ya da denizde yapılan yoganın sağladığı faydaları paylaşıyor, biz de Uplifers olarak sizlere sunuyoruz.

 

  1. Hareketleri daha kolay yaparsınız.

Su içinde egzersiz yapmak, terapi ve rehabilitasyonda kullanılan bir yöntemdir. Bunun için özel olarak tasarlanmış dersler ve yetkin bir eğitmen, size yerde yapılan yoga derslerinden çok daha etkili, rahat ve kapsamlı bir egzersiz sunacaktır.

 

  1. Su, egzersize basınç, canlılık ve direnç katar.

İlk olarak, sadece sudayken etkisini hissedebileceğiniz su basıncından başlayalım. Bu, havuzdayken üzerinizde hissettiğiniz hafif basınçtır. Su derinleştikçe artar. Vücudunuzu nazikçe saran bu basınç, suyun hareketleriyle birleşince, birçok rahatsızlığa iyi gelen hafif bir masaj etkisi yaratır. Bu masaj etkisi bütün vücudunuza eşit olarak dağıldığı için, kan dolaşımı ve basıncını destekleyerek, kan akışının tekrar kalbinize doğru gitmesine yardımcı olur.

 

  1. Su içinde yapılan hafif tempolu yoga, metabolizmanızı hızlandırır.

Kan dolaşımınız su tarafından kontrol edildiği için, organlar üzerinde fazladan bir baskı oluşmaz. Yani, suyun içinde egzersiz yaparken metabolizmanız çalışmaya devam eder. Zaten havuzdan çıktığınızda karnınızın daha fazla aç olmasının nedeni de genelde budur.

 

Mind Body Green’de paylaşılan bilgilere göre, vücudunuz üzerindeki hafif basınç sıvıların dolaşım sistemine geri gitmesini hızlandırdığı için, vücudunuzun tuttuğu su ve ödemler rahatlar. Havuzdan ya da denizden çıkınca hemen tuvalete gitme ihtiyacı hissetmenin nedeni de budur. Eğer astım hastasıysanız ve havuzlardaki klor size dokunmuyorsa, egzersiz yaparken göğsünüzün etrafında oluşan su basıncı, solunum kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olur. Su içindeki ılık ve nemli ortam da, rahat bir egzersiz yapmanızı sağlar.

 

  1. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde, fazla kilolu olanlar ya da eklemleriyle ilgili sorun yaşayanlar daha rahat hareket eder.

Bu yüzden, çeşitli sakatlıkların rehabilitasyonunda su yogasına başvurulur: Eklemlere binen ağırlık azaldığı için, ağrı ve acılarda geçici bir rahatlama yaşanır. Göğüs hizasındaki suyun içinde ayakta durduğunuzda, suyun kaldırma kuvveti ağırlık merkezinizi değiştirir ve bu yüzden vücudunuz, ayakta durabilmek için karın ve sırt bölgenizdeki temel kasları kullanır. Yani daha yogaya başlamadan, en önemli kaslarınızı harekete geçirmiş olursunuz.

 

Suda olmanın verdiği ‘süzülme hissi’, yoganın rahatlama evresindeki mutluluk hissini artırdığı gibi, temponuzu yavaşlatmaya da yardımcı olur. Ama merak etmeyin, sudaki direnç sayesinde karada yaptığınız yoga kadar efor sarf etmiş olursunuz.

 

 

  1. Su, etkin bir direnç sağlar.

Sudayken vücudunuz, bulunduğu her açıda dirençle karşılaşır. Yani bütün bölgeleriniz dengeli bir şekilde çalışır. Direnç aynı zamanda temponuzu düşürerek, düşme ve sakatlanma riskinizi de ortadan kaldırır. Suyun derinliğini ya da vücudunuzun pozisyonunu değiştirerek direnci artırabilir, böylece kendinizi biraz daha zorlayabilirsiniz.

 

  1. Vücut sıcaklığınız aşırı derecede yükselmez.

Su sıcaklığı size rahatlama hissi verdiği için, çok fazla hissetmeden daha zor yoga pozisyonlarını deneyebilirsiniz. Suyun sakinleştirici etkisi, yoganın verdiği rahatlamayla birleşince, dersten ter içinde ve kıpkırmızı bir şekilde değil, huzurlu, canlanmış ve güçlenmiş (ve biraz daha aç) bir şekilde ayrılırsınız.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.