Terlemek, Yağ Yaktığınız Anlamına mı Gelir?

Ter; bazen sizin yoğun bir egzersizle yağ yaktığınızı gösterirken, kimi zaman da sadece sıcak ve nemli bir havaya vücudunuzun gösterdiği reaksiyon olabilir. Terlemek, yağ yakmanızı sağlamaz, vücut sıcaklığınızı düzenlemeye yardım eder. Yüksek yoğunluklu bir egzersiz, terlemenize sebep oluyorsa, siz o anda önemli bir miktar kalori harcıyor olabilirsiniz ve bu kalorinin çoğunluğu da yağdan geliyor olabilir. Ancak siz terlemek, yağ yakmaya yardımcı olur mantığıyla sıcak ortamlarda durur, kalın kıyafetler giyip terlemeye çalışırsanız ekstra bir yağ yakamazsınız. Bunu da belirtmekte fayda var.

Ter nedir?

Ter, göbek bölgenizdeki ısı 98,6 dereceyi aştığında vücudun gösterdiği tepkidir. Vücudun normal ısısını koruyabilmesi için beyin, ter bezlerini aktifleştirir ve dolayısıyla terlemeye başlarız. Protein eksilmesi durumunda tuz, şeker ve az miktardaki atık ürünlerin yanında vücut su kaybetmeye başlar. Vücutta bulunan 2-4 milyon ter bezi, vücudu soğutmak için ter atar. Ancak bazı kişiler, diğerleri ile aynı koşulda oldukları halde daha fazla terleyebilirler. Ortamın sıcaklık ve nem seviyesi terleme hızınızı ve miktarınızı etkiler. Bununla birlikte genetik özellikler, cinsiyet, yaş ve egzersiz seviyeniz de terleme miktarınızı etkileyecektir.

Terdeki nem cildinizde buharlaştığında sizi üşütür, soğutur. Isı ve nem sayesinde çok fazla terleyebilirsiniz, ancak çok fazla kalori ve yağ yakmış olmazsınız. Sadece vücudunuz fazla ısıyı düşürmek için ter atmak durumunda kalmıştır. Kilolu kişilerin daha büyük bir kütleleri vardır ve dolayısıyla bu kişiler daha fazla terleme eğilimi gösterirler. Bununla birlikte tesisatçılar, montajcılar da daha fazla terleyebilirler. Ancak bu kişilerde soğuma sistemi de daha iyi çalıştığından daha uzun süre çalışabilirler.

Yağlar nasıl yakılır?

Yağ, teknik olarak yanan ya da eriyen bir madde değildir, sadece vücuda enerji sağlamak için yağ hücrelerinden salınır. Vücudunuz yağları yağ asitleri ve gliserol olarak parçalara ayırır, daha sonra da metabolize eder. Vücudunuz yağ hücrelerini kullandıkça, ihtiyacınız olan enerji de artar. Enerji ihtiyacınız için yağ kullanan vücut fonksiyonları, terlemenize sebep olan enerjiden bağımsız olarak çalışır.

Terlemek amacıyla sıcak ve nemli ortamda daha uzun süre durmak, daha fazla yağ harcayacağınız anlamına gelmiyor. Böyle durumlarda siz sadece vücudunuzun ısısını terlemeyi gerektiren bir seviyeye getirmiş oluyorsunuz. Bu bağlamda çok sıcak ve nemli ortamlarda uzun süre çalışmak tehlikeli ve zararlı da olabilir. Terletecek derecede kalın kıyafetler giymek daha fazla terletir, ancak kalori ya da yağ harcatmaz. Siz daha fazla terleyerek çok fazla su kaybedersiziz, fakat yağ değil!

Terletici bir egzersiz ve yağ yakma arasındaki ilişki

Ter, çok yağ yatkınızı değil, ancak çok sıkı çalıştığınızın göstergesi olabilir. Ne kadar çok yoğun çalışırsanız, göbek bölgenizin ısısı da o kadar çok yükselir ve bu durumda da terlersiniz. Eğer teriniz havadaki sıcaklık ya da nemden değil, çok yoğun fiziksel egzersizden kaynaklanıyorsa, muhtemelen enerji harcıyor, yağ yakıyorsunuzdur.

100 derecelik bir havada kumsalda oturmanız enerji gerektirmez ve doğal olarak da yağ yaktırmaz. O ortamda terlersiniz. Çünkü ciddi anlamda termo regülasyona ihtiyacınız vardır. Bu bağlamda örneğin kışın çok sıkı bir antrenman yaptınız diyelim, elbette ki yaz mevsimindeki gibi terlemezsiniz. Ancak yağ yakmayı başarırsınız.

Tüm bunların ışığında elbette ki sizi çok terleten yoğun egzersizler yararlıdır. Yoga, pilates ve esneme hareketleri sizin esnekliğinizi artırır, gücünüzü yükseltir. Ancak sizi terletmez. Buna rağmen siz daha güçlü, daha fonksiyonel bir vücut elde etmiş olursunuz.

Terleme ve kilo kaybı ilişkisi

Gömleğinizi terden batıracak kadar terledikten sonra tartıya çıktığınızda kilonuzun azaldığını görebilirsiniz. Burada birkaç kilo yağ kaybetmiş olmazsınız, ancak su kaybedersiniz. Vücudunuzun su kaybını, kurumayı önlemek için acilen su ya da sporcu içeceklerinden içmelisiniz. Su kaybınızın fazla olduğu, ancak yerine su almadığınız bir egzersiz programına giderseniz, etkili bir şekilde terlemezsiniz. Vücudunuzun sıcaklığı artar, ancak ter olmadığı için serinleyemezsiniz. Bu da sizin egzersizdeki hareket özgülüğünüzü ve egzersiz yapabilme sürenizi kısıtlar. Egzersizden istediğiniz sonucu almanız için yeterli suyu da alıyor olmanız şarttır.

Amerikan Egzersiz Konseyi, yoğun bir egzersize başlamadan 2-3 saat öncesinde 2,5 su bardağı, egzersiz yapmadan hemen öncesinde 1 su bardağı, egzersiz esnasında her 20 dakikada bir de yine 1 su bardağı su içmeniz önerilir. Egzersiz bittikten sonraki yarım saat içinde yine 1 bardak su içilmesi faydalı olacaktır. Bu paralelde egzersiz öncesinde ve sonrasında mutlaka tartılın. Eğer egzersizden hemen sonrasında tartıldığınızda çok fazla kilo kaybettiğinizi görüyorsanız, bu sizin fazla miktarda su kaybettiğinizi gösterir ve dolayısıyla su kaybınız artmıştır. Bunu telafi etmek adına egzersizden sonraki birkaç saat içinde 2-3 su bardağı su için.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.