Toksik Pozitiflik Nedir?

Toksik pozitiflik veya diğer adıyla toksik pozitivite, bir durum ne kadar zorlu ve kötü olursa olsun insanların pozitif, olumlu bir zihin yapısında olması gerektiğine dair bir inançtır. Hayata karşı sadece iyi bir bakış açısına sahip olunmasını söyler. İyimser olmanın ve pozitif düşünmenin bazı faydaları olsa da, toksik pozitiflik zorlu duyguları reddeder ve onların yerine genelde yanlış pozitif olan mutlu duyguları yerleştirmeye çalışır.

Hepimiz hayata dair pozitif bir bakış açısına sahip olmanın ruh sağlığına iyi geldiğini biliriz. Ancak burada sorun, hayatın her zaman pozitif olmamasıdır. Hepimiz acılı duygular ve deneyimlerle başa çıkarız. Bu duygular genelde kötü olurlar ancak önemlidirler, hissedilmeleri gerekir ve onlarla açık, dürüst bir şekilde başa çıkmak gerekir.

Toksik pozitiflik ise pozitif düşünceyi aşırı bir genelleme ile uç noktalara taşır. Bu yaklaşım sadece optimistliği vurgulamaz, aynı zamanda mutlu ve pozitif olmayan insan duygularının izlerinin de reddiyesini gerektirir.

Toksik Pozitiflik Formları

Toksik pozitiflik pek çok farklı formda olabilir. Kendi hayatınızda karşılaşmış olabileceğiniz bazı örnekler şöyle:

  • Kötü bir şey olduğunda, örneğin işinizi kaybettiğinizde, insanlar size pozitif kal, iyi tarafından bak gibi laflar ederler. Bu yorumlar genelde empatiden kaynaklansalar da, yaşadığınız şeye dair söylemek isteyebileceğiniz her şeyi kapatmanızı gerektirirler.
  • Bir kayıp yaşadığınızda insanlar size her şeyin bir sebebi vardır gibi cümleler söyleyebilirler. Bu genelde rahatlatıcı olduğu düşünüldüğü için söylenir ancak bir başkasının acısından kaçınmasının da yoludur.
  • Hayal kırıklığı veya üzüntü ifade ettiğinizde, mutluluğun bir tercih olduğu söylenebilir. Bu da negatif hissediyorsanız bunun sizin suçunuz olduğunun söylenmesidir.

Bu önermeler genelde iyi niyetlidirler çünkü insanlar başka ne söyleyeceklerini veya nasıl empatik olacaklarını bilmezler. Yine de bu tepkilerin zararlı olabileceklerini de bilmek gerekir.

En iyi haliyle bu önermeler beylik klişeler olurlar ve insanların sizin duygularınızla uğraşmaktan kaçınmalarını sağlarlar. En kötü durumda ise zorlu durumda olan bir insanın utanç ve kendini suçlamalar ile karşılaşmasına yol açarlar.

Neden Zararlıdır?

Toksik pozitiflik zorlu zamanlardan geçen insanlara gerçekten zarar verebilir. Samimi duyguları paylaşmak ve koşulsuz şartsız destek almanın yerine insanlar duygularının görmezden gelindiğini veya geçersiz kılındıklarını görürler.

  • Utandırıcıdır: Birisi zorluk yaşarken ihtiyacı olan şey duygularının geçerli olduğunu bilmektir. Böylece aile ve arkadaşlarında sevgi ve rahatlama bulabilirler. Toksik pozitiflikte ise insanların bu duygularının kabul edilemez olduğu hissedilir.
  • Suçluluğa yol açar: Pozitif hissetmenin bir yolunu bulamıyorsanız bir trajedi ile karşılaşmış olsanız bile bir şeyi yanlış yaptığınız hissettirilir.
  • İnsana özgü duygulardan kaçınır: Toksik pozitiflik bir kaçınma mekanizması olarak işlev gösterebilir. Başka insanlar bu tip bir davranışa geçtiklerinde, bu durum onların rahatsızlık hissedebilecekleri duygusal durumlardan kaçınmalarına yardımcı olur. Ancak bazen bu fikirleri kendimize döndürürüz ve bu toksik fikirleri içselleştiririz. Zorlu duygulara sahip olduğumuzda onları reddeder, onlardan kaçınırız.
  • Gelişimi önler: Acılı olabilecek duygulardan kaçınmamıza yardımcı olur ama bu sırada zorluklara göğüs germe yeteneğimizin gelişmesine de engel olur. Bu da gelişimimizi ve daha derin bir içgörüyü engeller.

Sadece pozitif şeyler önemlidir mottosu yoğun kişisel problemlerin yaşandığı bir dönemde özellikle rahatsız edici olabilir. İnsanlar finansal problemler, iş kaybı, hastalık, sevilen birinin ölümü gibi durumlarla başa çıkmaya çalıştıklarında, işe iyi yanından bakmalarını söylemek çok zalimce görünür.

Zorlu deneyim ve durumlara karşı optimistik olmak mümkündür. Ancak travma geçiren insanlara pozitif kal denmesi veya onların yargılanmaları iyi sonuçlar almayı sağlamaz.

İşaretleri Nelerdir?

Toksik pozitiflik belli belirsiz olabilir ancak bu işaretlerin farkına varırsanız, bu tip bir davranışı daha iyi fark edebilirsiniz. Bazı işaretleri şöyledir:

  • Problemlerle yüzleşmek yerine onları halı altına süpürmek
  • Üzüntü, kızgınlık ve hayal kırıklığına dair suçlu hissetmek
  • Gerçek duygularınızı sosyal olarak kabul edilebilir olan iyi hissettiren alıntıların arkasına saklamak
  • Gerçekten nasıl hissettiğinizi gizlemek
  • Başka insanların duygularını küçültmeye çalışmak çünkü bunun size rahatsızlık vermesi
  • Pozitif bakış açısına sahip olmayan insanları utandırmak
  • Stoik olmaya çalışmak veya acı veren duyguların üstesinden gelmeye çalışmak

Toksik Pozitiflikten Nasıl Kaçınabilirsiniz?

Toksik pozitiflikten etkilendiyseniz veya bu davranışı kendinizde görüyorsanız, daha sağlıklı, destekleyici bir yaklaşım için yapabilecekleriniz var. Bazıları şöyle:

  • Negatif duygularınızı yönetin ama onları reddetmeyin: Negatif duygular kontrolsüz kaldıklarında strese yol açarlar ancak hayatınızda faydalı değişimlere yol açabilecek önemli bilgiler de sağlarlar.
  • Hissetmeniz gerekenlere dair gerçekçi olun: Stresli bir durumla karşı karşıya olduğunuzda, stresli, endişeli ve hatta korku dolu hissetmek normaldir. Kendinizden çok fazla şey beklemeyin. Özbakımınıza odaklanın ve durumunuzu iyileştirebilecek koşulları araştırın.
  • Bir şeyden fazlasını hissetmek normaldir: Eğer bir zorlukla karşı karşıyaysanız, muhtemelen geleceğe dair gerginliğiniz vardır ama aynı zamanda başarı için umut da vardır. Duygularınız da durumun kendisi kadar karmaşıktır.
  • Başkalarını dinlemeye ve destek vermeye odaklanın: Birisi zorlu bir duygusunu ifade ettiğinde, onları toksik beylik laflarla durdurmaya çalışmayın. Bunun yerine hissettiklerinin normal olduğunu ve dinlemeye hazır olduğunuzu söyleyin.
  • Nasıl hissettiğinizi fark edin: Pozitif sosyal medya hesaplarını takip etmek bazen bir ilham almanızı sağlar ancak bu tip içerikleri görüntüledikten sonra nasıl hissettiğinize dikkat edin. Eğer iyi hisler veren bir gönderiye baktıktan sonra utanç ve suçluluk hissediyorsanız, bunun sebebi toksik pozitiflik olabilir. Bu durumda sosyal medya maruziyetinizi azaltmaya çalışın.

Kendinize duygularınızı hissetmek için izin verin. Zorlu duygulardan kaçınmaya çalışmak yerine kendinize onları hissetme izni verin. Bu duygular gerçek, geçerli ve önemlidirler. Önemli bilgiler sağlayabilirler ve uğraş vermeniz gereken bir değişime dair size fikir verebilirler.

Bunun anlamı illa ki sahip olduğunuz her duygu için bir şey yapmanız gerektiği değildir. Bazen sadece duygularınızla oturmak ve kendinize süreci işleyebilmek için eyleme geçmeden önce zaman ve alan yaratmaktır.

Bu nedenle zorlu bir şey yaşadığınızı düşünüyorsanız, üretken bir şekilde duygularınızı seslendirmenizi sağlayacak yöntemler düşünün. Bir günlük yazın. Arkadaşınızla konuşun. Araştırmalara göre duygularınızı kelimelerle aktarmak bu negatif duyguların yoğunluğunda azalma sağlayabiliyor.

Bazı Toksik İfadeler

  • Pozitif kal!
  • Sadece iyi titreşimler vardır!
  • Daha kötüsü olabilirdi.
  • Her şeyin bir sebebi vardır.
  • Başarısızlık bir seçenek değil.
  • Mutluluk bir tercihtir.

Toksik Olmayan Alternatifler

  • Ne olursa olsun buradayım.
  • Bu çok zor olmalı.
  • Bazen kötü şeyler olur, nasıl yardımcı olabilirim?
  • Başarısızlık bazen yaşamın bir parçasıdır.
  • Duyguların çok normal.

Sonuç Olarak

Toksik pozitivite genelde belli belirsizdir ve hepimiz bir noktada bu tür bir düşünceye kapılmışızdır. Ancak onu fark etmeyi öğrenerek kendinizi bu tür bir düşünceden kurtarabilir, kolay olmayan bir şey yaşarken daha insani bir destek alabilirsiniz.

Toksik ifadeleri fark etmeye başlamak ve kendinizin veya başkalarının duygularını yaşamalarına izin vermek önemlidir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.