Toksinlerden Arınmanız için 5 Özel Gıda
Seksenlerde, büyüdüğüm yıllarda, annemin bana şöyle söylediğini hatırlıyorum: “Ekmek ne kadar beyaz olursa, zararı da o kadar çok olur.”
O zamanlar ne demek istediğini pek anlamamıştım; ama yıllar geçtikçe anlıyor insan. Bugün tükettiğimiz gıdalara baktığımızda sağlık açısından düşünce uyandırmayacak sadece birkaç “beyaz “ gıda var. Çoğu beyaz gıda sağlıksız; çünkü hemen hepsi besleyici özelliklerinden arındırılıyor. Birkaç tanesini saymak gerekirse ilk akla gelenler; şeker, un, pirinç, makarna, ekmek…
Yine de hem beyaz olup hem de sağlıklı olan, işlemden geçirilmemiş birkaç besin de yok değil. Tüm detox programıma bunları da mutlaka dâhil ederim ve sizlerle de paylaşmak istedim:
- Karnabahar
Karnabahar turpgillerden bir sebze çeşididir. Oldukça sağlıklıdır ve detox programınızda karaciğerinize yardımcı olacağını bilmelisiniz. Yarım bir karnabahar “detox süper starları” olarak bilinen bir brokoli ve lahana kadar tesirlidir. Turpgil tercihlerinizde menünüze biraz çeşitlilik eklemek isterseniz karnabaharı öneririm.
Yine turpgil gıdalardan bol miktarda almak – brokoli ve karnabahar dahil – agresif prostat kanseri riskini önler. Karnabahar, glisemik indeksi düşük bir sebzedir de! (indeksi 15 – 30 arasındadır. Buna kandaki şeker oranına etkisi düşüktür de diyebiliriz).
Karnabahar hazırlarken en favori yöntemlerimden biri de, natürel sızma zeytinyağı içerisinde biraz baharat ekleyerek çiçeklerini sotelemektir. Servis ederken de sıcak servis ederim.
- Soğanlar
Bu harikalarla dolu beyaz küreler, şifalı ve sağlık dostudurlar. Hangi konularda mı? Kan şekeri dengesi, kalp sağlığı ve tabii ki detox!
İçlerinde flavanoid denilen farklı bitki yapıları barındırırlar. Bu yapılardan en popüler olanlarından biri, kersetin olarak bilinir. Bu yapı, güçlü ve tesirli bir antioksidandır. Bu bitkisel besinlerin çoğu, soğan derisinin hemen altındadır, bu yüzden soğanların yüzeyini çok derin kesmeyin!
- Hindistan Cevizi Sütü ve Yağı
Hindistan cevizi sütü ve yağı, öncelikli tavsiyelerimdendir; çünkü kısa ve orta-zincir yağlardır bunlar ve bağırsaklarda iyileştirici etki gösterirler.
Hindistan cevizi ürünleri, antimikrobiyel ve antiviral etkilere sahip olmak konusunda ünlüdürler. Yakın zamanda yapılmış son bir araştırma gösterdi ki; hindistan cevizi yağı, orta kısım bel bölgesinde daraltıcı etki gösteriyor, ayrıca koroner atardamar rahatsızlığı olan kişilerde iyi kolesterolü artırıyor!
- Sarımsak
Sarımsak tam bir detox savaşçısı gibidir! Tıpta birçok alanda kullanılmaktadır, kolesterolü düşürür, kan şekerini dengeler, kalp sağlığı ve kan basıncı açısından yardımcı etki gösterir. Detox konusuna gelecek olursak, sülfür ve selenyum içeriği oldukça zengindir.
Soyulmuş bir sarımsağı kestikten sonra 15 dakika dinlendirin, böylece besleyici faydaları maksimum seviyeye yükselecektir!
- Turp & Yaban Havucu
İkisi de lif bakımından zengindir, karmaşık sırada bitkisel besin maddeleri içerirler, bu içerikler vücudu oksidatif stresten kaynaklı hasarlardan korur. Bu gıdaları fazla pişirmeyin, çünkü hamur gibi lapa lapa olurlar ve glisemik tesirleri artar.
Çorba ve yahnilerde ikisi de harikadır. Ya da salatanıza dilimleyebilirsiniz, farklı ve özel bir tat verecektir.
Gıdaların renklerinden bahsederken (sarı, turuncu, yeşil, mavi, mor veya kırmızı ) “beyaz” ı da listeye ayrıca eklerim. Duyu yeteneklerimiz tüm renksiz bitkisel gıdaları göremiyor olabilir, ama onlar oradalar ve son derece değerliler de!
Aşağıda verdiğim tarif bu besinlerin bazılarını içeriyor, toksinlerden arındıran bir tarife ihtiyacınız varsa hemen deneyin!
İnce Dilimlenmiş Karnabahar Çorbası
MALZEMELER:
250 gr, organik kemiksiz kuzu eti (küp şeklinde doğranmış)
2 çay kaşığı hindistancevizi yağı
1 yarım soğan (dilimlenmiş)
2 diş sarımsak (kıyılmış)
1 tutam öğütülmüş toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı öğütülmüş kimyon
1 çay kaşığı zerdeçal tozu
1 tutam öğütülmüş kişniş
1 tutam deniz tuzu
1 tutam öğütülmüş karabiber
1 yarım geniş başlı karnabahar (kalın doğranmış)
1 fincan tatlandırılmamış hindistancevizi yağı
1 fincan organik sebze bulyon
1 adet defneyaprağı
1 yemek kaşığı kaju fıstığı yağı
HAZIRLANIŞI:
- Pişirilebilir geniş bir çorba kâsesini orta ateşe koyun ve hindistancevizi yağını ekleyip ısıtın. Kuzu etini ilave ederek, soğan ve sarımsağı eklemeden önce birkaç dakika soteleyin.
- Şimdi de soğanı ve sarımsağı soteleyin. Soğan rengini kaybedene dek yaklaşık 2 dakika kadar karıştırın. Sıra baharatlarda: Kırmızıbiber, kimyon, zerdeçal, kişniş, tuz, karabiber; hepsini ekleyip 1 dakika kadar iyice karıştırın.
- Ardından karnabaharı ekleyin. Sonrasında; hindistancevizi sütü, bulyon, defneyaprağı ve son olarak da kaju fıstığı yağı. Çorbanın kaynamasını bekleyip, kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika kadar karıştırmadan pişirin. Karnabahar yumuşayana dek, kuzu da iyice pişmiş olacaktır.
- Çorbanın yarısını, kepçeyle bir servis tabağına alarak sıcak servis edin. Afiyet olsun!
Sağlıkla kalın,
AYŞE TOLGA