Ilıman iklimlerin meyvesi olarak bilinen üzüm dünya üzerinde en çok tüketilen meyvelerden birisidir. Rengine, kokusuna, tadına göre pek çok çeşidi bulunan üzüm, ülkemizde de yaz, kış, kurusu ya da tazesi bulunabilen bir meyvedir. Üzüm çok lezzetli tadı ve aroması sayesinde meyve olarak tüketilir, yemeklere, hamur işlerine katılır, kozmetik ve bakım ürünlerinin içeriklerine de eklenir. Vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengin olan üzüm, enerji verir, daha zinde olmamıza yardım eder. Gerekli miktarda folatlar, niasin, pantotenik asit, pridoksin, riboflavin, tiamin içeren üzüm, C, E ve K vitaminleri açısından da zengindir. Bununla birlikte üzüm; potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, bakır, manganez, Karoten A, Karoten B, çinko, magnezyum, Kripto-ksantin, Lutein-zeaksantin gibi çok çeşitli minerallerin de deposudur.

Tüm bunlardan yola çıkılarak bahar ve yaz aylarında kırmızı, yeşil ya da siyah üzümü taze olarak kışında mutlaka kurusunu tüketmekte fayda var. Zira çok güçlü bir antioksidan kaynağı olan üzüm beyin, sindirim, sinir ve bağışıklık sistemlerinin tamamı için bir sağlık deposudur.

Üzümün besin değerleri

100 gram üzüm;

  • 18,1 gram karbonhidrat,
  • 0,72 gram protein,
  • 0,9 gram lif,
  • 2 miligram sodyum,
  • 191 miligram potasyum,
  • 10 miligram kalsiyum,
  • 66 miligram A vitamini,
  • 3,2 miligram C vitamini,
  • 0,36 miligram demir içeriyor.

Üzüm, Alzheimer hastalığının etkisini azaltır!

Beynin fonksiyonlarını destekleyen, sinir sisteminin sağlığını koruyucu etkisi olan üzüm, zihinsel fonksiyon kayıplarını da en aza indirmeye yardımcıdır. Bu bağlamda ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan Alzheimer hastalığında da üzümün geriletici, azaltıcı etkisi vardır. Zira Alzheimer hastalarında amiloid-beta peptit seviyesi yüksektir. Ancak düzenli olarak üzüm tüketerek bu seviyeyi düşürmek mümkündür.

Üzüm, migren ilacıdır!

Migrenden dert yanan, zaman zaman ataklar yaşayan kişilere bir salkım üzüm yemeleri ya da üzüm suyu içmeleri önerilir. Özellikle üzüm suyunu evinizde kendiniz sıkarsanız ve posasıyla birlikte tüketirseniz faydalı olacaktır.

Üzüm; kabızlığı, hazımsızlığı giderir!

Üzüm, sindirim sisteminin fonksiyonlarının daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu bağlamda sindirim sorunlarından kaynaklanan hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sorunlar, mide ve bağırsak problemleri düzenli olarak üzüm tüketimi ile ortadan kaldırılabilir. Şeker, organik asit ve poliyoz bakımından zengin, aynı zamanda da müsli özelliği barındıran üzüm, kabızlık ve basur sorunlarında çok hızlı bir etki gösterir.

Üzüm, meme kanserini önler!

Üzüm, antioksidanlar bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bu sebeple de vücutta kanserli hücre oluşumu, bu hücrelerin çoğalması gibi hususları önleyici özellik gösterir. Özellikle de her gün düzenli olarak içilen ev yapımı üzüm suyunun başta meme kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne ait tümör oluşumunu önlemektedir.

Üzüm, gözleri korur!

Göz sağlığı açısından çok önemli olan glutein ve zeaksantin üzümün içinde bolca bulunmaktadır. Bu bakımdan üzümün en önemli faydalarından birisi olarak genellikle en başta göz dostu olması sayılır. Bu bağlamda özellikle yaşlanmaya ve yorgunluğa bağlı göz sorunlarını önlemek için düzenli olarak üzüm tüketmek, üzüm suyu içmek öneriliyor.

Üzüm, kolesterolü dengeler!

Üzümün antioksidan içeriği kan değerlerini normal seviyede tutmaya yardımcıdır. Bu bakımdan düzenli olarak üzüm yiyerek ya da üzüm suyu tüketerek kötü kolesterolü düşürüp genel kolesterol seviyesini dengede tutmak mümkündür. Bu konuda çok detaylı çalışma sonuçları bulunmasa da uzmanlar üzümün kolesterolü dengelediğini düşünmekteler.

Üzüm, böbrekleri korur!

Kanda biriken üre böbreklere zarar vermektedir. Üzümün vücudu temizleyerek böbrekler üzerindeki baskıyı azalttığı, ürik asit içeriğinden dolayı böbrekleri koruduğu biliniyor.

Üzüm, astım hastalığının etkilerini azaltır!

Üzüm, akciğerlerdeki nem oranını artırır, kişinin daha kolay, daha rahat nefes alıp vermesini sağlar. Bu bağlamda düzenli olarak üzüm tüketen kişilerde astım hastalığına yakalanma riski daha düşükken, var olan astım rahatsızlığı da daha düşük seviyede etki gösterir.

Üzüm, mikrop öldürücü özelliktedir!

Tüm üzüm türleri antioksidan, anti bakteriyel, antiviral özelliktedir. Ancak özellikle siyah üzüm bu hususta çok daha etkilidir. Bu bağlamda düzenli olarak üzüm ve üzüm suyu tüketen kişilerin iltihaplı, enfeksiyonel hastalıklara yakalanma riski daha düşüktür. Üzüm kişinin bünyesini tüm mikroplara karşı daha güçlü, dirençli hale getirir.

Üzüm, cilt dostudur!

  • Cilt sağlığına olan faydalarından dolayı, üzüm pek çok cilt bakım ürününün içeriğinde bulunur. Fitokimyasal, antioksidan ve antienflamatuar özellikleri dolayısıyla üzüm, cilt hücrelerini serbest radikallerden korur, hücre yenilenmesini hızlandırır. Özellikle de zengin C vitamini içeriği sayesinde üzüm, cildin gençliğini, canlılığını korumasına yardımcı olur.
  • Üzüm ve özellikle de üzüm çekirdeği cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korumakta etkilidir. Bu bağlamda güneş yanıklarının etkisini azaltmak, güneş ışınlarının hasar verdiği hücreleri onarmak için de üzümün mucizevi etkisinden faydalanılabilir.
  • Olumsuz yaşam ve beslenme koşullarının deri altında oluşturduğu serbest radikaller cildin erken yaşlanmasına, kırışıklar oluşmasına sebep oluyor. Ancak içeriğindeki C vitamini ve diğer faydalı mineraller sayesinde üzüm bu zararlı oluşumlarla savaşır. Cildi yumuşatır, doğal elastikiyetini korumasını sağlar. Bu sayede cilt kendisini daha hızlı onarır ve yeniler. Bunun için üzümün çekirdeğini çıkarıp, hamur, krem haline gelinceye kadar ezilip cilde masaj yapılarak uygulanması yeterlidir. 15 dakikalık uygulamayı haftada 1-2 kez yaparak cilt kırışıklıkları ve yaşlanmasının önüne geçmek mümkündür.
  • Cilt bakımında üzüm çekirdeği ekstresi de kullanılabilir. Üzüm çekirdeğindeki E vitamini, cildi temizler, nemlendirir ve cilde parlaklık verir.
  • Üzüm içeriğindeki organik asitler, cilt hücrelerinin sağlığını çok daha uzun süre korumasına yardım eder. İçeriğinde bulunan bol miktardaki C vitamini sayesinde cildin kolajen üretimi de artar. Üzüm, cildin hücrelerinin ve damarlarının sağlıklı kalmasına, toksinlerin vücuttan atılmasına yardım ettiği için cilt gençliğini, canlılığını, parlaklığını daha uzun süre korur.

Üzüm, saçları besler!

Öncelikle altını çizmekte fayda var ki, cilde sağlık veren her ürün saça da sağlık katmaktadır. Bu bakımdan cilt sağlığına olan katkıları saymakla bitmeyen üzüm, saçların da dostudur. Zira saç derisini besler ve canlandırır, saçların daha güçlü, gür çıkmasını sağlar. Düzenli olarak üzüm suyu içerek ya da üzüm yiyerek saç köklerini beslemek, saçların canlanmasını, daha hızlı uzamasını sağlamak mümkündür. Üzüm, kafa derisinin nemlenmesine yardımcı olduğu için hem kepek sorunları hem de kuruluktan kaynaklı saç kırıkları önlenmiş olur.

Üzüm tüketecek olanlara öneriler

  • Tıpkı diğer besinler gibi üzümün de gereğinden fazla tüketilmemesi gerekiyor. Bu bakımdan düzenli olarak tüketim durumunda günde küçük bir salkım üzümü ya da 1 çay bardağı üzüm suyunu geçmemekte fayda vardır.
  • Üzüm fazla tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Her hangi bir hastalığın tedavisi için ilaç kullanan kişiler üzüm ya da üzüm suyu tüketmeden önce doktora danışmalıdırlar.
  • Çok fazla üzüm tüketmek kilo artışına, gaz oluşmasına sebep olabilir.
  • Üzüm; meyve olarak kuru ya da taze olarak tüketilebilirken aynı zamanda üzüm sirkesi, üzüm çekirdeği yağı, üzüm pekmezi ve üzüm suyu şeklinde çok çeşitli yollarla tüketilebilir.