Uzun süren epilasyon seansları hormonal problemin işareti olabilir!
İstenmeyen tüyler, adından da anlaşılacağı üzere en çok biz kadınların, ama günümüzde artık erkeklerin çoğunun da çok ciddiye aldığı bir problemdir. Koltukaltında, bacaklarda ve bikini bölgesinde kılların olması kesinlikle istenmezken, bazı kişilerde yüzde, kollarda, göğüs ve sırt bölgelerinde de normal dışı bir kıllanma görülebiliyor. Aslına bakılırsa kaşlar, saçlar ve kirpikler hariç kıllardan pek hoşlanmıyoruz, değil mi? İşte bizi bu dertten kısa sürede, acısız, ağrısız ve sonsuza dek kurtaran yöntem olan lazer epilasyon uygulamalarına şükranlarımızı sunuyoruz.
Günümüzde lazer epilasyon sistemleri güvenli ve çok yaygın bir şekilde kullanılmakta, kıl, tüy sorunundan bizleri kurtarmaktadır. Lazer epilasyon cihazları, yaydığı dalga boyları ile en güçlü şekilde kıldaki melanin adlı siyah boya maddesi tarafından direkt emilip kıl kökünü tahrip ediyorlar. Tam olarak kılı hedefleyen lazer epilasyon ışınları çevredeki dokuları minimum seviyede etkileyerek sorunsuz işlem gerçekleştirmektedir.
Modern şehir yaşamında insanların kendi öz bakımlarına ayırdıkları zaman her geçen gün azalmakta ve bundan dolayı da her şeyin en pratik, en hızlı olanına talep artmaktadır. İşte lazer epilasyon da; ayda bir ağda yaptırmak, 2 günde bir jiletle kılları temizlemeye çalışmak, tüy dökücü kremlerle zaman öldürmek gibi uzun zaman alan, asla kalıcı olmayan yöntemlere olan ihtiyacı bitirmiştir. Lazer epilasyonun yaşamımıza ve hayat konforumuza kattığı pek çok fayda arasından en önemlileri;
- Hijyeniktir,
- Hızlı uygulanır, çabuk sonuç verir,
- İşlemden sonra hemen cilt eski haline döner,
- Hem normalden kalın hem de ince kıllarda yüksek etki gösterir,
- Uzun seans aralıkları ile uzun süre kılsız, tüysüz bir görünüm sağlar,
- Herhangi bir rahatsızlık olmadığı sürece kişiye uyum toleransı yüksektir, yani hemen hemen herkese yapılabilir.
Lazer epilasyon nasıl yapılır?
Lazer epilasyon işleme özel olarak hazırlanmış cihazlar ile cilt yüzeyinin lazer ışınları atışları yapılarak taranması şeklinde uygulanmaktadır. Hedeflenen kıl kökleri lazer ışınları ile deforme edilir, yok edilir.
Lazer epilasyon hangi bölgelerde yapılır?
Lazer epilasyon işlemi temelde istenmeyen tüylerin bulunduğu tüm bölgelere uygulanabilir. Bu bağlamda; koltukaltı, tüm kol, tüm bacak, dudak üstü, yanaklar, çene, alın, şakaklar, favoriler de dahil olmak üzere tüm yüz, dekolte, sırt, boyun, ense, kulak, burun, el ve ayaklar, göbek, kalça, basen, genital bölge gibi her alandaki istenmeyen tüyler lazer epilasyonla yok edilebilir.
Lazer epilasyon kaç seans yapılır?
Lazer epilasyonun seans sayısı epilasyon yapılacak olan bölge, buradaki kılların yapısı, kişinin hormonsal ve genetik özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak 4 – 8 seans arasında istenen sonuçları alabilmek mümkün oluyor.
Lazer epilasyon seansları ne kadar sürer?
Lazer epilasyon seanslarının süresi de uygulama yapılacak olan alandaki kıl yoğunluğuna ve bir seansta kaç tane bölgede işlem yapılacağına göre değişiklik göstermektedir. Bu bakımdan sadece dudak üstü gibi küçük bir alanda uygulama yapılacaksa 3 -5 dakika sürerken, tüm vücut ya da birkaç bölge aynı seansta yapılacaksa 1,5- 2 saat kadar sürebilir.
Lazer epilasyon seanslarının arasında ne kadar süre olur?
Lazer epilasyonda seans aralıkları ilk başlarda 1 ay şeklindeyken, yani ayda bir seans yapılıyorken, seans sayısı ilerledikçe kılların çıkma süresi de uzar. İleri dönemlerde 2 ayda bir şeklinde seanslar yapılır. Ancak aralarda kontrol seansları yapılmakta ve başarılı bir sonuç için kontrol seanslarının ihmal edilmemesi gerekiyor.
Lazer epilasyon herkeste aynı sonucu verir mi?
Lazer epilasyon, günümüzde istenmeyen tüylerden kurtulmak için en sık olarak tercih edilen ve en başarılı sonuçlar alınan yöntemdir. Yukarıda ayrıntılı olarak anlatıldığı gibi 4 – 8 seans arasında yapılan uygulamalarla kıllardan sonsuza kadar kurtulmak mümkün olabilmektedir. Ancak bunun için tüylerin normal sıklıkta, normal kalınlıkta olması, kişinin kıllarının anormal büyüme ve gelişim göstermesine sebep olan bir hormonal bozukluğunun olmaması gerekiyor.
Hormonların salgılanma seviyelerindeki her türlü değişim ve anormal ilerleyiş kişinin vücudunda pek çok sağlık sorununa sebep olmaktadır. Zira vücudumuzdaki tüm işleyiş aslında hormonların kontrolünde ilerliyor. Bu bakımdan bazı hormonsal bozukluklar da kişide, tüylerin lazer epilasyonla müdahale edilemeyecek bölgelerde veya tarzda olması gibi bir durum ortaya çıkarabiliyor. İşte bu hormon bozuklukları “hirsutizm” olarak adlandırılıyor. Genellikle kişinin üst dudak üstünde, çene kemiğinin üstünde ve yanaklarında, göğüs kafesinin üstünde ve göbek çevresinde, kasık ile göbek arasındaki orta hatta, bacakların iç yüzlerinde, sırtında, kalçasında ve kasıklarında kıllanma oluşması durumunda normal dışı bir tüylenmeden bahsedilir. Bu durumda hormonal bozukluk söz konusu olabilir. Fakat her tüylenme durumunda kesinlikle hormonal bozukluk olduğu şeklinde bir yorum yapılmamalıdır. Hormonal bozukluk tanısı için bir uzman tarafından gerekli testler yapılması, test sonuçlarına göre teşhiste bulunulması gerekir. Eğer bir kadında estetik açıdan sorun yaratacak boyutta “erkek tipi kıl gelişimi” varsa genellikle hormonal bozukluğa bağlı olarak hirsutizm görülmektedir. Bu tür bir durumda mutlaka doktora başvurulmalı ve özellikle üreme çağında olan kadınlarda bunun nedeni tespit edilerek tedaviye başlanmalıdır. Zira hormonsal bozukluklar tüylenme dışında çok daha önemli, ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Normal dışı tüylenme nedir, neden olur?
Normal sağlıklı bir kişide kıl köklerinin çalışmasını sağlayan hormonlara androjen adı verilir. Androjenler erkeklik hormonları olarak bilinirler ve erkeklerle kıyaslandığında kadınlarda daha düşük seviyede üretilmekle birlikte temel olarak yumurtalıklar ve böbreküstü bezinde üretilirler. Androjenler üretildikten sonra da kana verilir.
Vücutta androjen hormonları salgısı herhangi bir nedenle arttığı zaman, kana daha fazla hormon gönderilir ve böylece kıl köklerine de daha fazla miktarda hormon ulaşır. İşte bu şekilde fazla miktarda olan androjen hormonlar kadınlarda dinlenme aşamasında olan ve erkek tipi bölgelerde bulunun kılların üretiminde artış olmasına sebep olur. Bu tüylenmenin derecesi de elbette ki hormonların üretimine göre değişiklik gösterir. Vücutta dinlenme döneminde olan kıl köklerinin uyarılması sonucu normalden daha koyu renkte ve daha sert kıllar çıkar. Ayrıca ciltte yağ üretiminin de artmasına bağlı olarak sivilcelenme yaşanır.
Kadınlarda normal dışı tüylenme nedeni olarak Polikistik Over Sendromu
Kadınlarda kısırlık da dahil pek çok soruna sebep olan Polikistik Over Sendromu aşırı tüylenmenin de en önemli sebeplerden birisidir. Yumurtalıklarda çok sayıda kist oluşması ile karakterize olan Polikistik Over Sendromu, bir çeşit yumurtlama bozukluğudur ve hem adet düzensizliğine hem erkeklik hormonlarının fazla üretilmesine ve de buna bağlı olarak tüylenmenin artmasına neden olur.
Kadınlarda normal dışı tüylenme nedeni olarak böbreküstü bezi ve tiroid bezi sorunları
Kadınlarda hormon üretiminin artmasını sağlayan nedenlerden birisi olan böbreküstü bezindeki kalıtsal olan bozukluklarken, bir diğeri de bazı tiroid bezi hastalıkları, hipofiz bezi hastalıkları ve hormon salgısı yapan kist veya kitleler de kadında normal dışı tüylenme sorununa sebep olabilir.
Yukarıda sıralanan sorunlar normal dışı bir tüylenmeye sebep olmakta ve bu tür durumlarda da lazer epilasyondan istenen sürede, arzu edilen sonuçları almak mümkün olmayabilmektedir. Zira lazer epilasyonun kısa sürede istenmeyen tüylerden tamamen kurtulmayı vaat ediyor olması için, kişinin tüylerinin de normal yapıda, normal gelişim sürecinde olması gerekiyor. İstenen sonuçlar alınamadığında bir uzmana danışmak, doktora başvurmak faydalı olabilir.