Vücudunuzda çok fazla toksin olduğunu anlamanızın 10 yolu

 

Her gün egzersiz yapmaktan yeteri kadar su içmeye kadar okuduğunuz tüm mantıklı sağlık önerilerini takip ediyor olabilirsiniz. Peki o zaman eksik olan nedir? Birinin güç düğmesine basıp yakmasını bekleyen bir ampul gibi mi hissediyorsunuz? Ruh halinizde dalgalanmalara, huzursuz bağırsaklara, düşük enerjiye ve baş ağrılarına mı sahipsiniz? O halde sizin için bir haberim var: Bu ufak tefek belirtilere pek çoğumuz önem vermesek de bunlar hayatımızdaki düşmanlar olabilirler. Bu düşmanlar, soğurmakta olduğunuzu bilmediğiniz toksinlerdir.

Sindirerek ya da özümseyerek vücudunuza toksinler aldığınız, ancak bunun farkında olmadığınız şeyler şunlar olabilmektedir:

  • Diş macunu
  • Cilt bakımı
  • Saflaştırılmamış su
  • Kumaş
  • Organik olmayan ürünler ve etler
  • Temizlik ürünleri
  • Deodorantlar

Yukarıda yer alanlardan çok daha fazlası da var! Bu nedenle ürün alırken etiketini kontrol edin ve mümkünse ürünlerinizi kendiniz hazırlayarak vücudunuza aldığınız şeylerin bilincinde olun.

Peki, vücudunuzda çok fazla toksin olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Sorunlu bölgelerde uyarı işareti veren çeşitli işaretler bulunmaktadır. Bunlar için doktorunuza da bütünsel sağlık uzmanınıza danışarak bu sorunların üstesinden gelmeye çalışabilirsiniz.

  1. Sürekli olarak tükenmiş hissetmek

Gün boyunca kendinizi biraz yorgun hissetmeniz harcadığınız enerjiden ya da yeteri kadar uyuyamamaktan kaynaklanıyor olabilir. Ancak kendinizi gün boyunca ve sürekli olarak tükenmiş hissediyorsanız, vücudunuz çok fazla çalışıyor olabilir. Bu durumda vücudunuz yalnızca her zamanki sistemlerini çalıştırmakla uğraşmıyor, aynı zamanda tükettiğiniz toksinlerden kurtulmak için de sıkı bir şekilde çalışıyordur. Bu haldeyken daha fazla kahve içmek işinize yaramaz.

Daha derinlerde yatan bir diğer sorun ise yine toksinler nedeniyle ortaya çıkan hormon bozuklukları olabilir. Bu bozukluklar, bağışıklık sisteminizde sorun yarayarak enerji seviyelerinizi düşürüyor olabilir.

  1. Vücut ağırlığında dalgalanmalar

Kilo vermek çok kolay bir şey olmasa da düzenli olarak egzersiz yapmak, sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak gibi doğru şeyleri yapmanıza rağmen sonuç göremiyorsanız, suçlu toksinler olabilir. Bunun diğer bir nedeni ise hormonal dengesizlik olabilir. Normal hormon fonksiyonumuz, yiyeceklerdeki ve kişisel bakım ürünlerindeki toksinlerden büyük ölçüde etkilenir. Beslenme düzeninizde ve kişisel bakım rutininizde detoks uygulamanız, kilo vermenize yardımcı olacaktır.

  1. Nefesin kokması

Ağız hijyeninize dikkat ettiğiniz halde nefesiniz kötü kokuyorsa altta yatan başka nedenler olabilir. Hatta sorun mide ve bağırsaklarınızda olabilir. Nefesin kokması, sindirim sisteminizle ilgili olabileceği gibi karaciğerinizin vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmakta sorun yaşadığını da gösteriyor olabilir.

  1. Kabızlık

Kabızlık, hayatınızda sürekli olarak önlemek isteyeceğiniz sorunların başında gelmektedir. Çünkü mide sorunlarına, baş ağrılarına, ağrılara ve yorgunluğa yol açabilir. Bağırsaklarınız toksinler nedeniyle çok fazla çalışıyorsa gerektiği gibi işlemeyebilir ve toksinleri depolayabilir. Toksinlerin vücudumuzda kalması, sistemimize zarar vermeye devam ettikleri anlamına gelir. Bu yüzde kimyasallarla dolu işlenmiş gıdaları, pestisitleri ve koruyucuları hayatınızdan çıkarın ve sindirim sisteminize yardımcı olun.

  1. Kokuya duyarlılık

Kokuya duyarlılık sadece gebelikte ortaya çıkmaz. Belli kokulara karşı güçlü bir tepki gösteriyorsanız, vücudunuz size bu kimyasallara karşı çok hassas olduğunu söylemeye çalışıyor olabilir. Vücudunuz bu kokuyu artık etrafında istemiyor ve bunu toksinlerle dolu olarak görüyordur. Sorununuzun toksinler olup olmadığını anlamak için koku nedeniyle baş ağrısı ve mide bulantısı yaşayıp yaşamadığınıza bakın.

  1. Kas ağrısı

Toksinler, eklemlerinizi ve kaslarınızı yıpratabilir. Kendinizi sporda zorlamamış olmanıza rağmen ağrı ve hamlık hissediyorsanız, hayatınızdaki toksinleri gözden geçirmeniz gerekiyor olabilir. Ağrılarınız dün yaptığınız spordan kaynaklanmıyorsa, kaslarınız ve kemikleriniz toksinler nedeniyle yıpranıyor olabilir. Bu durum özellikle de düzenli olarak kas ağrısı yaşıyorsanız geçerlidir.

  1. Cilt sorunları

Akne sorunu mu yaşıyorsunuz? Akne, toksin fazlalığının en güçlü işaretlerinden biridir. Bu toksinler beslenme düzeninizde ya da cilt bakım ürünlerinizde yer alıyor olabilir. Akne değilse de kaşıntı, gözlerde şişkinlik, egzama ya da sedef hastalığı da toksinlerin fazla olduğunu gösteriyor olabilir.

  1. Beyin sisi

Sersemlik, hafıza kaybı ve odaklanmış kalamama gibi şeyler beyin sisine işaret eder ve maruz kaldığınız kimyasallar ve toksinler sonucu meydana gelir. Toksinler vücutta inflamasyona neden olarak vücuttaki önemli vitaminlerin, minerallerin ve hormonların tükenmesine yol açabilir. Vücudunuz toksinlerle dolu olduğunda düzgün çalışamaz ve böyle olunca beyin de dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgeleri etkilenir.

  1. Vücut kokusunun değişmesi

Vücudunuzda çok fazla toksin bulunduğunu gösteren en önemli işaretlerden bir tanesi anormal vücut kokusudur. Vücuttaki gaz ve koku, metabolizmanın ürünleridir ve soluduğumuz, sindirdiğimiz ve maruz kaldığımız şeylerden kalanlardır. Vücudunuzun ve idrarınızın garip bir şekilde kokması, toksinlerden kurtulmaya çalıştığını gösteriyor olabilir.

  1. Şeker aşerme

Çok fazla şeker ve basit karbonhidrat tüketmek, insülin ve kan şekerinde büyük dalgalanmalara neden olduğu için tatlı şeyler yedikçe daha da çok yemek istersiniz. Vücudunuza aldığınız tüm bu fazla şeker inflamasyona ve hastalıklara neden olur ve şekeri bağırsağınızdaki parojenik bakterileri besleyerek karaciğerinizin çok fazla çalışmasına neden olur. Bu nedenle tatlı aşeriyorsanız, detoks yapma zamanınız gelmiş demektir.

Toksinleri Atmak için İpuçları

Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı sizde bulunuyor mu? O halde vücudunuza yardımcı olmanızın zamanı gelmiş demektir. Toksinleri vücudunuzdan atmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Doğal detoks görevi gören yiyecekler ve içecekler tüketin. Bunun için karahindiba çayı, maydanoz, deve dikeni ve kişniş deneyebilirsiniz.
  • Sisteminize yeteri kadar su aldığınızdan emin olun. Bu sayede vücudunuzun toksinleri atmasına yardımcı olursunuz.
  • Tembellik yapmayın ve her gün en az 30 dakika egzersiz yapın. Egzersiz, dolaşımınızın hareket etmesine yardımcı olarak toksinlerin de hareket etmesini sağlayacak ve genel sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
  • Her gün sindirimi destekleyen probiyotikler tüketin. Bunun için kombucha, kefir, yoğurt, miso çorbası, tempeh ve kimchi gibi şeyler tüketebilirsiniz.
  • Normalde dilinizin üzerinde bulunan kirleticilerden arındırmak için dilinizi fırçalayın. Hatta yapabiliyorsanız dil kazıyıcı kullanmanız daha da iyi olacaktır.
  • Hava vücudumuzdaki enerjiyi hareket ettirdiği gibi toksinleri de hareket ettirir. Akciğerlerinizdeki toksinleri atmak için derin nefes egzersizlerini deneyin.
  • Cilt ürünlerinde kimyasallardan kaçının. Kendi cilt bakım ürünlerinizi yapın ya da parfüm, sülfat, fitalat, paraben ya da toksik diğer kimyasalların bulunmadığı güvenilir ürünler tercih edin. Bunların olup olmadığını anlamak için etiket okuma alışkanlığı edinin.
  • Mümkün olduğu her an temiz, işlenmemiş ve organik yiyecekler tercih edin.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.