Vücudunuzun Folik Asite İhtiyaç Duyma Nedenleri
Çiftler hamileyken nasıl beslenmenmek gerektiği üzerine araştırmalar yaparken en çok folik asitle karşılaşırlar. Folik asit bebeğin anne karnında gelişmine olumlu yönde sağladığı katkılarla ve nöral tüp rahatsızlıklarını engelleyici özellikleriyle bilinir. Benim de kızıma hamileliğimde sıklıkla kullandığım folik asidin faydalarını sizler için düzenledim.
Folik asit, aynı zamanda B9 vitamini veya folat olarak da bilinir:
Folik asit sağlığı güçlendiren mucizevi verimli bir mikro besindir. Folat eksikliği dünya genelinde görülen en yaygın mikro besin eksikliği rahatsızlıklarındandır. Beslenme üzerine bilir kişi olarak, sizlerle folik asidi beslenme programınıza eklemenin sağlığınız üzerindeki rolü hakkında sekiz olağan üstü fayda paylaşacağım:
- Daha fazla enerji
8 B-vitamininden biri olan folat, yediğimiz yemeklerin glukoza dönüşmesine böylece daha enerjik olmamıza olanak sağlar. B12 vitamini ile birleştiğinde, fibromiyalji sendromundan şikayetçi bireylerin enerjisini yükselttiği kanıtlanmıştır.
- Daha iyi bir ruh hali
Folik ve B12 vitamini enerjiyi yükselttiği gibi, bu mükemmel iki mikro besinin birleşimleri modunuzu düşüren ve güne negative uyanmanıza sebep olan faktörleri ortadan kaldırmaya katkı sağlar.
- Daha sağlıklı bir kalp
Ölümlerin neredeyse %50’si kalp hastalıklarından ve kalp hastalıklarının sebep olduğu etkilerden kaynaklanmaktadır. Kalp krizinin bir tetikçisi de atar damar ve damar duvarlarına zarar veren yüksek konsantrasyondaki homosisteindir.
Folat, kandaki homosistein değerlerini düşürmede, böylece kalbinizi korumada yaşamsal bir role sahiptir.
- Daha güçlü kemikler
Kanda fazla miktarda bulunan homosistein yalnızca kalp sağlığınızı etkilemez. Aynı zamanda, kemiklerinizin zedelenme riskini de yükseltir. Folat kemiklerdeki kolajen üretimini destekleyerek kemik kalitesini artırır.
- Kanser önleyici etki
Beslenme programında folata yetersiz yer veren 25,000 kadınla yapılan bir çalışmaya göre, özellikle düzenli olarak alkol tüketen kadınlarda folat eksikliğinin göğüs kanseri riskini arttırdığı saptanmıştır.
Ayrıca folatın kolon kanserinin büyümesini yavaşlattığı, diğer kanser türlerini önlemede de önemli bir role sahip olduğu kanıtlanmıştır.
- Alzheinmer ve bunama ile ilişkili hastalıklarından koruyucu etki
Folat eksikliği, Alzheimer ve diğer bunama ile ilişkili nöropsikiyatrik hastalıkların başlangıç ve ilerleme evrelerinde önemli bir faktördür.
İleri araştırmalar yürütülmeye devam edilmektedir, ancak profesörler bu bilgiyi göz önünde bulundurmaya söz vermişlerdir.
- Daha kalın saç telleri
Tüm B vitaminleri saç ve cilt sağlığına katkıda bulunurlar. Bu yüzden folatın da saç sağlığına katkıda bulunması ve saç dökülmelerini ileri seviyede önlemesi hiç de şaşırtıcı değildir.
- Aknesiz cilt
Akne problem yaşayan yetişkinlere genellikle beslenme yolu ile müdahale önerilir. Çünkü genellikle bu bireylerin folat değerleri normalden düşüktür.
Bilinmesi gereken ne kaldı?
Folat, suda çözünen bir vitamindir. Bu da demek oluyor ki tercihen günde birkaç kez, sürekli yenilenmesi gereken bir besindir.
Aynı zamanda ısı ve ışığa oldukça hassastır, bu yüzden folat açısından zengin besinleri, mümkün olduğu kadar taze ve soğuk tüketmeye özen gösterin.( Sebzeleri fırınlamak veya kızartmak yerine buharda pişirerek yemeyi tercih edebilirsiniz.)
Folat açısından zengin besinler:
- Bira mayası
- Börülce
- Buğday tohumu
- Dana eti
- Kuşkonmaz
- Mercimek
- Ceviz
- Taze ıspanak
- Lahana
- Yer fıstığı
- Brokoli
- Arpa
- Kırık bezelye
- Brüksel lahanası
- Badem
- Yulaf ezmesi
Eğer özel bir durumu iyileştirmek için daha yüksek seviyelerde folik asit takviyesi almak isterseniz, ilk önce doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
Genel ihtiyaçları karşılamak için, diğer mikro besinleri de kapsayan ideal emilimi sağlamak adına yüksek kalitede bir multi vitamin takviyesi almanızı tavsiye ederim.
Sevgi ile kalın…
Ayşe TOLGA