Bisikleti kısa mesafede ulaşım aracı olarak kullanmak ayrı bir şey, onu yarışmalarda veya uzun mesafeli performans amacıyla kullanmak ise bambaşka bir konu. Yüzlerce kilometrelik triatlonlara katılanlar bu ifadeyi daha iyi anlayacaklardır.

Bisikletçilerin genelde atletik ancak ince yapılarının aksine vücut geliştirmiş ve yapıca büyük bir haldeyseniz, bu boyutunuz bir dezavantaja dönüşebilir ve bu nedenle doğru bir şekilde bisiklete yaklaşmalısınız.

Yarışlara hazırlananlar sadece bisiklet tekniklerine odaklanmıyorlar, aynı zamanda atletlerin sahip oldukları alışkanlıkları da kazanıyorlar. Bu yazımın amacı ise hem kaslı olmanın hem de dayanıklılık gerektiren sporlarda başarılı olmanın mümkünatını göstermek.

Doğru Bisikleti Alın

Herhangi bir ekipmanda olduğu gibi, bisiklet de sizin boyut ve ihtiyaçlarınıza uygun olmalıdır ve buna ağırlığınız da dahil. Kaslı bir sporcu olarak bisiklet seçimi özellikle önemli çünkü bu durum uzun mesafeli sürüşlerde etki yaratıyor.

Öncelikle bisikletinizin aero barları geniş aralıklı olmalı çünkü vücut geliştirenlerin omuzları daha geniş ve onları bisikletçiler gibi kapatma olanakları yok.

Doğru seleyi bulmak neredeyse bisikletin kendisi kadar önemli çünkü yeterince pay ve destek yaratması gerekiyor. Bu her bisikletçi için önemli ancak geniş bacaklı ve ağır vücutlular için daha da önemli.

Boyutunuza Göre Tüketin

Normal bir bisikletçiden daha geniş bacaklara sahip olmak hem bir avantaj hem de dezavantaj kaynağı. Avantajlı yanı, günler boyunca güce sahip oluyorsunuz ve uzun sürüşlerden sonra laktik asit birikimine karşı daha dayanıklısınız. Ancak daha yoğun bir kas kütleniz olduğu için daha fazla oksijen tüketiyorsunuz ve küçük atletlere nazaran daha fazla kalori ihtiyacınız var.

Spor ve büyük motorlu bir araç, hibrit ve ekonomik bir araçtan daha çabuk hızlanabilir ve daha fazla güç üretir ancak gaza bastıkça daha sık şekilde yakıt almak gerektiğini fark edersiniz. Bisikletçiler de bu nedenle güç/ağırlık oranını mükemmele getirmek isterler ve bunun için ya gücü arttırmaya ya da ağırlığı azaltmaya çalışırlar.

Vücut geliştirenler içinse ağırlığı azaltmak pek bir seçenek değil çünkü bir yandan bisiklet sürmek bir yandan da yağ yakmak, kas yapmak istiyorlar.

Büyük bir atlet saatte 300-500 kalori yakabilir ve elbette rüzgar, eğimler gibi faktörler bunu değiştirir. Eğer uzun bir sürüş ya da yarış içerisinde olacaksanız çok fazla kaloriye ihtiyacınız olacak.

Yarış ve sürüş günlerinde kuru meyveler, besin dolu barlar ve kaliteli protein destekleri en iyi yardımcınız olacaklar.

Bu şekilde bir hibrit sporcu olacaksanız, bisikletten sonraki protein ihtiyacınızın spor salonundan daha fazla olacağını da öngörebiliriz.

Ayrıca su da çok önemli çünkü bisiklet sürüşü sırasında hem terleme yoluyla su kaybediyorsunuz hem de vücut eldeki suyu kullanıyor ve rüzgarlar da pek yardımcı olmuyor. Aşırı su içmek de elektrolit ve mineral kaybına sebep olduğundan iyi değil. Bu nedenle doğru miktarda su içmeyi unutmamalısınız.

Tepelere Tırmanın

Daha fazla ağırlığa sahip olmanız düz yolda ve yokuş aşağı giderken avantajınıza olacaktır ancak yukarı yönlü bir eğim olduğu anda bu durum dezavantaja dönüşecek. Yukarı doğru daha fazla kütle taşıyorsunuz ve bu da hafif birinden daha fazla efor sarfetmenizi gerektirecek.

Bu yüzden ilk günden itibaren tepeleri hedeflemelisiniz. Bisikletle rampa çıkmaya uygun bir kondüsyon elde etmek için bacaklarınızı ve kardiyovasküler sisteminizi hazırlamalısınız.

Hafta 1: 800 metre boyunca bir tepeye çıkın ve inin. Bunun toplamda 6 defa yapın.

Hafta 2: Aynı şeyi bu defa 8 kere yapın.

Hafta 3: Aynı egzersizi bu defa 10 kere yapın.

Kondüsyonunuz arttıkça mesafeyi ve tekrarları da arttırabilirsiniz.

Germeyin

Vücut geliştirme sırasında beyin kasların her fırsatta gerilmesi, sıkılması gerektiği şeklinde programlanır ve bu durum vücut geliştirmeyi daha kolay hale getirse de, uzun süreli bisiklet sürüşlerinde enerji korunumu için avantajlı değildir. Bu yüzden bisiklet sürme sırasında kaslarınızın tüm gerilimlerini korumalarına engel olmanız gerekli. Yani artık bedeninizin biraz daha rahat olması için çaba göstermelisiniz.

Bisiklete Atlayın

Bu kadar karmaşık gibi göründüğüne bakmayın, bisiklete atladığınız zaman bunun ne kadar keyifli olduğunun ve vücudunuzun kısa sürede bisiklete adapte olduğunun farkında olacaksınız. Özellikle önerilerimi takip edenler kısa sürede uzun sürüşlere kendilerini hazırlayacaklardır.

Bisikleti vücut geliştirme faaliyetlerinin yanında bir kardiyo faaliyeti olarak da kullanabilir, böylece kardiyoyu kapalı spor salonunda değil, dışarıda doğayla iç içe şekilde gerçekleştirebilirsiniz.