Yazın ardından tüketebileceğiniz 10 gıda

Yaz mevsiminin sıcak günlerinin ardından sonbaharda yağmurlu bir hava genelde bizi bulur ve bu güzel bir deneyim haline gelir. Ancak sonbaharla birlikte çeşitli soğuk algınlığı ve hastalıklar da beraberinde gelir. Dolayısıyla sağlığımıza biraz daha dikkat etmek gerekir. Sağlıklı olmanın en kolay yolu ise daima doğru ve besleyici gıdaları tüketerek bedenimizi zinde tutmaktır.
Bu nedenle sonbahar ve sonrasında tüketebileceğiniz en faydalı ve temel 10 gıdayı bir araya getirdik.

1- Sarımsak

Sarımsak antioksidanlarla doludur ve ayrıca bağışıklık sistemine güç verir. Ayrıca sindirim sistemini rahatlatır ve metabolizma hızının yavaşlamasına engel olur. Herhangi bir yemeğe biraz ezilmiş sarımsak eklediğiniz zaman hem tadını hem de sağlık düzeyini iyileştirebilirsiniz. Biraz da karabiber ekleyerek kışa çok iyi bir hazırlık yapabilirsiniz.

2- Zencefil

Zencefil çayı hem moralinizi iyileştirir hem de metabolizmanızın hızlanmasını sağlar. Bir miktar taze zencefili rendeleyin ve sıcak suda demledikten sonra içine biraz da limon sıkın. Dilerseniz bir yemek kaşığı kadar bal da ekleyebilirsiniz. İşte karşınızda günlük bağışıklık sistemi içeceğiniz!

3- Armut

Armudun bağışıklık sistemini güçlendiren etkisinden nedense pek bahsedilmez. Ancak bu çıtır meyvenin içerisinde bulunan vitamin ve mineraller pek çok hastalıktan korunmanıza yardımcı olurlar. Ayrıca bol miktarda lif, bakır, C vitamini ve B12 vitamini barındırması da bir diğer faydasıdır. Bedenin soğumasına da yardımcı olan armut, böylece ateşli hastalıklarda ateşin düşmesini sağlayabilir. Suyunu çıkararak sabahları güzel bir armut suyu da içebilirsiniz.

 

4- Zerdeçal

Altın sarısı rengindeki zerdeçal, bağışıklık sistemine kuvvet verir ve hem antiseptik hem de antibiyotik özellikler gösterir. Bu nedenle soğuk algınlığı kaptığımız zaman güzelce zerdeçal eklenmiş bir bardak süt içmeniz kesinlikle işinize yarar. Ayrıca zerdeçalın kan şekerini dengeleyici özellikleri de mevcuttur.

Zerdeçalın hayatımıza kattığı mucizevi 9 fayda için sizi şöyle alalım 

[call post=11358]

5- Karabiber

Çorbalarınıza ve omletinize bir miktar karabiber eklemeniz işinize yarayacaktır. Karabiber sadece lezzetli değildir, aynı zamanda sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Ateş, öksürük, soğuk algınlığı, kas ağrıları, grip ve solunum yolu hastalıkları için doğal bir çözümdür.

6- Badem

Kıtır ve kahverengi kabuklu badem adeta bir protein deposudur. Yağ oranı azdır ve sağlığa faydalı pek çok temel besini de içerisinde barındırır. Ayrıca sindirim sistemine güç verir, şeker seviyelerini kontrol altında tutar ve çeşitli hastalıklardan korur.

Ayrıca kilo vermek isteyenler için arada bir ağza atılabilecek atıştırmalıklardandır.

7- Elma

Günde bir elma doktoru uzak tutar deyişi oldukça mantıklıdır çünkü elma her gün tüketilebilecek dengeli bir gıdadır. Çok farklı çeşitleri mevcuttur ve sindirim sisteminin iyi çalışmasına da yardımcı olur.

8- Nar

Sağlıklı bir beslenme düzeninde C vitamini ve diğer vitaminler bakımından zengin olan nar bulunmalıdır. Zira C vitamini proteinin doğru şekilde metabolize edilmesine yardımcı olmaktadır. Böylece sindirim sistemi de sağlıklı ve temiz kalmaktadır. Ayrıca bağışıklığa güç vererek hastalıklar ile mücadele etmenizi de kolaylaştırmaktadır.

9- Pancar

Biraz havuç ve mevsiminde sebzeler ile karabiberi bir araya getirdikten sonra pancar ekleyerek mükemmel bir yemek hazırlayabilirsiniz. Pancarda tüm temel mineral ve vitaminler bulunur ve bunlar arasında potasyum, lifler ve folik asit de bulunur. Ayrıca kalori bakımından çok zayıftır ve detoks için en ideal sebzelerdendir. Her sabah bir bardak pancar suyu içerek her zaman enerjik kalmayı da sağlayabilirsiniz.

10- Su

Elbette yazın olduğu gibi diğer mevsimlerde de bol bol su içmek gerekmektedir. Zira havalar soğuyunca çoğu kişi su içmeyi bırakır ancak bu durum sizi hastalıklara açık hale getirir. Dolayısıyla günde en az 8 bardak su içmeyi unutmuyoruz ve mümkünse ılık su içiyoruz.

Sonbaharda ve Kışın Ne Yemeli, Ne Yememeli?

• Armut, nar, mango, guava, elma gibi meyveleri yiyin.
• Hipertansiyon ve su tutumuna engel olmak için az tuzlu beslenin.
• Mısır ve nohut gibi kuru gıdaları tüketin, pirinç ve karpuz gibi çok sulu gıdalar tüketmeyin.
• Tam tahıllar, yulaf ve çavdar tüketin.
• Yoğurt ve ayran tüketin.
• Biraz acı sebze ve bitkileri tüketin.
• Domates tüketimini azaltın.
• Et ve balık tüketimini azaltın.
• Zencefil, tarçın, karabiberli bitki çayları için.
• Kafein alımını azaltın.
• Patates, karnabahar, fasulye gibi gıdalardan uzak durun.
• Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerden uzak durun.
• Buharda pişmiş sebze salataları tüketin.
• Önceden kesilmiş hazır meyveleri tüketmeyin.
• Sıcak suya bal, zencefil ve karabiber ekleyip için.
• Dondurma gibi donmuş gıdalardan uzak durun.
• Meyve suyu içmeyin.
• Pişmemiş sebze salatalarından uzak durun.
• Sıcak ev çorbaları için.

Bu programlarla birlikte elbette sporu da unutmayın. Sadece yürümek işe yaramayacaktır bu nedenle bir miktar esneme hareketini de sporunuza katın.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.