Yemek saatini değiştirmek kilo vermeyi kolaylaştırıyor mu?
Aralıklı oruç (intermittent fasting) diyeti modeli üzerinde yapılan yeni bir çalışma, kahvaltı ve akşam yemeği saatlerini değiştirmenin kilo vermeye nasıl yardımcı olduğunu gösteriyor.
Aralıklı oruç diyetinde, vücudun yağ yakmaya alışması ve onu enerjiye dönüştürmesi tetikleniyor ve bu sayede kilo vermek mümkün oluyor. Kilo vermeyi aktifleştirmenin yanında aralıklı orucun sağlığa başka faydalarının da olduğu belirtiliyor.
Aralıklı oruç diyetinin bir tipinde, diyeti yapanların sadece günün belli saatlerinde yemelerine izin veriliyor ve İngiltere’de yapılan bir araştırmada araştırmacılar bu oruç tipini temel alarak araştırmalarını gerçekleştirmiş.
Çalışmaya katılanların bazılarının günlük yemek saatlerinde değişikliklere gitmeleri istenmiş. Araştırmacılar bunu yemek saatlerinin kişinin ağırlığına olan etkilerini görmek için istemişler. Sonuçlar ise umut verici.
Yemek Saatlerini Değiştirmek Yardımcı Olabilir
Araştırma ekibi ilk olarak 16 katılımcı ile başlamış ve 13 tanesi çalışmayı 10 hafta boyunca başarılı şekilde sürdürmüş. Ardından araştırmacılar katılımcıları iki gruba ayırmışlar. İlk gruptakilerın kahvaltıyı normalde yaptıklarından 90 dakika daha geç yapmaları istenmiş, akşam yemeğini ise 90 dakika daha erken yemeleri istenmiş.
İkinci grup ise kontrol grubu olmuş ve onlar yemek saatlerini olağan şekilde sürdürmüşler.
Yemek saatlerindeki değişim haricinde diyet üzerinde yeni bir kısıtlama veya değişiklik olmamış, tek istenen belirtilen zamanlamalara uymakmış.
Çalışmanın başında tüm katılımcılardan kan örnekleri alınmış ve çalışmanın sonunda katılımcılar bir anket doldurmuş, 10 haftada ne düzeyde başarılı oldukları sorulmuş.
Araştırmacıların elde ettikleri sonuçlara göre, ilk gruptaki katılımcılar, yani kahvaltı ve akşam yemeği saatinde değişiklik yapanlar, diğer gruba göre iki kat daha fazla yağ kaybetmişler.
Buna ek olarak deneysel olan grupta yemek saatlerinde kontrol grubuna göre daha az yemek tüketimi olduğu gözlenmiş. Çalışmaya katılan denekler bu gözlemi kendi kendilerine yapmışlar ve az yemelerinin sebebinin azalan iştah, daha az yeme fırsatı ve akşam vakti daha az atıştırmadan kaynaklandığını belirtmişler.
Çalışma her ne kadar ufak çaplı olsa da, yemek saatlerindeki ufak değişimlerin vücudumuz üzerindeki potansiyel etkilerini bir miktar ortaya koyabiliyor. Beden yağındaki azalma ise obezite ve ona bağlı hastalıkların riskini azaltarak genel sağlığımızın iyileşmesini sağlıyor.
Biraz Esneklik Gerekebilir
Araştırmacılar aynı zamanda bu tip yemek saati değişimlerinin uzun vadede sürdürülebilir olup olmadığını, herkesin bunu hayatına dahil edip edemeyeceğini sorgulamışlar.
Anlaşılan o ki bunu yapmak herkes için o kadar da kolay olmamış. Katılımcıların %57’si, bu deneysel yemek saati uygulamasını devamlı hale getirmenin pek mümkün olmadığını, çünkü saatlerin günlük işleri ile çakıştığını belirtmiş.
Aynı zamanda katılımcıların %43’ü ise bu saat değişimlerini sürdürmekten keyif aldığını ancak biraz daha esnek olunabilirse daha iyi olacağını söylemiş.
Katılımcılardan da gördüğümüz üzere aralıklı oruç diyetlerini takip etmesi yer yer zor oluyor ve her zaman aile, sosyal hayata adapte edilemeyebiliyor. Bu yüzden diyetlerin esnek olduğundan ve gerçek hayata dahil edilebildiklerinden emin olmak gerekli.