Yeni Yılda Daha Sağlıklı ve Daha Enerjik Olmak İsteyenler için 20 İpucu

Yeni yıl için pek çoğumuz daha sağlıklı beslenmek, daha az abur cubur yemek ve daha sağlıklı olmak gibi hedefler koyarız. Ancak bazen bu hedefler o kadar gerçek dışı olur ki bunların gerçekleşmeyeceğini anlayıp bir süre sonra pes ederiz.

Yeni yıl için daha sağlıklı olmak, daha dengeli beslenmek ve daha fazla egzersiz yapmak gibi hedefler koyduysanız ve bunların gerçekten de gerçekleşmesini istiyorsanız, atacağınız küçük adımlarla başarılı olabilirsiniz.

Bu yazıda yeni yılda daha sağlıklı ve daha enerjik olmak için gerçekçi hedeflere sahip olmak adına yararlanabileceğiniz 20 ipucunu öğrenebileceksiniz.

1. Daha fazla işlenmemiş gıda tüketin

Sağlığınızda genel olarak iyileşme sağlamak için yapabileceğiniz en basit şeylerden bir tanesi, işlenmemiş gıdalar tüketmek olacaktır.

İşlenmemiş gıdalar arasında sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tam tahıllar ve balıklar bulunur. Bunlarda bulunan besinler, vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur.

İşlenmiş gıdalar bakımından zengin olan beslenme düzeni ile kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmanın, kilo vermenin ve kan şekeri seviyelerini düzenlemenin mümkün olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Beslenme düzeninizde işlenmemiş gıdalara daha fazla yer vermek için işleri ağırdan alabilir ve zamanla ilerleme gösterebilirsiniz. Örneğin, sebze yemeyi sevmiyorsanız, her gün bir porsiyon sebze yiyerek alışmaya başlayabilirsiniz.

2. Daha az oturun ve daha fazla hareket edin

Masa başı bir işte çalışıyor veya genel olarak pek fazla hareket etmiyor olabilirsiniz. Çok fazla oturmak, sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Hatta çok fazla oturmanın ölüm riskini arttırabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Yeni yıl için kendinize bir hedef koyun ve daha az oturacağınıza söz verin. Örneğin, masa başı çalışıyor ve uzun saatler boyunca oturuyorsanız, kendinize her gün öğle yemeğinde 15 dakika yürüme sözü verin ya da saatte bir kalkıp beş dakika yürüyün.

3. Şekerli içecekleri bırakın

Şekerli içecekler obezite, karaciğer yağlanması, kalp hastalıkları, insülin direnci ve dişlerde çürüme gibi sorunlarla ilişkilendirildiği için yeni yılda şekerli içecekleri tamamen bırakma hedefi koyabilirsiniz.

Bu içecekleri birdenbire bırakmak zor olabileceği için önce tükettiğiniz miktarı yavaş yavaş azaltabilir ve bu sayede bunları tamamen bırakma yolunda adımlarınızı atabilirsiniz.

4. Daha kaliteli uyuyun

Uyku, genel sağlığımız için çok önemlidir. Uykusuzluk, sağlığımız açısından ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Yeteri kadar uyumadığınızda kilo alma, kalp hastalıkları ve depresyon yaşama riskiniz artabilir.

Her insanın yeteri kadar uyumama nedenleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle kendi programınıza ve hayat tarzınıza odaklanmalı ve uyku zamanınızı ve kalitenizi nasıl arttırabileceğinizi bulmalısınız.

Yatmadan önce ekran saatini azaltmak, yatak odasındaki ışık kirliliğini azaltmak, kafeini azaltmak ve yatağa çok geç saatte gitmemek gibi basit önerilerle uyku hijyeninizde iyileşme sağlayabilirsiniz.

5. Zevk aldığınız fiziksel aktiviteler bulun

Yeni yılda daha fazla egzersiz yapacağına ve kilo vereceğine dair hedef koyan pek çok insan ilk iş spor salonlarına koşar. Çoğu kişi iyi bir başlangıç yapsa da genelde egzersizi alışkanlık haline getirenlerin sayısı az olur.

Yeni yıl için belirlediğiniz egzersiz hedeflerinize ulaşma şansınızı arttırmanız mümkün. Bunun için zevk alacağınız bir egzersiz bulmakla işe başlayın. Örneğin, işten önce yarım saat yürüyebilir, koşabilir, bisiklete binebilir veya eve dönerken spor salonuna uğrayabilirsiniz.

Hedefinize ulaşmak istiyorsanız, her gün egzersiz yapmak yerine haftanın belli günlerini belirleyerek bir plan oluşturabilirsiniz. Özellikle egzersize yeni başlayacaksanız, gerçekçi hedefler belirleyerek yeni rutininize ayak uydurabilirsiniz.

6. Kendinize daha fazla zaman ayırın

Kendinize zaman ayırmanız, bencil olduğunuz anlamına gelmez. Hatta sağlığınız ve iyilik haliniz bakımından bunu kesinlikle yapmanız gerekir. Özellikle ebeveynler ve sağlık personelleri gibi kişilerin bunu yapmaları önemlidir.

Yoğun bir programı ve kısıtlı zamanı olan kişilerin kendilerine zaman ayırma hedefleri için planlama yapmaları gerekebilir. Ancak bu planlamaya ayırdığınız zamana değecektir.

Kendinizle ilgilenmek için çok ayrıntılı ve zaman tüketen şeyler yapmanıza gerek yok. Örneğin, her hafta belli günler yoga sınıfına katılabilir, kendiniz için sağlıklı bir öğün hazırlayabilir, doğada yürüyüş yapabilir veya bir saat fazla uyuyabilirsiniz.

7. Evde daha fazla yemek pişirin

Dışarıdan yemek yerine evde yemek hazırlamak, beslenme kalitesi ve daha düşük vücut yağına sahip olma bakımından önemlidir. Hatta yapılan bir araştırmada 11.396 yetişkin incelenmiş ve haftalık olarak evde beş öğün ve daha fazla yiyen kişilerin, evde üç öğünden az yemek yiyenlere göre yüzde 28 daha az kilolu oldukları görülmüştür. Evde yemek hazırlama sıklığınızı yavaş yavaş arttırabilir ve zamanla öğünlerinizin ve atıştırmalıklarınızın çoğunu evde yapmaya başlayabilirsiniz.

8. Dışarıda daha fazla zaman geçirin

Dışarıda zaman geçirmek, stresi azaltmak, ruh halini iyileştirmek ve hatta kan basıncını düşürmek gibi etkilere sahiptir.

Her gün dışarıda daha fazla vakit geçireceğinize yönelik bir yeni yıl hedefi belirleyerek sürdürebileceğiniz sağlıklı bir hedefe sahip olabilirsiniz.

Öğle yemeğiniz sırasında dışarıda yürüyün, hafta sonları yürüyüş yapın veya parkta oturup havanın tadını çıkarın.

9. Ekran zamanınızı kısıtlayın

Pek çok insan işi için ya da boş zamanlarını geçirmek için telefon ya da bilgisayar kullanıyor. Ancak elektronik aletlerde, özellikle de sosyal medyada çok fazla zaman geçirmek depresyon, kaygı ve yalnızlık hissiyle ilişkilendirilmektedir.

Kendinize hedef belirleyin ve sosyal medyada gezindiğiniz, televizyon izlediğiniz ya da bilgisayar oyunları oynadığınız zamanı azaltın. Bu sayede ruh halinizi iyileştirebilir ve verimliliğinizi arttırabilirsiniz.

10. Meditasyon yapın

Duygusal Beden

Duygusal Beden

Meditasyonun zihinsel iyilik halini desteklediğine dair bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. Meditasyon özellikle kaygı ya da depresyon yaşayan kişiler için faydalı olabilmektedir.

Yeni yılda meditasyon yapmayı hedefleriniz arasına koyabilirsiniz. Kitap okuyarak, podcast dinleyerek ya da çeşitli uygulamalar kullanarak meditasyon yapmayı öğrenebilir ve yeni yılda daha sağlıklı olma hedefinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

11. Hazır yemeklerden uzak durun

Cips, kurabiye, donmuş yemek ve fast food gibi hazır yemekleri yemek pek çok kişiye kolay gelse de bunları çok sık yediğiniz takdirde sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri olacaktır.

Bu nedenle yeni yılda hazır yemekleri azaltmayı ve evde sağlıklı malzemeler kullanarak yemek yapmayı yeni yıl hedefleriniz arasına dahil edin.

12. Diyet yapmayın

Diyette Bezelye

Diyette Bezelye

Sürekli olarak diyet yapmak hem fiziksel hem zihinsel sağlık açısından zararlıdır. Ayrıca kısıtlayıcı diyetler yapan kişilerin çoğu kilo verdikten sonra bir yıl içinde verdikleri kilonun üçte ikisini geri almaktadır.

Diyet yapmak aynı zamanda gelecekte kilo vermenizi de zor hale getirir. Bu nedenle yeni yılda kilo vermek istiyorsanız, kısıtlayıcı diyetler yapmak yerine fiziksel aktivitenizi arttırın ve sağlıklı yiyecekler yiyin.

13. Beslenme düzeninizi çeşitlendirin

Beslenme düzeninize pişmiş ve çiğ sebze ve meyveleri ekleyerek yeni yılda sağlığınız üzerinde olumlu etkiler elde edebilirsiniz. Bu konuda yapılan çok sayıda araştırmaya göre besin değerleri bakımından zengin beslenme diyabet, kalp hastalıkları, bazı kanser türleri ve obezite dahil olmak üzere çok sayıda hastalığa karşı koruma sağlamaktadır.

14. Anda olun

Anda olmanın, olumsuz düşünceleri azaltarak hayattan daha fazla tatmin olmayı sağlayabileceğini ve bu sayede psikolojik sağlığı iyileştirebileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Yeni yılda daha bilinçli bir farkındalıkla anda olmayı hedeflediğinizde günlük hayatınızda kendinizi daha tatmin olmuş hissedebilirsiniz.

Telefonda daha az zaman geçirin, etrafınızdaki her şeye dikkat etmeyi bırakın ve diğer insanları daha bilinçli bir şekilde dinleyin.

15. Tatil yapın

Yalnızca birkaç gün tatilin dahi stres seviyeleri üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini ve genel iyilik halini desteklediğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Yeni yılda arkadaşlarınız ya da ailenizle veya tek başınıza tatil yapmayı hedefleyin. İster her zaman ziyaret etmek istediğiniz bir yere gidin, isterseniz de evde kalın. Yeter ki dinlenmek ve rahatlamak için kendinize zaman ayırın.

16. Yeni bir hobi deneyin

Yetişkinler zaman geçtikçe genelde hoşlandıkları şeyleri yoğun programları ya da motivasyon eksikliği nedeniyle zaman içerisinde bırakıyor. Bununla birlikte sevdiğiniz bir hobiyle uğraşmanın, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu gösteren araştırmalar bulunuyor.

Yeni yılda her zaman ilgilenmiş olduğunuz bir şeyi hobiniz haline getirmeyi ya da sizi eğlendiren bir şeyi hobiniz yapmayı hedefleyin.

17. Olumsuz beden konuşmalarını bırakın

Bedeniniz hakkında olumsuz konuşmanız, bedeninizden utanmanıza yol açabilir. Bedeni hakkında olumsuz konuşan ve olumsuz şeyler duyan kişilerin, vücutlarından hoşnut olmadıklarını ve öz saygılarının azaldığını gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Yeni yılda bedeniniz ile ilgili olumlu şeyler konuşmayı ve olumsuz konuşmaları azaltmayı hedefleyin. Bu sayede hem kendi bedeninizle olan ilişkinizi düzeltebilir hem de diğer insanları kendileri hakkında olumsuz konuşmalarını azaltmaları yönünde harekete geçirebilirsiniz.

18. Dişlerinize özen gösterin

Yeni yıl hedefleriniz arasında dişlerinize daha fazla dikkat etmek ve bunu ömür boyu sürdürmek yer almalı. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayıp iple temizlediğinizde diş eti hastalıklarının ve nefes kokusunun önüne geçebilirsiniz. Ayrıca diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ederek dişlerinizi kontrol ettirmeyi düşünebilirsiniz.

19. Doktora gidin

Düzenli olarak kan testleri ve gerekli taramalar yaptırarak sorununuz varsa bu ciddi bir duruma dönüşmeden gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Doktorunuzu hangi sıklıkta ziyaret etmeniz gerektiği yaşınız, alacağınız sağlık hizmeti ve hastalık geçmişiniz gibi şeylere göre değişiklik gösterecektir. Ancak genel olarak yılda bir kez hiçbir şeyiniz olmasa dahi aile hekiminizi ziyaret etmeniz önerilir.

20. Sigara içiyorsanız bırakın

Sigara içmek, pek çok sağlık sorunu bakımından yüksek risk altında olmanıza neden olur. Bu nedenle sigara içiyorsanız, bu listede yapmanız gereken en önemli şey belki de sigarayı bırakmak olacaktır. Bu nedenle sigarayı bırakacağınıza dair kendinize söz verin ve bunu yeni yılda gerçekleştirmek istediğiniz hedeflerinizin arasına ekleyin.

Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/realistic-new-years-resolutions

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.