Yer fıstığı alerjisi toplumda %1 oranında görülüyor ancak yaygınlığı giderek artış gösteren besin alerjileri arasında yer alıyor ve bu nedenle bilhassa çocuklarda ona karşı dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle 3 yaşın altındaki ve kardeşinde yer fıstığı alerjisi olan çocuklarda bu alerjinin ortaya çıkma riski %7’ye yükseliyor, bu da onu dikkat edilmesi gereken alerjilerden birisi haline getiriyor. En yaygın karşılaşılan 8 besin alerjisinden de birisi.
Bu alerjinin neden ortaya çıktığına dair net bir bilgi mevcut değil ancak bazı uzmanlar çocukların yer fıstığını çok geç tüketmelerinin onlarda sonradan bir alerji oluşumuna sebep olabildiğini belirtiyorlar. Bu nedenle çocuklara çok ufak miktarlarda olsa da yer fıstığı verilmesi öneriliyor.

Yer Fıstığı Alerjisi Semptomları

Yer fıstığı alerjisi, ona karşı hassas olanlarda en hızlı ve etkili şekilde reaksiyon oluşturan alerjiler arasında yer alıyor ve bu nedenle tehlikeli hale geliyor. Karşılaşılan temel belirtiler şu şekilde sıralanıyorlar:
• Kaşınan cilt, lekelenmeler ve kızarmalar
• Ağız ve boğaz çevresinde karıncalanma hissi
• Akan veya tıkanmış bir burun
• Mide bulantıları
• Anaflaksi

Anaflaksi olarak adlandırılan durum, vücudun alerjenlere ani ve güçlü tepkiler vermesi ile ortaya çıkıyor ve ölümle bile sonuçlanabiliyor. Her ne kadar bu derecede şiddetli alerji tepkileri çok yaygın olmasalar da, aşırı tüketim halinde ortaya çıkması kaçınılmaz. Anaflaksi geçiren birisinin nefes alması zorlaşır, boğazı şişer, kan basıncında ani düşüşler olur, dudaklar ve cilt morarır, bayılır, sersemleşir ve mide bağırsak problemleri yaşar. Böylesi bir durumda hemen adrenalin iğnesi yapılması gerekir ve bu yüzden sağlık kurumlarına başvurulmalıdır.

Yer Fıstığı Alerjisi İçin 5 Çözüm

Bir besin alerjisini ortadan kaldırmanın en iyi yolu o besini beslenme düzeninden çıkartmaktır. Ancak bazı çözümler sayesinde hafif düzeydeki semptomları ortadan kaldırabilirsiniz.

Quercetin

Quercetin bir hap formunda satılıyor ve yapılan araştırmalar onun bazı alerjilere engel olabildiğini gösteriyorlar. İran’da fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, yer fıstığı alerjisine sahip olan farelere günlük olarak quercetin verildiğinde, alerjinin neredeyse tamamen bastırıldığı ortaya çıkmış. İnsanlarda da benzer bir durumun ortaya çıkması ihtimali bir hayli yüksek.

Probiyotikler

Bilimadamları bağırsak florasının bağışıklık sisteminde tolerans gelişimi hususunda etkili olduğunuı belirtiyorlar ve bu nedenle probiyotikler ile bu floranın desteklenmesi çok önemli. Probiyotikler, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin yeniden üstünlük kurmalarına imkan tanıyor ve böylece bağışıklık sistemi de olması gereken hale geliyor.

Bazı araştırmalarda, yer fıstığını probiyotikler ile birlikte az miktarda tüketmenin, aşı benzeri bir etki oluşturduğu ve alerji ile hassasiyetleri ortadan kaldırmakta başarılı olduğu belirtiliyor.

Bromelain

Bromelain de hap formunda satılan bir besin desteği ve aslında güçlü bir anti-inflamatuvar olarak kullanılmaktadır. 2013 yılındaki bir çalışmada ise onun astım, besin alerjisi ve dermatit gibi atipik durumlarda da kullanılabileceği görülmüştür. Bilhassa aşırı aktif bağışıklık sisteminin sonucu ortaya çıkan yer fıstığı alerjisine karşı etkili bir şekilde kullanılabilir.

Multivitamin Desteği

Araştırmalara göre birden fazla besin alerjisi olan çocuklarda gelişim eksiklikleri yaşanması riski daha yüksek ve bunun yanında vitamin ve mineral alımından eksiklikler de mevcut oluyor. Özellikle D vitamini, bakır, çinko ve selenyum eksikliği yaşayan çocuklarda besin alerjisi gelişme riski de oldukça yüksek. Bu nedenle doktor kontrolünde bir vitamin ile mineral desteği almasını sağlayabilirsiniz.

Yer Fıstığı ile Daha Erken Tanıştırın

4-11 aylar arasındaki ciddi egzema ve yumurta alerjisi sahibi 640 bebek arasında yapılan araştırmalarda, 60 aylık olana kadar bir gruba yer fıstığı verilmemiş, bir grubun ise bunu az miktarlarda tüketmesi sağlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yerfıstığına maruz kalmış çocukların buna karşı alerji geliştirme ihtimalleri çok daha düşük olarak tespit edilmiştir. Fakat kesinlikle doktor kontrolü olmadan çocuğunuzu yer fıstığına maruz bırakmamalısınız çünkü bir anda gelişebilecek bir alerjik reaksiyon, onun hayatını tehlikeye sokabilir.

Yer Fıstığı Alternatifleri

Badem

Badem alerjisi, yer fıstığı alerjisi kadar sık görülen bir alerji değil ve bunun yanında onun içerikleri kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı oluyor, beyin fonksiyonlarını destekliyor, cilt sağlığına iyi geliyor, kan şekerini kontrol ediyor, besin emilimini arttırıyor, sindirimi iyileştiriyor, inflamasyonlarla savaşıyor ve kemik ile diş sağlığını koruma altına alıyor.

Ayçekirdeği

Ayçekirdeği, E, B vitaminleri, bakır, fosfor, selenyum ve diğer mineraller bakımından zengindir. Ayrıca temel yağ asitleri bakımından da zengin olan ay çekirdeği, lif ve amino asitler açısından da hayli yoğundur. Onun kalp damar fonksiyonlarını iyileştirdiği, inflamasyonları azalttığı ve kilo kontrolüne yardımcı olduğu biliniyor.

Kaju

Kajunun kalp sağlığına ve beyin fonksiyonlarına olan pozitif etkileri biliniyor. Bunun yanında bu güzel yemiş, yüzlerce yıldır çeşitli hastalıkların geleneksel tedavisinde kullanılıyor. Doymamış yağ asitlerince zengin olması sayesinde sağlığa bir hayli faydalı.

Tahin

Susamdan üretilen tahin, özellikle yer fıstığı ezmesi sevenlerin tercih edebilecekleri ürünler arasında. Temel vitaminler ve mineraller açısından çok zengin olan tahin, ayrıca sağlıklı yağ asitlerine ve amino asitlere de sahip. Böylece kolesterol ve kan basıncının kontrol edilmesini de sağlayabiliyor.

Kabak Çekirdeği

Yer fıstığı yerine kabak çekirdeğini de deneyebilirsiniz. Doymamış yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengin olan bu yemiş, çinko alımı için de güzel imkanlar sunuyor.