Yetiştirilmesi en kolay 9 mikro yeşillik

Yeniyi karşılamaya hazır olanlar ,evlerinin bahçelerinde ,çiftliklerinde yani açık havada olan geleneksel yöntemlerin yanında güneşli penceresinde tohumları, suyu ve toprağı ile mikro yeşilliklerini yetiştirmeye başladı .Oldukça besleyici olan filizlerin yeni trend olması hem görseli hemde faydası açısından iştah açıcı ve bizi tamamlayıcı bir ziyafet ve  en taze yeşilliklere olan özlemimizin de kendi penceremizin önünden giderilmesi, bize bu konforun ne kadar ulaşılabilir olduğunu anlatıyor.

Mikro Yeşillikler Nelerdir ?

Çok genç bitkilerdir ve genellikle sebzeler olarak karşımıza çıkarlar. Çağımızda popülerleştikçe , olgunlaşmamış sebzeler için kullanılan bir pazarlama gibi geliyor olsa da, aslında yüksek faydaları hasattaki, vitamin,enzim mineralin yeni filizlenmiş tohumlardaki yoğunluğunda olan canlılardır .

 Mikro Yeşiller ve Filizlerin Farkları ?

Filizler suda çimlenir mikro yeşillkler toprakta sulanır ve çimlenir. Filizlerin sapları ve tohumları yenilirken mikro yeşillerin yaprak ve sapları yenilir ve filizler mikro yeşilliklerden çok daha erken hasat edilirler .

Mikro Yeşil Tohumlar Normal Tohumlardan Farklı Mı ?

Normal tohumlardan da mikro yeşillikler üretebilirsiniz sadece bilmeniz gereken,bazı türlerin diğer türlere oranla daha kolay geliştiği ve patlıcan ,domates, biber gibi bazı türlerin mikro yeşil olarak tüketilmesinin toksik etki yaratabileceğidir .Diğer bir açıdan en önemli detay da ister mikro yeşil bitkiler yetiştirin isterseniz evinizin bahçesinde sebze yetiştirin tohumlarınızın seçimine özen göstermenizdir,herhangi bir yetiştireceğiniz tohumun kimyasal olarak işlenip işlenmediğini araştırmanız, yani tohumun kaynağına inmeniz önemli bir detaydır..

Tüm normal tohumlar mikroyeşil  olarak hasat edilebilicek bitkiler üretmezler. Tohumların çoğu zaman mikro yeşil olarak özel satılması, hızlı hasat edilebildikleri ve kısa sürede büyümek üzere test edildiğini gösterirken bazende normal tohumlardan tek farkı önerilen yetiştirme talimatları ve paketteki tohum sayısı da olabilir.

1.Mikro Yeşillik Lahana

Hızlı ve kolay büyür güzel ve lezzetlidir.

Yüksek antioksidan içeriğinin yanında potasyum ve  K1 & C vitaminleri ile vücudunuza birçok faydası olacak bir seçimdir.

Ekimden önce tohumları ıslatmanız gerekmez ,tohumları toprak yüzeyine eşit olarak serpin,üzerini hafifçe bastırın ,iyice buğulayın ve kabınızı karanlık ortama kaldırıp sabahları ve akşamları kontrol edip buğulamayı unutmayın. Büyümesi tamamlanırken 7.günün sonunda gün ışığı alan evinizin bir köşesine götürebilirsiniz mikro yeşil lahana kabınızı.

 

İdeal Sıcaklık :

21 derece

Çimlenme:

2-3 gün

Hasat:

5-12 gün

 

2.Mikro Yeşillik Şalgam

 

 

Hızlı ve kolay büyür yapraklarının kök sebze gibi tadı vardır. Yüksek A vitamini içeriği ile saç ve cilt için bir değer oluşturur.

Şalgam tohumlarınızı nemlendirmeniz gerekmez,elenmiş bahçe toprağınızı aldıktan sonra,toprağınızı sermek için drenaj delikleri olan bir tepsi-kap seçmeniz önemlidir. Buğulama yaparak veya kabınızı kendisinden daha büyük su dolu bir tepsiye oturtarak toprağı nemli yapın ve sonra tohumları kabınıza eşit olarak serpin, üzerine hafafçe bastırın. Tohumları ek toprak ile örtmenize gerek yok .Tepsi-kaptaki tohumları örtecek şekilde üzerine bir kapatma malzemesi yerleştirin bu malzeme kağıt,ahşap olabilir. Çimlenme gerçekleşene kadar karanlık bir yerde saklayın. Çimlendikten sonra normal filtrelenmiş güneş ışığı alan bir alana kaldırabilirsiniz kabınızı .

 

İdeal Sıcaklık :

18-24 derece

Çimlenme:

2 Gün

Hasat:

10 -12 gün

 

3.Mikro Yeşillik Pancar ve Pazı

 

 

A,B,C,E,K vitaminleri ,kalsiyum demir magnezyum,potasyum ,çinko mineralleri ve antioksidanlar açısından beslenmek isterseniz çok etkileyici bir seçenektir.

Dikim tepsisinin drenajının iyi olup olmadığını kontrol edin ,altında delik yoksa delik açın ve içine bahçe toprağı karışımınızı ekleyin ve elinizle sıkıştrın, sulayın .Tohumlarınızı serpmeden önce 8 saat ıslatabilirsiniz veya direk nemlenmiş tepsinize eşit serpebilirsiniz. Tohumların aralıklı olduğuna dikkat edin.Dikim tepsinizi kendisinden daha büyük içi su dolu bir kaba yerleştirip ,üzerini bir havlu veya karton ile hafif kapatıp üzerine ağırlık ekleyip bir karanlık bir odaya kaldırabilirsiniz. Arada nemi azalmış mı diye kontrol edip filizler arttığında odasını değiştirip filtrelenmiş ışık alan odanıza kaldırabilirsiniz.

 

İdeal Sıcaklık :

18 -24 derece

Çimlenme:

Ortalama 3 gün

Hasat:

10 -20 gün içinde

 

4.Mikro Yeşillik Turp

 

 

Hızlı ve kolay büyür kök sebze gibi tadı vardır. İçeriğinde kalsiyum ,demir olmakla birlikte A,C,E,K vitaminleri için kaynak olması onu çokça tercih edilen türler arasında olmasını sağlamaktadır.

Saksı kabınızı ,hazırladığınız elenmiş bahçe toprağı ile doldurun ,toprağı sıkıştırıp,su ile nemlendirin (toprak çok ıslak olmayacak şekilde) .Tohumları elinizle homojen olarak serpin ve hafifçe üzerine bastırın.Tekrar nemlendirin püskürtücü ile sonra tepsinin üzerini örtün ve oda sıcaklığından daha düşük olan bir alana kaldırın.4.günde kapağı kaldırın. Yukarıda diğer mikro yeşilliklerde olduğu gibi kendisinden daha büyük bir tepsinin içene oturtarak yapılan sulama tekniğini de turp mikro yeşilliğiniz için kullanabilirsiniz.

 

İdeal Sıcaklık :

20 -22 derece

Çimlenme:

Ortalama 2 gün

Hasat:

7-14 gün içinde

 

 

5.Mikro Yeşillik Susam

 

 

Hızlı çimlenir ,pişirildiğinde tadı daha lezzetli olabilir.

Zengin antioksidanları ile B,C,E vitaminleri  ve mineral içeriği olan faydalı bir seçenektir.

Susam tohumunu hazırladığınız drenajli kabın içindeki nemli toprağa eşit serpmeden önce 2 saat hafifçe ıslatmanız çimlenme oranını arttırıcı etki yaratacaktır.

 

İdeal Sıcaklık :

21 derece

Çimlenme:

3-4 gün

Hasat:

8-10 gün

 

6.Mikro Yeşillik Hindiba

 

 

K vitamini ve mineraller açısından zengin bir seçenektir.

Saksı kabınızı ,hazırladığınız elenmiş bahçe toprağı ile doldurun ,toprağı sıkıştırıp,su ile nemlendirin .Tohumları elinizle homojen olarak serpin ve hafifçe üzerine bastırın. Tekrar nemlendirin püskürtücü ile sonra tepsinin üzerini örtün ve karanlık bir alana kaldırın. Filizler homojen geliştikten sonra tepsi kabı filrelenmiş ışık alan odanın bir köşesine çıkarın ve ara ara kendisinden daha büyük bir tepsinin içene oturtarak  sulama yapın .

 

İdeal Sıcaklık :

18-24 derece

Çimlenme:

2-3 gün

Hasat:

8-15 gün

 

7.Mikro Yeşillik Marul

 

 

Yüksek antioksidan seviyesi ve normal maruldan daha fazla mineral içeriği ile faydası yüksek bir seçenektir.

Drenaj delikleri olan düz bir tepsi kaba elenmiş perlitli bahçe toprağınızı sererek başlayabilirsiniz. Marul tohumları eşit aralıklarla toprağınıza sererek üzerini hafif bahçe toprağı ile kapatıp ,toprağı nemli tutmanız gereklidir.Tohumlar filizlenene kadar kabın üzerini bir kapakla kapatıp ,kabı ortalama 15-16 derece olan bir odada bırakabilirsiniz.

 

İdeal Sıcaklık :

18-24 derece

Çimlenme:

1-2 gün

Hasat:

8-12 gün

 

8.Mikro Yeşillik Tere

 

 

Çabuk büyür. İyi bir çeşnidir. A,C,E,K vitaminleri açısından zengindir.

Yarı gölgeli ve güneş ışığını alan bir alanda,nemli bir toprakta yetiştirilmesi kolay olur. Tohumları eşit serpmeniz ve kabın drenajının iyi olması önemlidir.

 

İdeal Sıcaklık :

18-24 derece

Çimlenme:

3-4 gün

Hasat:

5-12 Gün

 

9.Mikro Yeşillik Hardal

 

 

Çabuk büyür, yoğun bir baharattır.K,A,C ve E vitaminleri bakımından yüksek olup ,omega3 ,magnez çinko,bakır ,fosfor,magnezyum açısından zengin bir seçenektir.Drenaj delikleri olan yetiştirme kabınızı elenmiş toprakla doldurup sprey şişesi ile buğulayın ,avuç içinizleüzerine hafifçe bastırırn.Ardından tohumlarınızı eşit bir şekilde serpin.Kabınızın üzerini bir tepsi veya karton ile örtün ışığı engelleyecek şekilde ve mümkünse tohumları toprağa hafifçe bastırmak için kapağınzın üzerine hafif bir ağırlık ekleyin.Nemi günlük kontrol edin ve buğulama yapın ve kontrol edin ,filizlendikten kabınızı sonra güneş ışığını dolaylı alan bir alana doğru alabilirsiniz.

 

İdeal Sıcaklık :

18 – 21 derece

Çimlenme:

3 gün

Hasat:

5-14 gün

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.