Yulaf sütünün faydaları nelerdir?
Badem sütü veya pirinç sütü gibi süt çeşitleri yaygın olarak biliniyorlar ancak son dönemlerde buna bir de yulaf sütü eklendi. Sağlık ürünleri satan yerlerde ve aktarlarda onu giderek daha fazla görmek mümkün ve güzel aroması ile iyi besin değerleri onu oldukça çekici hale getiriyor. Yulaf sütünde laktoz, soya, kuruyemiş ve gluten bulunmaması ise alerji problemleri olanlar için hayli iyi haberler.
Yulaf Sütü Nedir?
Yulaf sütü veganlar için iyi bir inek sütü alternatifi olarak karşımıza çıkıyor. Hazırlanma aşamasında suyla birlikte karıştırılarak blenderdan geçirilen yulaflar, daha sonra peynir bezinden geçirilerek süzülüyorlar ve böylece sütleri çıkarılıyor.
Ancak bunu evde hazırlamak biraz zor ve bu nedenle hazır çeşitlerini satın almak daha iyi bir tercih olabiliyor. Ayrıca üreticiler içine vitamin ve mineral desteği de ekliyorlar ve böylece inek sütüne daha yakın bir besin profili elde edilebiliyor.
Yulaf Sütü Sağlıklı mı? Yulaf Sütünün Faydaları
Laktozsuz ve Vegandır
Hayvansal ürünleri azaltmak veya tüketmemek isteyenler onu tercih edebilirler ancak sütte bulunan laktozdan dolayı mide sıkıntıları yaşayanlar da bu süte göz atabilirler. Yulaf ve sudan yapıldığı için hayvansal değildir ve laktoz da içermez. Böylece süt ürünlerini tüketmek istemeyenler için iyi bir tercih haline gelir.
Diğer yemiş sütleri gibi pek çok tarifte klasik süt yerine kullanılabilir.
Anemiye Engel Olmaya Yardımcı Olur
Anemi, kanda alyuvarların eksikliği ile kendini gösteren ciddi bir rahatsızlıktır. Bu durumda tenin beyazlaması ve yorgunluğun yanında pek çok ciddi belirti ortaya çıkar. Anemiye sebep olabilen çok şey var ancak en temel sebepleri arasında alyuvar üretiminde kullanılan temel besinlerin eksikliği bulunmaktadır. B12 ve demir bunlardan iki tanesi. Vejeteryan ve vegan diyetler takip edenler ise anemi riski altındalar çünkü pek çok bitki bu önemli besinlerden yoksun.
Bir bardak yulaf sütünde gün boyunca ihtiyaç duyacağınızın %10’u kadar demir bulunur. Bu yüzden vegan ve vejeteryanlar için iyi bir seçenektir.
Kemikleri Güçlendirir
Ticari yulaf sütünün içerisine genelde kalsiyum ve D vitamini eklenir ve bu iki madde kemik sağlığında büyük rol oynar. Vücutta bulunan kalsiyumun %99’u kemiklerdedir ve kemiklerin gelişimi ve bakımı için kalsiyum vazgeçilmez bir besindir. D vitamini ise kalsiyumun vücut tarafından emilmesini kolaylaştırır.
Kalsiyum ve D vitamini alımını aynı anda arttırmak osteporoz gibi rahatsızlıkları engeller ve kemikleri güçlü tutar.
Bağışıklığı Güçlendirir
Hasta gibi hissettiğiniz zaman bağışıklık sisteminize güç vermek için yulaf sütüne göz atabilirsiniz. Pek çok ticari yulaf sütü iyi bir D vitamini ve A vitamini kaynağıdır ve bu ikisi enfeksiyonlar, hastalıklar gibi faktörlere karşı savaşa yardımcı olurlar. D vitamini doğrudan bağışıklık sistemi hücrelerinin çalışmasını etkiler, eksikliği ise tip-1 diyabet, Crohn hastalığı ve multipl skleroz gibi otoimmün hastalıklara davetiye çıkartır. A vitamini ise çeşitli enfeksiyonlar ile mücadelede kullanılır.
Kolesterolü Azaltır
Yulafın kalbe olan faydaları biliniyor ve kolesterol kontrolünü de sağlamaya yardımcı oluyorlar. Çünkü içeriğinde beta-glucan adlı bir çözünebilir lif bulunur ve bu lif de kolesterol düzeyini azaltır. Ayrıca sütünde de bu madde bol bulunmaktadır.
Yulaf Sütünün Dezavantajları
Pek çok sağlık faydasına sahip olsa da tehlikelerini de gözden geçirmeyi unutmamak gerekli.
Bunlardan en önemlisi, ticari olarak satılan sütlerin içerisine koruyucular, şekerler gibi pek çok katkı eklenmesi ve bunun bazı sağlığa faydalarını ortadan kaldırması. Genelde vitamin ve mineral eklemesi yapılsa da, aromasını veya likitliğini değiştirecek maddeler de katılabiliyorlar ve bunlar bağırsak florasını bozabiliyorlar.
Ayrıca yulaf glutensiz olsa da genelde glutenli gıdaların işlendiği fabrikalarda üretilir. Bu da ürünün içine eser miktarda gluten karışmasına sebep olabilir.
Yulaf sütü doğal olarak klasik hayvansal süt kadar besleyici değildir ve besin değerleri genelde dışarıdan eklenir. Ancak tam olarak klasik sütün yerine geçeceğini düşünmek de yanlış olur. Bu nedenle beslenmenize eksik olan şeyleri başka yollar ile eklemeniz gerekir.
Yulaf Sütü Besin Değerleri
Yulaf sütünün kalorisi düşüktür ancak proteinlere sahiptir ve genelde kalsiyum, riboflavin, D vitamini gibi vitamin ve mineral eklemeleri ile birlikte gelir. Tadını arttırmak ve raf ömrünü de uzatmak için çeşitli katkılara sahip olabilir.
Bir bardak yulaf sütünde aşağı yukarı şunlar bulunur:
• 130 kalori
• 24 gram karbonhidrat
• 4 gram protein
• 2.5 gram yağ
• 2 gram lif
• 350 miligram kalsiyum
• 0.5 miligram riboflavin
• 100 UI D vitamini
• 500 UI A vitamini
• 1.8 miligram demir
• 115 miligram sodyum
Yulaf Sütü – Badem Sütü – Klasik Süt Karşılaştırması
Tat ve doku anlamında yulaf sütü, badem sütü gibi hafif doğal bir tatlılığa sahiptir ve biraz ince bir yapıdadır. Ayrıca içerisine aromalar eklenerek çeşitlendirilebilir fakat aromasız olanlarını tercih etmek daha iyi olacaktır.
Besin değerleri bakımından yulaf sütü, kalori ve karbonhidratlar bakımından badem sütünden daha zengindir ancak protein ve lifler bakımından da zengindir. Badem sütü de yulaf sütü gibi sonradan zenginleştirilir ancak badem sütünde E vitamini oranı daha yüksektir ve riboflavin oranı daha düşüktür.
Klasik inek sütüne göre yulaf sütünün kalorisi daha düşüktür ancak iki katı kadar karbonhidrat barındırır. İnek sütü ayrıca proteinler, vitaminler ve mineraller bakımından daha zengindir. Yulaf sütünün besin değerleri genelde sonradan eklenir ancak klasik sütte bunlar doğal olarak bulunurlar.
Yulaf sütünün potansiyel kullanım alanları da biraz daha sınırlıdır. Zira hem klasik süt hem de badem sütü bir miktar ısıtılabilir ancak yulaf sütü ısıtıldığı zaman kalın ve jelatinimsi bir hal alır. Bu nedenle tüm tariflerde sütün yerine kullanımı mümkün olmayabilir.