Yumurtlama dönemi, kadınların gebeliği en kolay şekilde elde edebilecekleri dönemdir çünkü yumurta henüz ortaya çıkmıştır ve bu nedenle taze, döllenmeye hazır durumdadır. Ayrıca rahim ağzı açıklığı da spermlerin geçişine müsaade edecek şekilde düzenlenmiştir ve spermlerin rahim ve fallop tüpleri içerisindeki ilerleyişleri için gerekli tüm ortam en ideal şekilde ayarlanmıştır. Dolayısıyla yumurtlama belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, istenen en kısa zamanda hamilelik elde etmek için değerli bir durum haline gelmektedir.

Kadınlarda Gebelik Süreci

Kadınların gebelik süreci, yumurtalıklardan bir tanesinde bulunan bir adet yumurtanın, erkekten gelen sperm ile döllenmesi sonucunda başlar ve döllenmiş olan yumurta, fallop tüpleri boyunca ilerler ve daha sonra rahme inerek burada kendisine bir yer edinir.

Yumurta rahimdeki yerini elde ettikten sonra bölünmesini sürdürür ve bir embriyo haline gelene kadar bölünmeye devam eder. Daha sonra bu embriyoyu besleyecek olan plasenta oluşmaya başlar ve bebeğin gelişimi için tüm yapılar ortaya çıkarlar. Gebelik devam ettikçe embriyo giderek daha fazla gerçek bir insana benzemeye başlar, 9 aylık varsayılan dönem sonunda da bebek doğar.

Ancak pek çok çift, gebeliği başlatma konusunda problemler yaşıyor ve bunların bir kısmı her ne kadar kısırlık sebeplerinden kaynaklansa da, bazılarında ise yanlış zamanda ilişkiye girmek problemin sebebi olabiliyor.

Erkekten gelen spermler, dölleyecekleri sağlıklı ve taze bir yumurta bulamadıkları zaman boşa giderler ve neticesinde gebelik oluşmaz. Ancak yumurta ortaya çıktıktan sonra sadece bir iki gün boyunca sağlıklı durumda kalır ve ayın geri kalanında döllenme için pek elverişli durumda değildir. Bu yüzden çiftlerin yumurtlama gününden hemen bir iki gün önce ve yumurtlama gününde ilişkiye girmeleri önemlidir.

Uzmanlar yumurtlama gününü bulabilmek için beklenen adet zamanından 14 gün geriye gelinmesi gerektiğini belirtiyorlar ancak her kadında her zaman bu kadar dakik bir yumurtlama gününün oluşacağını düşünmek fazla iyimserlik olacaktır. Bu yüzden yumurtlama gününü tahmin etmenin yanında, bu günün geldiğini fark edebilmek de önem kazanmaktadır.

Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Yumurtlamanın pek çok belirtisi vardır ancak bunların hepsini başarıyla takip etmek oldukça zor olabilir. Bu yüzden temel belirtilerin bir veya bir kaç tanesini tespit etmeye çalışmak önemlidir ve en doğru sonucun alınmasını sağlar. Bunlara kısa başlıklar altında bir değinelim.

Bazal Vücut Sıcaklığının Değişmesi

Bazal vücut sıcaklığı, sabah uyanıldığında vücudun sahip olduğu sıcaklık düzeyidir. Bu sıcaklık yumurtlama harici dönemlerde genelde pek değişim göstermez ancak yumurtlamadan hemen önce bir miktar düşer, yumurtlamanın olduğu gün ise artış gösterir. Dolayısıyla sabahları vücut sıcaklığınızı ölçmeniz ve bazal vücut sıcaklığınızı takip etmeniz önemli. Yumurtlama olduğu zaman bu sıcaklık normalin üstünde olacaktır ve bu durum yumurtlama zamanınızın tam olarak ne zaman olduğunu farketmenizi kolaylaştıracaktır. Elde edilen bu bilgiyi daha sonraki aylardaki yumurtlama gününü tahmin etmek için kullanabilirsiniz. Fakat unutmayın, düzensiz adet sahibiyseniz yumurtlama günü devamlı değişecektir ve tahmin etmek imkansız hale gelecektir. Bu yüzden adet düzeninizi bozan faktörleri ortadan kaldırmalısınız.

Vajina Sıvısının Kıvamında Değişim

Kadın vücudu yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye en hazır haldedir çünkü gebelik elde etmek için çalışmaya başlar. Bunun sonucunda vajina sıvısının kıvamında ve miktarında değişim meydana gelebilir. Bu dönemde vajinal sıvının miktarında artış meydana gelir ve sıvı biraz daha akışkan hale gelir. Böylece spermlerin rahme kadar varması daha kolay hale gelir. Ayrıca cinsel ilişki isteğinde de artış meydana gelir ve doğanın kendi üreme mekanizması devreye girer.

Rahim Ağzı Açıklığında Artış

Rahim ağzı da yumurtlama döneminde normale nazaran biraz daha fazla açıklık gösterir. Bunun sebebi erkekten gelen meninin rahim içine doğru daha kolay bir şekilde geçebilmesini sağlamaktır. Ancak pek çok kadın rahim ağzındaki bu açılmayı kendisi fark edemez ve bu nedenle doktorlar bu konuda bir şeyler söyleyebilirler. Dolayısıyla bu belirtiyi takip etmek biraz daha zorlu olabilmektedir.

İkincil Belirtiler

İlk olarak saydığımız yumurtlama belirtileri birincil belirtilerdi ve bunlar kesin işaretler olarak tanımlanabilirler. Ancak bu dönemi tahmin etmenize yardımcı olacak bazı ek belirtiler de mevcutlar. Bunlar kesin kanıtlar değillerdir ve başka faktörlerden de kaynaklanabilirler ancak birincil belirtiler ile kombine ederek daha sağlıklı bir karar alabilirsiniz.

  • Koku, tat ve görme duyularında hassasiyetler oluşması
  • Cinsel istekte artış meydana gelmesi
  • Karın bölgesinde şişkinlik hissetme
  • Meme uçlarında hassasiyet oluşması
  • Pelvis ve çevresinde ağrı, kramplar
  • Lekelenmeler ve çok hafif lekeli akıntılar

Ne Zaman İlişkiye Girmeli?

Yumurtlama gününde ilişkiye girmek, spermlerin yumurtaya erişene kadar yumurtanın eskimesi ile sonuçlanabilir. Zira cinsel ilişkinin ardından spermlerin yumurtalıklara ulaşmaları 48 saati bulabilmektedir. Bu yüzden uzmanlar, yumurtlama gününde değil, ondan 3 gün öncesinden ilişkiye başlanmasını öneriyorlar. 3 gün önce, 1 gün önce ve 1 gün sonra, 3 gün sonra girilecek 4 cinsel ilişki, gebelik ihtimalinizin artmasını sağlayacaktır.

Bu çeşitliliğin bir diğer sebebi ise yumurtlama gününün en sağlıklı bireylerde bile bir kaç gün değişim gösterebilmesi. Birer günlük aralarla girilen cinsel ilişki sayesinde hem erkeklerin menilerindeki sperm yoğunluğu ideal oranda olacaktır hem de spermlerin yumurtaya denk gelme ihtimalleri artacaktır. Çok fazla ve sık ilişkiye girmek menideki toplam sperm oranında azalmaya sebep olabilir ve bu da gebelik ihtimalini düşürür.