Yürüyüşle Göbek Yağları Erir mi?
Sabah uyanıyoruz mis gibi bir bahar günü! Kışın soğuğu gitti, miskin miskin etrafta dolaşma, boş boş bilgisayar ekranına bakma dönemini bir süreliğine askıya alalım. Peki ama neden? Şöyle anlatayım; yazdan beri bağı genişlemiş bir bel çevresi, yumuşak ve yağlı basenler, pantolonların üzerinden fırlayacakmış gibi duran bir göbek. İşte bunlardan bir an önce kurtulmak gerek. Neden? Çünkü “İyi Yaşam” demek sağlıklı, fit, güzel ve kendiyle barışık yaşamdır. “Ben göbeğimle mutluyum”, “göbek bana sempatik bir hava katıyor” ya da “göbek benim kaderim” gibi mantıksız, manasız duygu durumlarından çıkın! “Spor yapmak için zamanım yok”, “spor yapacak yer mi var”, “spor salonuna verecek param yok” gibi bahanelerden kurtulun. Giyin spor ayakkabıları, eşofmanları, taytları kendinizi sokağa atın, hem mis gibi temiz hava ile ciğerlerinizi doldurun hem de göbeğinizle vedalaşın. Ya da evinize bir yürüyüş bandı alın, günde 40-50 dakikanızı ayırarak vücudunuzla barışın. Çünkü bel çevresi yağlanması estetik görünümü bozmasının yanında, iç organlarından kaynaklı pek çok metabolik hastalığın da temelini oluşturuyor.
Göbek bölgesi neden yağlanıyor?
Göbeğimizdeki bu yumuşak ve bayağı hacimli kütlenin oluşma sebebi ne acaba? Sonuçta doğal insan anatomisinin dışında böyle bir görünüm oluşuyorsa, bir şeyler ters gidiyor ya da bir şeyleri ters yapıyoruz. Bazen zayıf kişiler görüyoruz sadece göbeğinde ya da kalçasında, basenlerinde gözle görünür şekilde yağlanma var. Böyle bölgesel yağlanmanın, kalınlaşmanın en önemli sebepleri; oturarak yaşama, yani günde 8-10 saat bilgisayar başında çalışma, işten eve, evden işe arabayla gitme, eve varınca da kanepeye gömülüp televizyon izleme. Sağlıksız beslenme, yani aşırı şekerli, yağlı, tuzlu, hazır gıdalarla beslenme. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşama ve insülin dengesizliği sebeplerinden biri ya da birkaçının var olması bölgesel yağlanmaya, özellikle de göbek bölgesinde yağlanmaya sebep oluyor. Bunun için öncelikle sağlıklı, dengeli, yeterli ve kesinlikle çoklu beslenelim, bir de şu bacakları, baldırları, basenleri çalıştıralım. Çünkü bu sayede göbek ve aslında tüm vücuttaki fazlalıklar da eriyecek. Yürüyüşle göbek erir mi sorusunun cevabı; kesinlikle evet, yürüyerek göbeğinizde biriken yağlardan kurtulabilirsiniz olacak.
Göbek eritmek için ne kadar süre yürüyelim?
Öncelikle şu konuda anlaşalım, yürüyüş her yaştan, her sağlık koşulundan kişinin yapabileceği en basit, en zahmetsiz ve en ucuz egzersizdir. Bu bakımdan neden yürüyüş yapamadığınızla ilgili bahanelerden sıyrılın. Her şeyden önce yürüyüşün metabolizmanızı hızlandıracağını ve dolayısıyla da yağ yakımınızı da hızlandıracağını unutmayın. Hızlı çalışan bir metabolizma demek eriyen göbek demektir. Bu konuda yapılan araştırmalar haftada 4-5 saat, yani aslında günde 40-45 dakika yürüyüş yapan kişiler, ideal kilolarını, kas kütlelerini korumayı başarırken, vücutlarında yağ depolanmasını da engelleyebiliyorlar. Ancak burada verdiğim süre kesinlikle genel bir yaklaşımın ürünü. Çünkü her metabolizma, her vücut kendine has özellikler barındırır ve dolayısıyla da herkesin ihtiyaç duyduğu yürüyüş, uygulayabileceği süresi farklıdır.
Olaya başka bir açıdan bakarsak; ortalama kiloda ve normal sağlık koşullarında olan bir kişi 1 saatlik bir yürüyüşle 400 kalori harcıyor. Bir kişinin 1 kilo verebilmesi içinse 7200 kalori yakması gerekiyor. Bu da demektir ki, 1 kilo vermek isteyen kişi 18 saat yürüyecek. Yürüyüş ve kilo verme olayına böyle bakarsak işin içinden çıkamayız. Zaten bu çok teknik ve çok bilimsel veriye ek olarak yürüyüşün metabolizmayı hızlandırdığı bir saatlik yürüyüşten sonra da kalori yakmaya devam ettiğimizin altını çizmekte fayda var.
Yürüyüş ve yağ yakımı paradoksunun aslında temel bir bakış açısı var. Şöyle ki; yürüyüş, tüm vücudu çalıştıran, metabolizmayı hızlandıran ve dolayısıyla hem kilo vermeye hem de daha sağlıklı bir yaşam sürmeye yardım eden bir egzersizdir. Yürüyüşün faydalı olması, yürüyüşten istediğiniz performansı alabilmeniz içinse elbette ki sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulamanız gerekiyor. Aksi halde saatlerce yürümeniz, emeğiniz boşa gidebilir ya da beklediğiniz kadar etkili olmayabilir. Eğer kendi normal rutininizde yemeye, içmeye devam eder ve günde 1 saat düzenli olarak yürürseniz ayda 3-4 kilo verebilirsiniz. Ancak hem günde 1 saat düzenli olarak yürüyüp hem de aşırı yağlı, tuzlu, şekerli gıdaları, sağlıksız hazır besinleri yaşamınızdan bir tık daha uzaklaştırırsanız ayda rahatlıkla 5-8 kilo verebilirsiniz.
Neredeyse her zayıflama, sağlıklı beslenme içeriğinde okuduğunuz cümleyi tekrarlıyorum: “Eğer kilo vermek istiyorsanız, günde aldığınız kaloriden daha fazlasını yakmalısınız.” Evet, aslında tüm olay budur. İster bölgesel, isterseniz bütünsel bir zayıflamadan bahsedin, gün içinde aldığınız kalorinin daha fazlasını yakmak durumundasınız. Eğer amacınız başta göbeğinizdeki yağları eritme, genel olarak da tüm vücudunuzu sıkılaştırmak, daha fit bir görünüme kavuşmaksa yürüyün, yürüyün, yine yürüyün.
Hangi tempoda yürüyelim?
Yürüyüş temposu, sizin yürüyüşten alacağınız verimi, yani kaybedeceğiniz kilonun oranını kesinlikle etkileyecektir. Bu bakımdan çok yavaş, etrafı izleyerek, hatta arada vitrininde güzel birkaç ürün bulunan mağazalara girip çıkarak yapılan yürüyüşlerden istediğinizi alamazsınız. Fakat koşar adımlarla, nefes nefese kalarak yapacağınız yürüyüşleri de uzun süre devam ettiremezsiniz. Bu bakımdan kesinlikle çok hızlı da değil, çok yavaş da değil, sizi zinde tutabilecek ve ortalama 30-40 dakika devam edebileceğiniz tempoda yürümelisiniz. Hanımlar, yürürken kalça ve karın kaslarınızı birkaç saniye sıkın ve bırakın bu şekilde hem daha çok konsantre olacaksınız hem de kalçadaki, göbekteki yağ birikiminden kurtulacaksınız. Evet, yürüyerek göbek eritilir, bunun için günde en az 20, ki bence 30 dakika yürüyün, yürüyüş yaparken kulaklığınızı takın, sevdiğiniz bir şarkı açın ve sadece yürüyüşe konsantre olun. Yaz geliyor, eritelim gebekleri!
Yürüyüşün faydaları nelerdir?
- Metabolizmayı hızlandırır. Yürüyüş sonrasında dinlenirken bile yağ yakmaya devam ettirir.
- Açık havada yapılan yürüyüşle, oksijen alan kişinin ciğerleri daha sağlıklı olur. Yürüyüş akciğer sağlığını destekler.
- Yağ yakımını hızlandırır.
- Dolaşım sisteminin fonksiyonlarını düzenler.
- Sindirim sisteminin çalışmalarını hızlandırır.
- Mide ve bağırsak kanserini önler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kan basıncını düzenler.
- Kemikleri güçlendirir ve kemik erimesini önler.
- Anti-aging özellik gösterir, yaşlanmayı geciktirir.
- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Uykuyu düzenler, deliksiz bir uyku çekmemize yardım eder.
- Zindelik verir.
- İdeal kiloyu korumaya yardım eder.
- Kulaklıkla müzik dinleyerek yapılan yürüyüş zihinsel dinginlik verir.
- Yürüyüş ömrü uzatır. Uzmanlar, yürüdüğümüz her 1 dakikanın ömrümüzü 1-1,5 dakika uzattığını söylüyorlar.
- Her gün 1 saat yürüyerek haftada 3 kilo, her gün 20 dakika yürüyerek yılda 7 kilo vermek mümkün.
- Aynı tempoda uzun süre yürümek yerine tempoyu 5 dakika hızlandırıp 10 dakika yavaş yürümek şeklinde bir uygulama daha hızlı yağ yakımını sağlayacaktır.
- İştahı azaltır.
- Kan şekeri değerini dengede tutar, diyabeti önler.
- Kötü kolesterolü düşürerek kolesterol değerini dengede tutar.
- Enerjik ve zinde olmamızı sağlar.
- Stresi azaltır, daha pozitif olmamıza yardım eder.
- Yüksek tansiyonu düşürmek için çok etkilidir.
- Hareketsiz bir yaşam ve kireçlenmeden kaynaklanan eklem sertliği sorununu önlemeye yardımcı olur.