Teff tohumlu kahvaltı tarifi
Bu yazıda sizlere uzun zamandır denediğim, sevdiğim, Türkiye’ye yeni gelen, ama gelecek yıllarda ismini çok duyacağınız bir şeyden bahsedeceğim: teff. Bilmiyorum duydunuz mu? Teff, anavatanı Etiyopya olan bir tahıl aslında, ilginç bir tahıl. Belki şu sıralar, Instagram’da zayıflamayı destekleyici olarak tanıtılan “Teff Çayı” diye bir şey duyuyor olabilirsiniz. Teff, gerçekten de zayıflamayı destekleyicidir; ancak aslında, yalnızca zayıflamayı destekleyici değil. Anavatanı Etiyopya dedim ya… Etiyopya ne demek? Kuraklık demek, çöl demek.
Botanikte şöyle bir şey vardır; bir şeyin yokluğu ne kadar fazla ise, bitkiler o yokluğu kapatmak için, kendi bünyelerinde kendi üretimlerini öyle yaparlar. Örneğin kaktüsler. Çölün ortasındaki kaktüsler, çoğu susuz insan için çok iyi bir su kaynağıdır. Aynı zamanda susuzluktan kaynaklanan bir problem olarak vücudumuzun elektrolit dengesi bozulabilir. Yine kaktüs, su içerdiği gibi elektrolit dengemizi de sağlar.
Teff de, yoğun bir mineral ve B6 deposudur. Aynı zamanda, niyasin dediğimiz, protein türevli bazı enzimler de içerir. Vücudumuzun temel aminoasitleri ve proteinler yönünden de zengindir. Dolayısıyla, bence çok besleyici. Yulaf ezmesine iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, nasıl yulaf ezmesini sabahları porridge yapıyorsak, aynı şekilde bu tarifte size teff ile bir porridge hazırlayacağım…
Malzemeler
1 fincandan biraz daha fazla teff (100 gr),
1 çay kaşığı tarçın,
2-3 çay kaşığı bal,
1 adet muz
Teff, tahıl ama incecik bir yapıya sahip. Granülleri, kalın kıvamlı Türk kahvesine benziyor. Biraz zor piştiği için, üzerine 2-3 katı kadar sıvı koyarak pişiriyoruz. İsterseniz su koyabilir, isterseniz de süt tercih edebilirsiniz. Ben, badem sütü kullanacağım, ancak siz dilerseniz normal inek sütü ya da süt ile de pişirebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Teff’i bir tencereye alarak başlıyoruz. Ardından, 300 ml kadar süt ilave ediyoruz ve tencerenin altını açıp, orta ateşte 15 dakika, ara sıra karıştırarak pişiriyoruz. 15 dakika boyunca pişirdikten sonra, ocaktan almadan önce biraz tatlandırmak için tarçın ve balı ekliyoruz. Dilerseniz bal ve tarçını piştikten sonra üzerine de koyabilirsiniz; ben böyle tatlı halde yemeyi sevdiğim için, bal ve tarçını bu aşamada ekliyorum. İsterseniz baharatları çeşitlendirebilirsiniz.
Toz zencefil ve muskat cevizi rendesi ya da karanfil gibi lezzetler de ilave edebilirsiniz. Tamamen damak zevkinize kalmış. Ben, yulaf ezmesini de böyle yemekten hoşlandığım için bu şekilde hazırladım.
Teff piştikten sonra, artık kaseye alıyoruz. Bu sırada, muzu dilimliyoruz ve teff kasesinin kenarlarını muz dilimleri ile süslüyoruz. Özellikle yaz aylarında, çok fazla hayvansal kaynaklı gıdalar tüketmek istemezseniz, yulaf ezmesi ve teff kaseleri, iyi birer alternatif. Ben yumurta yemediğim ve dolayısıyla kahvaltı alternatiflerim biraz azaldığı için; hem teff hem yulaf ezmesi benim için kahvaltıda iyi öğünler oluyor.
Muz dilimleri ile süsledikten sonra servis edebilirsiniz. İşte, tam da Etiyopya’ya yakışır bir şekilde, harika bir kahvaltı bence. Umarım bu tarifimi beğendiniz. Bugünlük benden bu kadar, hoşçakalın. Afiyet olsun!