Bir aylığınız çevresi için daha hassastır. Vizyonu ve işitmesi gelişiyor, bu yüzden onun çevresinde neler olduğunu daha fazla fark etmeye başlıyor. Onu yakın tuttuğunuzda renkli bir oyuncağa, yüzünüze ve sese zevkle karşılık verdiğini görebilirsiniz. Ani bir ses duyarsa şaşkınlıkla tepki gösterebilir.

Bebeğim ne zaman başını kaldıracak?

Bebeğinizi tuttuğunuzda hâlâ çok fazla destek lazım, ancak boyun kasları gittikçe güçleniyor. Bu, onun sırtüstü yatarken veya dik tuttuğunda başını kısa bir süre kaldırması mümkün olabileceği anlamına gelir. Ayrıca, yatarken başını bir kaç dakika kaldırabilir ve hatta yana çevirme ihtimali olabilir. Bebeğiniz araba koltuğunda veya ön veya arka taşıyıcısında olduğunda, bol miktarda destek alması durumunda başını kaldırması mümkün olabilir. Ona yardım etmek için özel bir bebek baş desteği kullanabilirsiniz.

Bebeğim ne zaman bir oyuncağı kavrayacak?

Bebeğinizin önünde bir oyuncak koyarsanız, ona bakabilir ve erişebilir, ancak henüz kavrayamaz. Bir oyuncakla temasa girse bile, muhtemelen yumruklarını kapalı tutacak. Bebeğiniz sadece kol ve bacaklarının kendisine bağlı olduğunu keşfediyor. Bu yüzden, onlarla ne yapabildiğince çalışması biraz daha zaman alacaktır! Ayrıca zaman zaman ellerini açmaya başladığını da göreceksiniz. Ve bebeğinizin avucuna dokunduğunuzda, parmaklarınızın etrafında kıvrılır. Bu şu anda içgüdüsel ve spontan bir cevaptır. Bu kavrama refleksi, bebeğinizin yaşamının ilk sekiz haftasında en kuvvetli haldedir. Bebeğinizin vücudunu keşfetmesine yardımcı olan oyunlar oynayabilirsiniz.

Bebeğimin kendisini ifade etme şekli nasıl gelişecek?

Bir aylığınız daha canlı ve toplumsal hale geliyor ve nasıl hissettiğini size bildirmek için guruldama, , hırpalamak ve uğultu çıkarmaya başlayacak. Bebeğiniz birkaç günlüğünden beri sizi tanıyabiliyor ve bu ayın sonuna kadar bunu gösterebiliyor olabilir. Bir ayda, tüm bebeklerin yaklaşık yarısı ebeveynlerini tanıdıklarını göstermeye başlar. Annelerine ve babalarına yabancılardan farklı tepki verirler.

Bebeğim müzik dinlemekten hoşlanacak mı?

Bebeğiniz gün boyunca daha uzun süre uyanık kaldığına göre, bu kez onu duyusal gelişimini teşvik etmek için kullanabilirsiniz. Evcil tekerlemeler söylemeyi ya da ona müzik çalmayı deneyin. Rüzgar çanları sesi veya saatin titremesi de bebeğinizi eğlendirir. Ne kadar çok müzik çalarsanız o kadar iyi olur. Bebeğinizin bir parçaya başka bir yere daha keyif verici tepki verebileceğini görebilirsiniz.

Bebeğim ne kadar iyi görebilir?

Bebeğiniz her iki göze odaklanmayı öğrendi, bu nedenle hareketli bir nesneyi izleyebiliyor. Yüzünün önünden geçen basit bir çıngırak sık sık dikkatini çekecektir. Veya yüzüne çok yakın hareket ederek başınızı yavaş yavaş başını sallayarak yan gözler önüne sallayarak gözler arası gözler oynayabilirsiniz. Gözleri sana kilitlenebilir.

Bebeğim normal gelişiyor mu?

Her bebek benzersizdir ve kendi adımına göre fiziksel kilometre taşlarını karşılamaktadır. Bunlar, bebeğinizin yapabilecek potansiyeline sahip olduğu yönergelerdir. Bebeğiniz erken doğmuşsa (37 haftalık hamilelik öncesinde), muhtemelen yaşı daha çok olan diğer bebeklerle aynı şeyleri yapabilmesi için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu göreceksiniz.  Prematüre bebeğinizin doğum tarihini değil, düzeltilmiş yaşına karşı gelişimini ölçmelisiniz. Sağlık uzmanları, prematüre bebeğinizin doğumundan itibaren gelişimini değerlendirir ve buna göre yeteneklerini değerlendirir. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuzla veya sağlık ziyaretçinizle konuşun.

Yenidoğan Refleksleri

Baştan beri, bebeğinizin korunmak için tasarlanmış bir refleks grubu vardır (ihtiyaç duyduğu bakıma sahip olmasını sağlar) (ebeveyn içgüdüleriniz henüz başlamamış olsa bile). Bu erken reflekslerin bazıları arasında kök refleksi (onu beslemek için memeyi veya şişeyi bulmaya yardımcı olur), emmek refleksi (yemesine yardım etmek için), avuç içi refleksi (bu parmakla onu koyarken parmağını tutan bir refleks) Avucunda) ve Moro refleksi .

Vizyon

Kocaman gözleri sizinkilere benzeyebilir. Ancak sizinkinden farklı olarak, yepyeni bebeğinizin gözleri doğumdan sonra şişmiş ve belki de doğumdan hemen sonra verilen koruyucu antibiyotik göz merhemi sebebiyle bulanık olabilir. Ancak yüzünü ve diğer yakın çekim nesnelerini görebiliyor. Ayrıca gözlerinin bazen çarpık olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, göz hareketini kontrol eden kasların henüz tam gelişmiş olmaması ve endişelenilecek bir şeyin olmamasıdır.

İşitme

Tamamen geliştirilmese de, o çoktan rahimde duyduğunuz sesi ve diğer sesleri biliyor.

Damak zevki

Tat duygusu son derece gelişmiştir ve tatlı ve acı arasındaki farkı bilir.

Dokunma

Bu duyu doğumda en gelişmiş şeydir. Dokunma yoluyla, bebeğiniz yüzünüzün yumuşaklığını öğrenir.

Yenidoğan Uyku

Yenidoğan bebekleri çok uyur.. Bebeğinizin beslenmek için sık sık uyanmak üzere günde 16 ila 17 saat uyur. Emzirilen bebeklerin her iki üç saatte bir yemesi gerekir ve formül verilmiş bebekler genellikle her 3-4 saatte bir yemek yer.

Altını değiştirme

Kirli bezlerden bahsedince, ilk birkaç hafta içinde yenidoğan bağırsak hareketlerinden çok şey bekleyebilirsiniz. İlk pürüzler genellikle siyah ve yapışkantır – bu rahimdeyken bebeğinizin bağırsaklarını dolduran mekonyumdur. Bu, bir gün sonra yeşilimsi sarı dışkılara, birkaç gün sonra “normal” bebek kakasına dönüşecek.

Yenidoğanın ağlaması

Yeni doğanların ağladığından hiç şüphe yok – iletişimi böyle yapıyor! Aslında, ağlama bir bebeğin sağlıklı olduğunun bir göstergesi olabilir. Bebeğiniz ağlamıyorsa, özellikle de bir şeye ihtiyacı olabileceğini bildiğiniz zaman hemen doktorunuza danışın.

Ama ya her zaman ağlarsa? Bazı bebekler sadece diğerlerinden daha fazla ağlarlar.  Aç olmadığından veya bir değişikliğe ihtiyaç duymadığından veya rahatsız edici bir şey olup olmadığından emin olun, örneğin, parmak uçlarına sarılmış bir iplik veya boynunu rahatsız eden çizik bir etiket gibi. Onun sakinleşmesine yardımcı olmak için birkaç denemek gerekebilir.

Kemik İyileşmesi:

Bebeğiniz doğal bir doğum ya da sezaryen ile dünyaya gelmişse  göbeği şişmiş olabilir. Bunun dışında, şirin göbek kordonu, ilk birkaç haftada düşmelidir; O zamana kadar temiz ve kuru tutmaya dikkat edin.

Umbilikal fıtık:

Belli bir şekilde çığlık attığında veya hareket ettiğinde bebeğinizin karnında garip görünümlü kabarıklıkları ve darbeleri fark edebilirsiniz. Muhtemelen gördüğünüz şey bir göbek fıtığidır – endişelenmeyin, tamamen normaldir. Bebeğiniz göbek bağı yoluyla (hala içinizdeyken) besin alıyorken karın orta kısmından vücuda giren kalın damla kan damarı karnına küçük dairesel bir delik açtı. Genellikle, bu boşluk doğumdan kısa bir süre kalır ve göbekten fıstık olarak bilinen bağırsaklarda alışılmadık katlanmalara neden olur.

Sünnet Bakımı:

Bebeğinizi sünnet ettirmeyi seçerseniz, yeni sünnet edilmiş bir penis temiz ve kuru tutulmalıdır.

Bu dönemde anneler:

Göğüs sıkışması, doğumdan iki ila beş gün sonra gerçekleşecektir: İşte o zaman süt gelir, göğüsleriniz sertleşir ve yumuşatılır. Ağrınızı ve rahatsızlığınızı gidermek için göğüslerinize uygulayabileceğiniz rahat bir sutyen ve buz paketleri veya ısıtma pedleri ile kullanabilirsiniz. Genellikle iki ila dört hafta sonra, kanama hafifleyinceye kadar hijyen pedleri takmanız gerekecek olan lochia adlı ağır akıntı yaşarsınız. Uterusun normal boyutuna geri çekilmesine yardımcı olan ağrılardan sonra gelen kasılmalar da doğumdan sonra başlıyor. Bebeğin ağırlığını tamamen boşaltmanın birkaç ay süreceğini de biliyoruz – bu yüzden şimdi düşünmeyin ve egzersiz yapmadan önce doktorunuzla konuşmaya özen gösterin.

Sağlıklı kalmak

Bu günlerde, doğal olarak, bebeğinizin sağlıklı kalmasına odaklandınız, kendiniz sağlıklı kalmıyorsanız, bu daha da zorlaşıyor. Bu nedenle sağlığınızı öncelik haline getirin. Peynir çubukları, haşlanmış yumurta, yoğurt, süzme peynir, meyve ve sebzeler gibi size destek olabilecek şeyler tüketin.

Duygularınız

Dalgalanan hormonlar ve yetersiz uyku… Ve sonuçta ağlamaklı, bunalmış, sinirlenebilen ve endişeli bir ruh hali… Bu duygular normaldir ve genellikle doğumdan sonraki birkaç hafta içinde geçer. Ancak bazen depresyon duyguları kalıcı haline gelir ve bu nedenle postpartum depresyon belirtilerini tanımak önemlidir. Doktorunuz, bebeğinizin bir aylık kontrolünde PPD için sizi taraması yapmalıdır – ancak yapmazsa (özellikle de depresyondan rahatsız olduğunuzu düşünüyorsanız), taramayı isteyin.

İlişkileriniz

Her çift, evde bebeği olan ilk ayları boyunca (ve çoğu zaman bir aydan fazla bir sürede) zombi gibi hissediyor. İkiniz de duygusal bir zaman geçiriyorsunuz, bu nedenle mümkün olduğunca çok deneyim ve çalışmayı paylaşın. Cinsellik muhtemelen bu ay resmin bir parçası değilse de, sonunda normal haline dönecektir. Bu arada, birbirinize masaj yapın, yürüyün veya birlikte sessiz bir yemek yiyin, sarılmak, öpüşmek ve konuşarak sevginizi ve takdirinizi gösterin.

Motor becerileri

Yenidoğanın sinir sistemi halen olgunlaşıyor, ancak bebekler ilk aylarında çok şey başarabilirler. Bebeğinizin emme de dahil doğuştan gelen çeşitli reflekslerle doğduğunu fark edeceksiniz. Doğumdan hemen sonra, (size küçük bir yardım ile) beslenmek için göğüs veya meme ucunu bulabilir. Parmağınızı bebeğinizin avucunun içine koyarsanız, çevresindeki yumruğunu kapatacağını fark edeceksiniz. Şaşkın olan bebekler, iki kol ve bacaklarını hızlıca atıp onları çekerler. Buna Moro refleksi denir. 1 aylıkken bile bebeğiniz için bu yürümek içgüdüsüdür.  1 aylık çocuklar karnında yatarken başlarını çevirirler, ancak dik dururken başlarını destekleyecek boyun kuvveti yoktur. Onu kaldırdığınızda bebeğinizin kafasının altına bir el koyduğunuzdan emin olun.

Uyku

Aslında yenidoğanlar günde 15 ila 16 saat uyuyorlar. Bu saatler düzensiz olabilir, çünkü bebek normal gündüz ve gece döngüsüne henüz fark edemez. Bebeğinizin aktiviteleri gündüzle sınırlandırarak ve geceleri sessiz, karanlık bir ortam yaratarak bu ayrımı daha kolay yapmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, 1 aylıkken uyku döngüleri sizinkinden çok farklı. Yetişkinlerin aksine, yenidoğan bebekleri REM uykusunda daha derin REM olmayan uykudan daha fazla vakit geçirirler. Bu, ilk birkaç hafta boyunca oldukça kolay uyanabilecekleri anlamına gelir.

Beslenme alışkanlıkları

Birinci ayda, emzirilen bebeğinizin günde sekiz ila 12 defa (yaklaşık iki üç saatte bir) yemesini sağlayın. Biberon ile beslenen bebeklerin sadece altı ila sekiz kez yemek yemeleri gerekebilir. Bazı ebeveynler talep üzerine beslerken bazıları zamanlamaya göre ayarlanır. Bebeğiniz acıktığında bileceksiniz, çünkü kökleşmeye (başını ileri geri hareket ettirmek, göğüs aramak için) başlayacak. Yemek yiyen bir bebek mutlu görünüyor ve hatta uykuya dalabilir. Bebeğiniz yeterince yediğini gösteren bir işaret olarak günde dört ila altı ıslak bezin olup olmadığını kontrol edin.

İletişim

Bir aylık bebeklerin ortak bir iletişim biçimi vardır: ağlamak. Bebeğiniz günde üç saat kadar ağlar (panik yapmayın, ağlar zaman geçtikçe azalacaktır). Ağlamak bebeğin “açım – beni besle!” Deme yoludur. Zaman ilerledikçe bunları tercüme etmeye başlayacaksınız. Fazla ağlayan bazı bebekler kolik ya da tıbbi bir sorunları olabilir, bu nedenle yenidoğanlarınızı kontrol edemiyorsanız doktorunuzu arayın.

Bebeğinizin İlk Ayı İçin İpuçları:

Bebekler dokunulmayı seviyorlar. 1 aylık bebek cilt temasını, örneğin tutup sallanarak veya ona yumuşak bir masaj yaparak verin. Yenidoğanınızın rahatlamasını ve sevilmesini sağlayacaktır.

Bebeğin bacaklarını birer birer kısa sürelerle bisiklet hareketleriyle hareket ettirin. Bu kolay egzersiz kasların sürünerek yürümeye hazırlanmasına yardımcı olacaktır.