Bir yılda neler fark eder ki!

Çocuğunuz bir yaşına geldiğinde neleri dört gözle beklemeniz gerektiğini öğrenin.

  • Fiziksel Gelişim

Fiziksel gelişim hem kaba motor (GM) hem de ince motor (FM) gelişiminden oluşur. Ve her çocuk kendi hızında gelişirken,

12 aylık olduklarında, çocukların çok becerikli tarayıcılar olabilirler. Bir yerlerden destek alarak minik minik gezindiklerini söyleyebiliriz.

Onu çok sık kucağınıza alıp taşımamaya çalışın.

Birlikte bir odadan diğerine geçmeniz biraz daha uzun sürse de, ona olabildiğince güvenli bir ortamda özgürce hareket etmesi için fırsat vermelisiniz.

Ayrıca, bebeğinizin gelişimi sırasında tutunması ve bir yerden bir yere taşınması daha kolay olacak şekilde mobilya düzenlemek isteyebilirsiniz.

12 aya kadar, bir bebek ayrıca “olgun” kıskaç kavramasına sahiptir ve işaret parmağı ile başparmak arasında kuru üzüm kadar küçük nesneleri tutabilir. Çoğu çocuk 16 ila 17 aylıkken yürür ve 18 aylıkken bir topu başlarının üstüne atıp yakalamaya çalışabilir. Bir topa vurabilir, bir sandalyeye veya kanepeye tırmanabilir ve oldukça iyi yürüyebilir ve koşabilir. İki ila üç bloktan oluşan bir kule inşa edebilir veya bir su şişesi kapağını veya kalem kapağını çevirmeyi deneyebilir.

Bir kalemle karalamaya başlayabilir ve kendini kaşık, çatalla beslemeye çalışabilir.

2) DAVRANIŞ

Ayrılık kaygısı bu yaşta tipiktir ve 8 ila 14 ay arasında başlayabilir. Araştırmacılar  “Ayrılık kaygısının zamanlaması ve yoğunluğu her bebek için farklı olabilir” diyor.

“Annenin yanından ayrılması konusunda biraz endişe duymak tamamen normaldir. Ebeveynler, bebeği bakıcıya ya da başkalarına bırakma gibi durumlar sırasında kaçmak yerine bir veda rutini yaparak bebeklerine yardımcı olabilirler. Bu rutini oluşturun ve ona bağlı kalın Bu dönemlerde olabilen en kısa sürelerde geri dönün. Çünkü bu çocuğun kaygısını yoğunlaştırabilir. ”

Büyük bir hata, çocuk bakmıyorken ayrılmaya çalışmak ya da çocuk aktiviteyle meşgulken veda etmeden gizlice kaçmaktır. Uzmanlar “Çocuk birdenbire veda etme veya veda öpücüğü verme şansı bulamadığından endişelenebilir veya üzülebilir” diye açıklıyor. “Bebek  üzülüp ağlasa bile, ebeveyn gittikten bir süre sonra ağlamayı bırakır. Çocukların bir güven duygusu geliştirebilmeleri için düzenli bakıcı da oldukça önemlidir.”

 

Diğer kayda değer davranışlar arasında, bebeğinizin yoluna çıkan her şeyi atma takıntısı sayılabilir. Bir yaşındakiler sadece doğal olarak meraklıdır, bu yüzden muhtemelen “Annemi gerçekten çıldırtabilecek miyim bir bakayım” yerine “Bu bardağı mama sandalyesinden düşürdüğümde ne olacağını merak ediyorum” gibi düşünüyorlar.

 

Çocuğunuz da sizden ayrı bir varlık olduğunu anladığı için, ara sıra biraz bağımsızlık göstermeye çalışırsa şaşırmayın. Bu, araba koltuğuna veya bebek arabasına binmekle ilgili zorluklar anlamına gelebilir., banyo yapıyor ve bezini değiştiriyor. Araştırmalar “Ebeveynlerin çocuklarının bu daha bağımsız olmaya çalışma sürecinden geçmesine izin vermeleri gerekiyor” diyor. “Onları bu bağımsızlığı olumlu bir şekilde uygularken yakalamanız ve iltifat etmeniz gerekiyor.”

3) DİL

Tahmin edebileceğiniz gibi, 1 yaşındaki bir çocuğun oldukça sınırlı bir kelime dağarcığı vardır. Muhtemelen işittiğiniz birkaç kelime vardır – örneğin anne, baba , bababa – ama çoğu sadece çocuğunuzun seslendirmesidir.  Uzmanlar “Bu nokta konuşmaktan çok gevezelik etmekle ilgili ” diyor.

Aslında, şu anda en önemli şey çocuğunuzun başkalarının konuşmasına tepki vermesidir.

Annesinin ve babasının seslerini tanıyor mu? Adına tepki veriyor mu? “Yukarı” dediğinizde kollarını kaldırıyor mu? Elektrikli süpürgenin açılması veya araba kornası gibi seslere tepki var mı? Başkaları güldüğünde gülüyor mu yoksa insanlar ona gülümsediğinde tepki mi veriyor? Değilse, o zaman çocuk doktorunuza danışmalısınız.

Bu yıl boyunca, çocuğunuzun kendi başına tek kelimeler söylemeye başladığını fark edeceksiniz. Aynı zamanda basit yönergeleri de (örneğin, “Burnun nerede?”) takip etmeye başlayacaktır. Çalışmalar “Çocuğunuzun dilini geliştirmenin en önemli yolu onunla konuşmaktır” diyor. “Aslında, çocukların yüzde 90’ı kelimeleri ebeveynlerini ve etraflarındaki diğerlerini tekrar ederek öğreniyor.

” Çocuğunuza kitap okuyun, ancak onunla bazı “konuşmalara” da katılın.  “‘Bu ne? Bir köpek! Köpek ne yapıyor? Koşuyor’ gibi basit bir şey olabilir. “Onlarla mümkün olduğunca etkileşim kurmak ve onları çeşitli kelimelere maruz bırakmak gerekir.”

4) SAĞLIK

Bebeğinizin 1 yaş döngüsü sırasında, çocuk doktoru ile çeşitli konuları tartışacaksınız.

Doktorunuz, sağlıklı bir oranda büyüdüğünden emin olmak için çocuğunuzu tartacak ve ölçecek, ayrıca sizinle bir sonraki aşılar hakkında konuşacak (ve uygulayacaktır). Sizin ve doktorunuzun ne tür bir program üzerinde anlaştığınıza bağlı olarak, şu anda yapılması gereken bazı yaygın aşılar arasında suçiçeği vb. bulunur.

Doktorunuzun bilmek isteyeceği diğer konular şunlardır:

  • Bebeğinizin uyku alışkanlıkları: Geceleri ve şekerleme sırasında ne kadar uyuyor?
  • Bebeğiniz ne tür katı yiyecekler yiyor? Kendini beslemeye başladı mı? (ellerini kullanarak, mutfak aletlerini kullanarak)? Anne sütünden veya mamadan inek sütüne geçiş hakkında doktorunuzla konuşacaksınız .
  • Göz teması kuruyor, ismine tepki veriyor ve nesneleri işaret ediyor mu?
  • Görme: Sık sık gözlerini kısma veya göz ovuşturma ya da oyuncakları ve kitapları yüzüne yakın tutma eğilimi fark ettiniz mi?
  • İşitme: Bebeğiniz seslere doğru dönüyor mu?
  • Konuşma: Bebeğiniz sesleri taklit ediyor mu, gevezelik ediyor mu veya herhangi bir kelime söylüyor mu?

5) BESLENME

Bir yaşındaki bebek için büyük değişiklik: Beslenmesine tam yağlı sütün eklenmesi. Bazı uzmanlar “Çocuğunuzun geçiş yapması konusunda endişeleniyorsanız, tam yağlı sütü formül/anne sütü ile karıştırarak başlayabilirsiniz, böylece onu tadına alıştırabilirsiniz”.

Bebeği biberondan uzaklaştırmak üzereyken bu iki geçişi birlikte karıştırmak istemediğiniz için, yalnızca damlatmaz bir kapta süt vermeniz önerilir.

Bu dönemde bebeğinizin günde yaklaşık 350 mg kalsiyum ihtiyacı vardır. 250-300 gr süt kafi olur. Bundan daha fazlası demir emilimini engelleyebilir ve sütle midesini dolduracağı için diğer yiyecekleri yeme isteğini etkileyebilir. Peynir ve yoğurt iyi D vitamini ve kalsiyum kaynakları olsa da, tam yağlı sütün yaptığı kadar besleyici değildirler.

Bu dönem aynı zamanda çocuğunuzun sağlıklı yiyecek tercihlerini şekillendirmek için de önemli bir zamandır, çok sayıda taze meyve ve sebzenin yanı sıra çeşitli farklı dokulardaki diğer besleyici yiyecekler (boğulmalarını önlemek için yumuşak, ısırık büyüklüğünde parçalar olduklarından emin olun). Küçük çocuğunuz yeni bir yemek denemeyi reddederse geri çekilmeyin- sadece önüne koymaya devam edin ve sonunda pes edecektir.

“Bebeğinizi aile yemek saatinin bir parçası yapmak için de iyi bir zaman”. “Annesinin ve babasının sağlıklı yiyecekler yediğini ve yeni şeyler denediğini görmek onun için önemli.”

Meyve suları da dahil olmak üzere tatlıları sınırladığınızdan emin olun. “Bir yaşındaki bir çocuk günde sadece yarım bardak meyve suyu tüketmelidir” diyor. “Eğer seyreltilirse biraz artabilir..”

Bebeğiniz için seçtiğiniz ürünlere dikkat etmeniz gerektiğini de söylemek isterim.

6) UYKU

Önümüzdeki yıl boyunca bebeğinizin uyku düzeni biraz değişecektir. Gece boyunca yine de ortalama 11/4 saat kesintisiz uykuya ihtiyaç duyacaktır, ancak 15 ila 18 ay arasında bir yerde, bebeğin tipik olarak sabah şekerlemesini bırakıp günün ortasında uzun bir siesta yapacağı zamandır.

Gece terörü

Kabus görmekten farklı olmayan gece terörü, tüm çocukların yüzde 5’inde görülür ve genellikle 15 ay civarında ortaya çıkar (elbette, daha erken veya daha geç olabilir). Uzmanlar bunun ebeveyn ve çocuk için korkutucu bir deneyim olabileceğini söylüyor. “Bir çocuk gece terörü yaşadığında çığlık atabilir ve endişeli görünebilir. Çocuk genellikle teselli edilemez ve sizi tanımayabilir. Hatta sizi uzaklaştırabilir ve sizden korkmuş gibi görünebilir.”

Çocuğunuz gece terörü yaşarsa ne yapmalısınız? Çocuğu izleyin ama müdahale etmekten kaçının, çünkü bu, durumu daha da kötüleştirebilir.

“Etkinlik sırasında çocuğunuzun fiziksel olarak güvende olduğundan emin olun” diyor. “Çocuğu daha erken uyutmayı da deneyebilirsiniz – sadece 30 dakika da olsa.”

Çocuğunuz gece boyunca belirli saatlerde (örneğin, uyuduktan iki saat sonra) haftada iki ila üç kez uyku terörü yaşıyorsa, uyku düzenini değiştirmek için aşağıdakileri yapmanızı önerilir:

  • Uyku kalıbını tanımak için bir uyku günlüğü tutun – bu, kalıbın kırılmasına yardımcı olur.
  • Çocuğunuzu genellikle nöbet geçirmesinden 15 dakika önce uyandırın.
  • Onu tamamen kaldırmayın, ancak mırıldandığı, hareket ettiği veya yuvarlandığı o uyanıklık noktasında yanında olun.
  • Birkaç gece korku duymadan gitse bile bunu her gece 7 ila 10 gece üst üste yapın.

7) SOSYAL GELİŞİM

Araştırmalar ilk yılda, sosyal etkileşimlerin büyük ölçüde birincil bakıcı ile bağlantılı olduğunu söylüyor. Danışmanlar “İlk yıl en önemli olan bu ilişkidir. İlk yıl akranlar ve diğer yetişkinlerle de önemli etkileşimler vardır, ancak ilk yılda ikincil statüye düşerler.”

Bir yaşında, bebekler iletişim kurmak için işaret edecek ve ses çıkaracaktır. Doktorlar “İsteklerinizi, ihtiyaçlarınızı ve niyetlerinizi iletmeyi öğrenmek, sosyal gelişim için inanılmaz derecede önemlidir” diyor. “Özellikle işaret etmek, ebeveynin bebeğin dikkatini çekmesine izin verdiği için önemli bir kilometre taşıdır.”

Hem bebek hem de ebeveyn aynı nesneye veya etkinliğe odaklandığında buna “ortak dikkat” denilir. Bu genellikle bir ebeveyn bebeğin bakışını veya işaret etme hareketini izlediğinde ortaya çıkar. Bu, dil gelişimi, sosyal gelişim ve bilişsel gelişim için önemli bir bağlam olduğu için çok önemlidir. Çocuğunuza kitap okumak ve kitaplardaki resimleri işaret etmek, nesneleri etiketlemek ve onlar hakkında konuşmak ve ayrıca çocuğunuzun ilgi alanlarını genişletmek bu yaşta etkileşim kurmanın harika bir yoludur.

8) EĞİTİM

Çocuğunuz geçen yıl birçok konuda uzmanlaştı ve bu yıl ilerledikçe daha da fazlasını öğrenecek. Çocuk Gelişimi Uzmanları “Bir yaşında, biberon ve damlatmaz bardak tutmak gibi bazı kendi kendine yardım becerileri beklenir” diyor . “Çocuğun bu yaşta lazımlık eğitimi alması beklenmiyor ama bağırsak hareketi için çocuk ve bakıcılarının anlayacağı kelimeler olmalı. Herhangi bir akademik öğrenmeden daha önemli olan taklittir. Yaptığınız şeyi 1 yaşındaki çocuğa yaptırmak, daha fazla öğrenme için önemlidir.”

Elbette çocuğunuza kitap okumak onun yeni kelimeler, renkler ve harfler öğrenmesine yardımcı olacaktır, bu yüzden bunu günlük ve gece rutininizin bir parçası haline getirmeye devam edin. Araştırmalar, okunan çocukların kendi yaşlarındaki çocuklara kıyasla daha geniş kelime dağarcığına ve daha gelişmiş matematik becerilerine sahip olduğunu gösteriyor.

Büyük, parlak, net görüntülere sahip resimli kitaplar seçin ve okurken sorular sorun: Köpeği bulabilir misiniz? Köpek ne diyor? 1 yaşındaki bir çocuk ismine cevap vermeli ve burnunu, gözlerini, ağzını vb. işaret etmeye ve tanımlamaya başlamalıdır. Bu kelimeleri henüz söyleyemiyor olabilir, ancak onunla birlikte çalışarak onları yüzünü göstererek işaret etmeye teşvik edebilirsiniz.

9) ZORLUKLAR: KÜÇÜK BİR BARDAĞA GEÇİŞ

Birçok ebeveyn “Bebeğimiz bir yaşına girdi ve onu biberondan uzaklaştırmaya ve damlatmaz bir bardak kullanmaya çalışıyoruz” diye açıklıyor. “Kolay olmadığını, özellikle de sütünü biberondan içmeyi tercih ettiği için. Genellikle bardağı yere atar.” Diye ekliyorlar.

Çözüm: Kademeli bir yaklaşım benimseyin

Yeni yürümeye başlayan çocuklar 15 ila 18 ay arasında şeylere bağlanır, bu nedenle en iyisinin biberonları atıp damlatmaz bardaklara geçişi o zamandan önce yapmanın doğru olduğunu söylüyor. Uzatmak sadece bebeğinizin çok sevdiği biberondan vazgeçmesini zorlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda üzerinde çok uzun süre kalması dişlerini ve iştahını da mahvedebilir. Geçiş yapmanın en iyi yolu şudur:

  1. Henüz yapmadıysanız, bir bardak tanıtın. İdeal olarak, bebeğinize 6 ila 9 ay arasında bir bardaktan süt yudumları veriyor olacaksınız, ancak değilse, sevdiği birini bulana kadar ona farklı bardakseçenekleri vermeye başlayın.
  2. Biberonun muhtemelen onun için en az önemli olduğu öğün olan öğle yemeğinden başlayarak biberonu ortadan kaldırın. Bunun yerine sütünü şimdi en sevdiği bardakta servis edin.
  3. Öğle yemeğinde bir bardaktan içmeye alıştığında, yaklaşık dört ila yedi gün sonra akşam yemeği içinde biberonu bırakın.
  4. Ardından, sabah biberonlarını ele alın. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuza kalkar kalkmaz bir biberon vermek yerine, kahvaltı için doğrudan masaya götürün.
  5. Son olarak, yatmadan önce biberonu bırakın. Çocuğunuz iyi bir akşam yemeği yediği sürece, geceyi geçirmek için fazladan süte ihtiyacı yoktur.Verecekseniz de yine sevdiği bardaklarda verin. Bu noktada biberonu atlayabilirsiniz, çünkü gün içinde onsuz olmya alışmıştır.

10) DUYGUSAL GELİŞİM

Farklı duygularını keşfetmeye başlayan çocuk henüz duygularını ve duygularına bağlı tepkilerini kontrol etmekte ustalaşmamıştır. Çok öfkelendiğinde ısırabilir, vurabilir, eline geçirdiğini fırlatabilir. Böyle zamanlarda anne-babanın çocuğun elini incitmeden kavraması, ona sıkıca sarılması, istenmeyen davranışı devam ettirmesine izin vermemesi ve sakinleşmesini beklemesi gerekir. Çocuk sakinleştikten sonra öfkesi ve nedeni hakkında konuşmak, duygunun anlaşıldığını belirtmek ancak davranışının kabul görmediğini anlatmak, kendisini kontrol etmesini öğretmek yerinde olur. Anlaşıldığını ancak onaylanmadığını hissetmek, çocuğa güven verir. Çocuk bir süre sonra öfkesini kontrol etmeyi ve bu davranışlarının doğru olmadığını öğrenecektir.

Duygusal gelişim açısından anne-babaya düşen görev

Çocuğun duygularına önem vermek, hangi duyguları nerede ve ne zaman yaşadığını ve bu duygularla nasıl başa çıktığını gözlemlemek, çocuğun beden dilini, söylemeye çalıştıklarını ve davranışlarını izlemek ve anlamaya çalışmaktır. Çocuk ile duyguları hakkında konuşmak, duygularını isimlendirmek, duygularını dışa vurmanın uygun yollarını belirtmek, onu duyguları hakkında bilgilendirir. Anne-babanın da kendi duygularını ifade etmeleri, duyguları ile nasıl başa çıktıklarını göstermeleri çocuğun duygusal gelişimini destekler.