Gebeliğin her haftası ayrı bir heyecan ancak haftalar ilerledikçe bebeğin varlığı kendini daha fazla belli ettiği için anne baba adaylarının da bir heyecan ve sabırsızlık dalgasına kapıldıkları bir gerçek. Dolayısıyla 12. hafta gebelik artık anne adaylarının gebe olduklarını gerçekten anlayacakları haftalardan bir tanesi ve bu yüzden çok önemli. İlk on hafta boyunca bebeğin varlığını sezmek bile imkansızdı ve sadece testler ile varlığı görülebiliyordu. Ancak bebek artık görülebilecek boyutlara evrildiği için hafta hafta onun gelişimini takip etmek de mümkün olacak.

Fakat 12. hafta gebelik süresince dikkat edilmesi gerekenleri de unutmamak gerek. Zira bebek tehlikeli haftaları atlatmış olsa da anne adaylarının tüm gebelik boyunca kendilerine dikkat ederek bebeklerinin gelişimini tehlikeye atmaktan kaçınmaları lazım.

12. Hafta Gebelik

12. haftanın en büyük önemi, artık ilk trimester denilen dönemin son haftası olması ve ikinci trimestere geçişin bir ayağı olması. Bundan sonra ikinci üç aylık döneme gireceksiniz ve bu nedenle heyecanlanmanız da çok normal. İlk 3 aylık bu dönem bebeğin temel tüm yapılarının oluşmasına önayak olur ve bundan sonraki zamanlarda her şey atılan bu temel üzerinde şekillenecek. Dolayısıyla bu 3 aylık dönemi güzel ve sağlıklı bir şekilde geçirdiyseniz, bebeğinizin en optimum şekilde gelişim gösterdiği neredeyse kesindir.

Artık temel organları oluştu ve annesinin kan dolaşımına plasenta vasıtasıyla katıldı. Yani gelişiminin hızlanması için önünde hiç bir engel kalmadı.

12. Hafta Gebelikte bebeğin boyu ve kilosu

12. haftada bebeğin oluşmuş olan elindeki parmakları birbirinden ayrılmaya başlayacak ve bu nedenle artık tek bir kütle halinde görünen parmaklara veda edecek. Bebeğin ağırlığı bu dönemde artık on beş grama kadar artabilir ve boyu da altı santimetreye kadar ulaşır. İlerleyen haftalarda boyunun uzaması yavaşlarken kilo artışı daha da hızlanacak.

12. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi

İç ve dış organları oluşan bebeğinizin tüm organları artık çalışır hale gelmişlerdir ve böylece anne karnında sindirim, dolaşım gibi işlemleri kolayca gerçekleştirebilirler. Artık bebeğinizin kesin cinsiyeti de belli oldu ve cinsel organına bakılarak bu anlaşılabiliyor lakin ultrasonda bunu henüz görmek imkansız. Uzmanlar 12. haftada gerçekleşmiş düşüklerdeki bebekleri inceleyerek artık cinsiyetin belirlendiğini biliyorlar ancak maalesef bir kaç hafta daha boyunca ultrason kullanarak bebeğin cinsiyetini görmek mümkün olmayacak.

Artık bebeğiniz yeni organ oluşumundan ziyade organların hacimsel ve kütlesel anlamda gelişimine şahit olacaktır. Dolayısıyla tüm yapıları eskisinden daha iyi bir şekilde çalışacaktır. Organlarındaki bu gelişim artık devamlı olarak hareketler yapmasına da neden oluyor ve çevresindeki her şeye dokunmak için çaba gösteriyor. Bebekler 12. haftada artık yutkunmayı da öğrenmiş durumdadırlar ve bu durum ağız hareketlerinden belli olur. Lakin tam olarak bunu beceremedikleri için sık sık hıçkırır ve zamanla bu hıçkırıklar son bulurlar. Ayrıca parmağını emme hareketi de bu dönemde başlar ve doğuma kadar devam eder.

Tüm organlarının ve uzuvlarının paralel bir şekilde gelişmeye devam etmesi nedeniyle ilerleyen haftalarda daha fazla değişimin onda meydana geleceği beklenmelidir. Özellikle sinir sistemindeki gelişim sayesinde her hafta daha fazla fiziksel harekette bulunur ve bu da ilerleyen zamanlarda bebeğin hareketlerini hissedebileceğiniz anlamına gelmektedir.

12. Hafta Gebelikte anne adayındaki değişimler

Artık anne adaylarının idrara çok çıkma problemi bir son bulmaya yaklaştı çünkü rahmin yerinin değişmesi nedeniyle bağırsaklar ve mesane üzerine uygulanan fiziksel baskı azaldı. Fakat rahmin yerleşimindeki bu değişim ve rahmin büyümesi, göbek bölgenizde şişkinliklerin yavaş yavaş ortaya çıkacağını da belirtmektedir.

12. haftada anne adaylarının karşılaştıkları en büyük sorun baş ağrısıdır ve artan kan hacminden dolayı bu ağrılar bir süre daha kendilerini gösterebilirler. Lakin migrenden kaynaklı ağrılarda azalmalar olduğu da istatistikler tarafından kanıtlanıyor. Cilt bakımına önem veren anne adaylarının bazılarında cilt çok daha güzel bir görünüme kavuşurken, bazı anne adaylarında cildin kuruması, fazla yağlanması veya sivilce problemlerine sahip olması da yaşananlar arasında.

Bu tip problemlerin önüne geçebilmek için bu dönemde beslenmenize ve yaşam tarzınıza çok dikkat etmeniz gerekiyor. Her gün yarım saat kadar düşük tempolu yürüyüş ve bunun yanında geniş bir beslenme düzenine sahip olmak, tüm bedeninizin sağlığını korumasına yardımcı olacaktır ve bebeğinizin gelişimine de yardımcı olacaktır. Zira artık bebeğiniz daha fazla besine ihtiyaç duymaya başlıyor ve bunun yanında artan kan dolaşımınız ile daha fazla oksijene erişmek istiyor.