13. hafta gebelik, bebeğini taşıyan anne adayları için çok önemli bir hafta çünkü artık bebeğiniz ikinci üç aylık döneme girdi ve bunun neticesinde yeni bir gelişim dönemi de kendisine yer buldu. Her üç aylık dönemde anne adaylarının yaşadıkları deneyimler değişiklik gösteriyorlar ve bu nedenle yaşayacaklarınız hakkında fikir sahibi olmanız, dikkat edilecekleri öğrenmeniz gerekiyor. Heyecanın tam hızla devam ettiğini biliyoruz ancak biraz daha teknik bilgiler ile devam edelim.

13. Hafta Gebelikte bebeğin boyu ve kilosu

13. hafta gebelikte artık bebek altı yedi santimetre boyutlarına gelmiştir ve yirmi grama kadar varabilen bir ağırlığa sahiptir. Bu dönemde artık eskisi gibi bebeğin boyu ile ağırlığı orantılı bir şekilde artmayacaktır ve ağırlık katlana katlana artarken boyutta biraz daha mütevazi artışlar gerçekleşecektir. Dolayısıyla bebeğin hacim değil kütle kazanmaya başladığı söylenebilir. Doğum zamanına kadar artan bu kilolar, doğum sıralarında üç buçuk kilolara ulaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca ikinci üç aylık dönemde bebeğin hem boy hem ağırlık açısından çok hızlı bir sürece girecek olması sebebiyle onun varlığını gerçek anlamda hissetme fırsatınız olacaktır.

13. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi

Bebeğiniz hala tam olarak bir insan şekli almadı ancak ilerleyen haftalarda bu gerçekleşecek. Şu anda kafasının vücuduna oranla biraz büyük olması gayet normal bir durum. Bunun yanında artık kıkırdak gibi yumuşak bir dokudan oluşan kol ve bacakları yavaş yavaş kemiğe dönüşmeye başlıyor ve böylece hayatı boyunca kullanacağı kemikleri ortaya çıkıyor. Kemiklerde birlikte kas altyapısının da gelişim gösterdiği söylenebilir.

Bebeğin gözleri ilk haftalarda yanlara doğrudur ancak biz insanlar gibi öne doğru gelme süreci onuncu haftadan sonra başlayarak 13. haftada da devam eder. Bir iki hafta sonra gözleri tam olması gereken yere gelmiş olacak.

Hala şeffaf bir görünüme sahip olan bebeğiniz, herhangi bir yağ dokusuna sahip değil ancak bir iki hafta sonra bu durum değişmeye başlayacak. Bebeklerin bu dönemde pankreasları çalışmakta ve dolayısıyla şeker hormonunu da üretmekte. Diğer organları ile birlikte tabii ki beyni de gelişim gösteriyor ve bu sayede kendi vücudunun kontrolünü yavaştan ele alıyor. Artık çok daha kontrollü fiziksel hareketler gerçekleştirdiği söylenebilir.

Bebek bu dönemde devamlı olarak annesinin rahmine içinde durduğu amniyon sıvısını yutar ve ardından bu sıvıyı tekrar amniyon kesesinin içerisine boşaltarak devamlı olarak aynı döngüyü sürdürür. Dolayısıyla artık boşaltım faaliyetlerinin aktif olduğu da söylenebilir.

13. Hafta Gebelikte anne adayındaki değişiklikler

Anneler ise bu hafta gebeliğin en rahat dönemine giriş yapıyorlar. Çünkü ne ilk aylardaki gibi hızlı değişimden dolayı yaşanan sıkıntılar baş gösteriyor, ne de son aylardaki fiziksel zorluklar karşılarına çıkıyor. Dolayısıyla aylardır gebe olmanın verdiği deneyim, azalan fiziksel rahatsızlıklarla birleşiyor ve bebeğin düşük ile kaybı riski de bu dönemde çok ciddi anlamda düşüyor. Yani anne adayları artık en azından üç ay boyunca çok rahat bir gebelik dönemine girebilirler.

Lakin ikinci üç aylık dönemin de elbette kendine göre zorlukları var. Bu dönemde rahimde ciddi bir genişleme meydana gelir ve bu genişlemeden dolayı önce kasıklardan sonra da akciğerlerden başlayan bir sıkıntı hissi ortaya çıkar. Dolayısıyla genel anlamda kas ağrılarına biraz hazırlıklı olmanız gerekli. Ancak bulantılarınızn neredeyse bitmiş olması midenizin çok daha rahat olmasını sağlayacak. Fakat kabızlık, göğüslerde hassasiyet, midede ekşime gibi bazı şikayetler hala varlıklarını sürdürebilirler.

Anne adaylarının hormonları hala hızlı bir değişim içerisinde ve bu nedenle hormonlardan kaynaklı cilt problemleri de ikinci trimesterde bir sorun olabiliyor. Bedenin genişleme hazırlıklarına girmesi de ciltle ilgili problemlerde artışa neden olabiliyor. Sağlıklı bir yaşam ve iyi bir hayat düzeni ile bu sorunun üstesinden olabildiğince gelebilirsiniz fakat tamamen tüm problemlerden kurtulmayı da ummamalısınız.

13. Hafta Gebelik Önerileri

Gebelik döneminde sağlıklı ürünler ile beslenen anne adayları bile maalesef aşırı besin tüketimi gerçekleştirebiliyorlar ve kendilerini bitkin hissettikleri için fiziksel aktivitelere de bir son veriyorlar. Lakin bu maalesef bir süre sonra aşırı kilolar ve yavaşlamış bir kan dolaşımı olarak onlara geri dönüyor ve bebeğin ihtiyaçlarının karşılanmasını da tehlikeye sokuyor. Dolayısıyla hareketsizliğin her insanda olduğu gibi gebe anne adaylarında da en büyük tehlike olduğu söylenebilir. Doktorunuz özellikle spor yapmamanızı tavsiye etmediği sürece günlük bir miktar yürüyüş, yüzme veya çok hafif tempoda bir koşu, gebeliğinizin daha iyi geçmesine yardımcı olacaktır. Zira artan kan dolaşımı, oksijen miktarı ile bebek daha fazla ihtiyacına erişebilecektir ve anne adayları aldıkları enerji kadarını harcayarak formlarını biraz daha iyi koruyacaklardır.

Bazı esneme hareketleri ise özellikle yavaştan başlaması mümkün olan bel ve sırt ağrılarına karşı bir önlem haline geliyorlar. Ancak vücudu çok zorlamamak ve kasları zedelememek de önemli. Bu yüzden yavaş yavaş ve hafif bir şekilde vücudunuzu esnetebilir, bunu günlük bir program haline getirebilirsiniz. Tabii ki sporla kaybedilen suyu geri almak için her gün düzenli olarak su tüketimine de dikkat etmelisiniz.

13. Hafta Gebelik ve Çalışma Hayatı

Bu dönemde çalışan anneler için ciddi bir risk bulunmuyor ancak şantiye gibi riskli yerlerde çalışanların ofis departmanlarına geçmek istemeleri de mümkün. Zira hem fiziksel işlerde belli risklerin bulunması hem de bazen devamlı ayakta olma gereksinimi, gebeliğin kalitesini düşürebilir. Dolayısıyla ofis işlerinde çalışanların işi biraz daha kolay ancak diğerleri de en azından daha az hareketli işlere geçmek için talepte bulunabilirler. Çok ağır taşımamaya ve aşırı yorulmamaya da dikkat etmeniz gerekiyor.

13. Hafta Gebelik ve Beslenme

Gebelik süresince beslenme düzeni çok önemli ve bu yüzden sadece 13. haftada değil, en başından en sonuna kadar sağlıklı bir beslenme programı oluşturmalısınız. Anne adayları en çok florür, kalsiyum, demir ve vitaminlere ihtiyaç duyarlar ve bunun yanında protein kaynakları da çok önemlidir. Bunları karşılamak için su, süt ve süt ürünleri, cıva oranı düşük deniz mahsulleri ve bol bol meyve sebze tüketimi yeterli olacaktır. Lakin konserve ürünlerden kaçınmalı, mevsiminde ve taze olarak toplanmış ürünleri tercih etmelisiniz.

Kilo alımınız gebelik süresince doğal olarak gerçekleşecektir ve kilonuzu düşük bularak kendinizi aşırı yemeye zorlamanız da yersiz olacaktır. Canınız yemek istediğinde yerseniz zaten vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar enerji ve besini temin etmiş olacaksınız.