14. hafta gebelik, artık anne adaylarının bir nebze daha rahat oldukları ikinci üç aylık döneme denk gelmektedir ve bu nedenle hamileliğin de en keyifli zamanlarından birisi olduğu kabul edilmektedir. Zira ilk haftalardaki hormonal değişimlerden kaynaklı problemlerin bir çoğu ortadan kaybolurken, son üç aylık dönemdeki ciddi kilo alımı ve bebeğin büyümesinden kaynaklı rahatsızlıklar da henüz ortaya çıkmamış durumdadırlar. Dolayısıyla 14. hafta gebelik sırasında hiç olmadığınız kadar rahat olacağınız söylenebilir.

Gebeliğin 4. ayı artık annelerin düşük riskinin çok çok azaldığını gösteriyor ve bebek de temel olarak şekillendi. Artık bu temel şekil üzerinden gelişecek olan bebek, gebeliğin sonuna kadar hem hacimsel olarak hem de kilo olarak büyümeye devam edecek.

14. Hafta Gebelikte bebeğin boyu ve kilosu

Bebek artık 8 ila 9 santimetre arası bir boya erişebilmektedir ve bazen yüzünde ifadeler olduğunu görmek de mümkündür. Bilhassa dışarıdan gelen seslere ve ışığa karşı tepki veren bebek, gözlerini kısabilir, kaşlarını çatabilir, yüzünü ekşiterek memnuniyetsizliğini belirtebilir. Bebekleri rahatsız eden ses ve müzikler onların bu ifadeleri yapmalarına sebep olurken, onları mutlu eden sesler yüzüne bakarak bile anlaşılabilmektedir. Bebeğin sıvı içerisinde olmasından dolayı ana rahminde dışarıdan gelen seslere oldukça açık olduğu unutulmamalı.

14. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi

 

Artık elini ağzına yetiştirebilen bebek, bir iki hafta sonra parmak emmeye de başlayacaktır ve bu emme hareketi kendisini doğduktan sonra bile takip edebilmektedir. Cinsiyetinin de belli olması nedeniyle artık kız mı erkek mi olduğu bilinebilir ancak pek çok bebekte henüz ultrasonda net sonuçlar almak imkansızdır. Dolayısıyla biraz daha beklemeniz gerekebilir. Tiroid bezi, böbrekler gibi organlar faaliyetlerine başladılar ve bu nedenle artık hem hormonları aktif, hem de anne karnında idrar yapmaya başlayacaktır. Bu idrar doğuma kadar amniyotik sıvı içerisinde onunla birlikte olacaktır.

Bulunduğu amniyon kesesi içerisinde hareket etmeye de başlayan bebek, zaman zaman yer değiştirse de bunu anlamanız henüz pek mümkün sayılmaz. Bebeğinizin parmaklarındaki izler de bu dönemde oluşurlar  ve oluşan parmak izleri ömür boyu değişmez. Bebeğin saçları da 14. haftada artık çıkmaya başlar.

14. hafta gebelik bebeğin pek çok uzuv ve organının aktif hale gelmesi sebebiyle çok önemlidir. Böbrekler ve tiroid bezi çalışırken, eller ve ayaklar bilinçli olarak hareket ettirilebilmektedir. Bu dönemde bebek artık annesinin sesini tam olarak olmasa da duymaktadır ve on hafta sonra tüm sesleri net olarak duymaya başlayacaktır. Lakin şimdilik anne sesi ile dışarıdan gelen sesler biraz uğultu halinde olmaktadırlar. Bebeğin bu dönemde rüyalar bile görmeye başlayabileceği unutulmamalı çünkü artık düşünen ve çevresini anlayabilen bir varlık.

Karaciğer ve dalak da çalışmaya başladı ve bebek zaman zaman tekmeler bile atıyor. Lakin boyutundan dolayı henüz bu hareketlerin dışarıdan farkedilebilmesi mümkün olmayabilir.

14. Hafta Gebelik ve Anne

İlk üç aylık dönemi geride bıraktığınız için artık en büyük sıkıntılarınız son buldu çünkü bu dönemde oldukça rahat edeceksiniz. İdrar sıklığınız azalmış olacaktır ve bunun yanında mide bulantılarınız da büyük ihtimalle son bulacak veya hafifleyecektir. Lakin artık hafiften rahminizin genişlemesi ve bunun da sizi dışarıdan fiziksel olarak fark etmeniz mümkün.

Bu dönemde kan miktarınız artmış ancak ruh haliniz biraz dalgalı haldedir. Bu fazla enerjinizi bol bol gezerek harcayabilirsiniz çünkü bir kaç ay sonra fiziksel imkanlarınız bu kadar rahat olmayacaktır. Özellikle temiz havada spor yapmayı eksik etmemeniz işinize yarayacaktır. Henüz aldığınız kilolar çok fazla değildir ve iki ila üç kilo arasında kilo almış olmalısınız. Tabii ki çok sayıda bebek taşıyan bir annede bu artış daha fazla olacaktır.

Rahimde bu dönemde bebeğe hazırlık için bir genişleme meydana gelecektir ve dolayısıyla kasıklarda ciddi bir baskı oluşacaktır. Bu baskı nedeniyle o bölgede bir miktar ağrı ve sızı hissetmeniz mümkün ve bunun yanında vücudunuzun ağırlık merkezi de biraz daha değişim gösterecektir. Dolayısıyla bu süreçte yeni ağırlık merkezinize alışana kadar çok fazla ters hareketler yapmamaya dikkat etmelisiniz. İdrar sıklığınız oldukça azaldı ancak bir kaç ay sonra bu geri gelecek. Rahmin bağırsakları baskılaması ise bir süre sonra kabızlık olarak size geri dönebilir. Bu nedenle bol lifli gıdalar tüketmeye dikkat etmelisiniz.

14. Hafta Gebelik ve Beslenme

Hamileliğin her döneminde beslenmeye dikkat etmek çok önemli ancak haftalar geçtikçe beslenme daha da önem kazanıyor. Zira bebeğiniz küçükken ihtiyaç duyduğu madde miktarı ile büyüdükçe ihtiyaç aynı değil. Artık fiziksel anlamda büyüdüğü için daha fazla minerale, vitamine, proteine ve enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Bu ihtiyacı ise doğrudan sizin kanınızdan aldığı için siz ne kadar iyi beslenirseniz o da o kadar iyi gelişecektir. Ancak iyi beslenme deyince çok yemeyi değil, kaliteli beslenmeyi kastediyoruz.

Yetersiz beslenme annenin fiziksel rahatsızlıklar yaşamasına sebep olabilirken, bebekte ise yetersiz gelişim ve zihin sağlığına dair problemleri ortaya çıkarabilir. Özellikle vegan beslenme düzenine sahip anne adaylarının bu dönemde en azından kısıtlı miktarda et tüketimi gerçekleştirmeleri çok önemli. Anne adayları hemilelikleri süresince sebzelerden, meyvelerden, et ve et ürünlerinden, süt ve süt ürünlerinden mütevellit geniş bir beslenme programı oluşturmaları iyi olacaktır. Bu dönemde aşırı karbonhidrat alımına sebep olan unlu mamüller ve tatlılar ise uzak durulması gerekenler arasında. Unutmayın ki tükettiğiniz besinler ne kadar rafine ve işlenmiş olurlarsa vücut için o kadar sağlıksız olacaklardır. Tuz, şeker, un, tatlandırıcı, kafein, alkol ve işlenmiş etlerden uzak durmak, bebeğiniz için en uygun ortamı oluşturmanızı sağlayacaktır.

14. Hafta Gebelik ve Sağlık Riskleri

Bu dönemde medikal taramalar için röntgen çektirmek veya MR taraması yaptırmak uzmanlar tarafından önerilmiyor. Lakin hamilelikte en önemli hususlardan bir tanesi, bu dönemde diş rahatsızlıklarının sıklıkla ortaya çıkabilmesinden dolayı, diş doktorlarını gebelikleri konusunda bilgilendirmek. Elbette sadece diş için değil, tüm rahatsızlıklarda bu durumu belirtmek, uygun ilaçların verilebilmesi için gerekli. Diş sorunlarından kaçınabilmek için hamilelik süresince bol bol süt ürünleri tüketmeli, ayrıca diş bakımınızı uygun şekilde gerçekleştirmelisiniz.