Anne adaylarının gebeliklerinin her haftasında yeni bir şeyler ile karşılaştıkları bir gerçek. Zira bebek her hafta gelişmeye devam ediyor ve bu gelişimi süresince annenin bedeninde ortaya çıkan değişimler de dikkat çekiyorlar. Bu değişimler bazen rahatsız edici bazense rahatlatıcı olabiliyorlar çünkü haftalar ilerledikçe mide bulantıları gibi sıkıntılar azalırken, bağırsak sorunları ve idrara sık sık çıkma gibi yeni sorunlar ortaya çıkabiliyorlar. Hafta hafta gebelik üzerine hazırladığımız makale serimizde bu hafta 15. haftaya geldik.

15. Hafta Gebelikte bebeğin boyu ve kilosu 

15. hafta gebelikte artık bebek elli gramı bulan bir ağırlığa sahiptir ve bunun yanında boyu da 10 santimetreye ulaşabilir. Dolayısıyla artık gerçek anlamda fark edilebilir bir canlı olduğunu bilmek gerek. Hamileliğinizin 4. ayındasınız ve ikinci üç aylık dönemde görülen tüm belirtileri de muhtemelen çoktan görmeye başlamışsınızdır.

15. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi 

Bebeğin bu dönemde tüylenmeye başladığı görülmektedir ve yüzü de gerçek bir bebek gibi olmaya başlamıştır. Hem kas hem de kemik gelişimi devam eden bebeğiniz, belli başlı el hareketlerini de yapabilmeye başlayacaktır. Anne karnında emme, yutma ve nefes alma hareketleri yapan bebeğiniz, şu anda bunları refleksif olarak yapıyor ve dış dünyaya ulaştığında herhangi bir sorun yaşamayacak. Lakin anne karnındayken ciğerlerine amniyon sıvısını çekiyor ve bu yüzden gerçek bir nefes aldığını söylemek çok zor. Fakat bu nefes alma egzersizleri akciğerlerini geliştirecektir ve bunun yanında amniyon sıvısı ciğerlerin boşalarak sönmelerine de engel olacaktır.

Bu dönemde bebeğin hareketlerini anne bile fark edemeyecektir çünkü boyutu çok küçük ve kas hareketleri de bir o kadar zayıf. Dolayısıyla içeride aslında bol bol hareket eden bebeğinizin bu davranışlarını hiç bir şekilde hissetmeniz mümkün değil. Bunun için biraz daha beklemeniz gerekecek.

15. Hafta Gebelikte anne adayındaki değişimler

Artık anne adaylarının karınları yavaş yavaş büyümeye başlamıştır ve bu nedenle eskiden beğendiğiniz kıyafetlerin size yakışmadığını düşünebilirsiniz. Bu dönemde insanlara gebe olduğunuzu söylediğinizde artık inanacaklarına da emin olabilirsiniz fakat bazı anne adaylarında hala ciddi bir karın oluşmamış olabilir. Zira kilolu bireylerde bu ufak değişimler pek belli olmazlarken, çok zayıf anne adaylarında karındaki büyüme biraz daha belirgin bir şekilde görünür olabilir.

15. haftada göğüsleriniz de hormonların etkisiyle gelişime devam ediyorlar. Zira doğumun ardından bebeğinizi beslemeniz gerekiyor ve bu yüzden memelerinizdeki süt bezleri yavaş yavaş üretime hazırlanıyorlar. Bazı annelerde şimdiden süte benzer bazı akıntılar ortaya çıkabilir ve bunun sebebi süt bezlerinin bazen yavaşça üretime başlayabilmeleri. Fakat endişe edecek bir şey yok.

Bu dönemde anne adaylarının vücutlarında yaşanan değişimler yeni şikayetler veya durumları da ortaya çıkarabilir. Bunları kısaca bir listelemek gerekirse;

  • Vajinal akıntılar
  • Varis oluşumları
  • Hemoroid
  • Diş eti problemleri
  • Aşırı iştah
  • Baş ağrıları
  • Göğüslerde büyüme
  • Midede yanma hissi
  • Bağırsak problemleri
  • Kabızlık
  • Halsizlik ve uykusuzluk

Bu belirtilerden bir veya daha fazlası ortaya çıkabilirken, hiç biri görülmeyebilir de. Dolayısıyla 15. haftada korkacak bir şey yok çünkü neredeyse kimsede hepsi birden gerçekleşmiyor. Fakat bir kaç tanesine sahip olacağınız oldukça yüksek bir ihtimal.

15. Hafta Gebelikte Mide Problemleri

Geçmiş haftalarda mide bulantıları ve kusma ile başınız dertteydi ancak artık bulantılarınızın oldukça azalmış olması gerekiyor. Lakin şimdi de mide yanması başınıza bela olacaktır çünkü hormonlardaki değişimler sindirim sistemine bağlı kasların hareketlerini yavaşlatırlar ve sindirim tamamen yavaşlar. Mideye besinler daha yavaş varırlar, mideden de daha uzun sürede çıkarlar. Bunun esas sebebi besinlerin daha iyi emilmeleri ve bebeğe ulaştırılmalarıdır ancak bir de rahmin itici etkisi ortaya çıktığında, mide yanmaları kaçınılmaz hale gelirler. Ölçülü bir besin tüketimi mide yanmalarını önlemek için bu konuda size çok yardımcı olacaklardır.

15. Hafta Gebelikte Diş Problemleri

Gebelikte diş hastalıklarına müdahale imkanı çok kısıtlıdır ve bu nedenle dişleri zayıf olan anne adayları bu süreci çok zor geçirirler. Hormonların tüm kas ve dokular üzerinde yaptıkları etkiler, özellikle diş etlerinin şişmesine neden olurlar ve bu da bakterilere davetiye çıkarır. Bir de diş çürümesi ve iltihaplar da işin içine girdiğinde doktorunuzla görüşerek neler yapılabileceğini öğrenmelisiniz.

15. Hafta Gebelikte İdrar Yolu Problemleri

Kaslardaki yavaşlama idrar yollarına da ulaşır ve ayrıca rahmin büyümesi de idrar akışını yavaşlatır. Gebelik döneminde idrarda glikoz gibi bakterileri besleyen bir maddenin artış göstermesi ise ortamı enfeksiyonlar için mükemmel bir hale getirir. Dolayısıyla idrar yolu problemleri bu süreçte çok fazla etki gösterirler ve anne adaylarının dikkatli olmaları gerekir. İdrar yolunda yanma ve ağrılar gibi problemleri olanlar hiç vakit kaybetmemeliler.

15. Hafta Gebelik ve Tansiyon

Anne adaylarının kan miktarı normal kadınların iki katıdır ve bu süreç dolaşım sisteminin genişlemeye başlaması ile birlikte gerçekleşir. Özellikle ilk altı ay boyunca bu genişleme kılcal damarlara kadar ulaşır ve varislere sebep olmanın yanında tansiyonun da düşmesine sebep olur. Bu yüzden sıcak duş yerine ılık bir duş ile banyo yapmak tansiyon düşmesinin önlenmesi açısından önemlidir.

Testler ve Kontroller

15. hafta gebelikte artık dörtlü tarama testi yapılabilmektedir ve bu sayede bebeğin sahip olabileceği bazı genetik rahatsızlıklara dair risk tahminleri yapılabilmektedir. Bu test 22. haftaya kadar yapılabilir ancak pek çok uzman en geç 18. haftaya kadar yapılmasını önermektedir.

Eğer dörtlü tarama testi sonucunda risk düzeyi yüksek çıkarsa, amniyosentez uygulaması da gerçekleştirilmektedir ve böylece kesin bir bilgi edinilmektedir. Fakat bu testin opsiyonel olduğunu ve ailelerin yaptırmama seçeneğinin olduğunu da unutmamak gerekiyor.

15. Hafta Gebelikte Uyku Problemleri

Henüz ciddi bir yatma pozisyonu sıkıntısı çekmediğiniz söylenebilir ancak karnınız büyüdükçe sırtüstü veya yüzüstü yatma imkanınız kalmayacak. Zira her ikisinin de bebek ve rahim için riskleri bulunuyor. Bunun üstesinden gelebilmek için şimdiden yan yatmak için alıştırmalara başlamanız gerekli. Eğer yan yatmakta sıkıntı yaşıyorsanız yastıklardan destek almaya çalışabilirsiniz.

15. Hafta Gebelikte Spor, Egzersiz ve Seyahatler

İkinci trimester yani ikinci üç aylık dönem, fiziksel hareketlilik için en ideal dönemdir. Zira bu dönemde annenin şikayetleri azalmıştır ve bebek de henüz çok büyük değildir. Dolayısıyla biraz gezme, spor yapma, egzersiz planlarınız varsa, bu üç aylık dönemi çok iyi değerlendirmelisiniz.

İlerleyen aylarda hareketleriniz zorlaşacak ve biraz daha sabit durmanız gerekecek. Spor ise yavaşlayan kan akışına ve kalbe destek olurken bebeğin de daha iyi beslenmesine yardımcı olacaktır. Gebeliği hareketli ve aktif geçiren anne adaylarının bebeklerinin de daha sağlıklı olduğu biliniyor. Dolayısıyla ben gebeyim diyerek bütün gün oturmak ve yatmak gibi işlere girişmemelisiniz. Bazı spor salonlarının gebelere özel programlara da sahip olduklarını unutmamak lazım.

Tabii ki fiziksel hareketlilik bir yandan da doğru, yeterli ve çeşitli beslenme ile desteklenmelidir. Yetersiz beslenme bebek ve anne için yıkıcı olabilirken, sağlıksız beslenme ise aşırı kilo alımı gibi istenmeyen durumlar oluşturabilir. Bol bol hayvansal ve bitkisel ürünler tüketmeli, taze ve organik beslenmeye de dikkat etmelisiniz.