Gebelik süreci anne adayları için çok heyecanlı ve soru işaretleri ile dolu bir dönem. Zira bu dönemde bebeğin hızlı bir gelişim süreci içerisinde olması, ona dair pek çok soru işaretinin de doğmasına sebep oluyor ve ebeveyn adaylarının merağı daha da katlanarak artıyor. Dolayısıyla 4. ayın sonlarına geldiğimiz 17. hafta gebelikte olup bitenlere biraz değinmeden geçmemek gerekli. Bu dönemde bebek en hızlı gelişim süreçlerinden biri içerisindedir ve artık gerçek anlamda bir insana dönüşmektedir. Tabii ki bunun etkileri anne tarafından da kolayca hissedilmektedir.

17. Hafta Gebelikte bebeğin boyu ve kilosu 

Bebeğiniz artık on üç santimetreye varan bir boya ulaştı ve ağırlığı da yüz elli gramı bulabilir. Sadece iki hafta içerisinde ağırlığının iki katına çıkması onun büyüme hızı konusunda size bir fikir verecektir. Artık sıkı bir ağırlık artışı içerisinde olan bebeğinizi yağ dokuları da gelişmeye başladı ve böylece bünyesi gerçek anlamda bir insan gibi çalışmaya başlamak üzere. Zira yağ dokularının gelişimi temel organ ve dokulardan sonra gerçekleşiyor ve bu temel öğeler de artık oluşmaya başladılar.

17. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi 

Amme karnında hareketlerine devam eden bebek, özellikle yutma ve emme reflekslerini devamlı olarak kullanıyor ve böylece doğumdan sonra bu yeteneklerini hali hazırda kullanabiliyor olacak. Bu iş için tabii ki parmaklarını kullanıyor ve ayrıca içinde bulunduğu amniyon sıvısını yutup duruyor. Bu alışkanlıklar doğumdan sonra hiç zorluk çekmemesine yardımcı olacak.

17. haftada bebeğin kalp atışları da önceki haftalar gibi düzensiz değildir ve beyin kalbin kontrolünü eline almıştır. Dakikada yüz kırk gibi oldukça hızlı bir şekilde atan kalp, onun kan dolaşımı için çalışmaya devam ediyor. Tabii ki bu nabız miktarı ilerleyen haftalarda düşüş gösterecek ve normal insanlar gibi olacak.

Henüz onun hareketlerini anlamakta zorlanabilirsinzi çünkü özellikle ilk gebeliğini yaşayanların bebeğinin hareketlerini hissetmeleri bir kaç hafta daha sürebilir. Pek çok anne adayı on sekiz ila yirmi ikinci haftalar arasında bir yerde bebeğinin yaptığı hareketleri farketmeye başlar ancak ikinci veya üçüncü bebeğini doğuracak anne adaylarında bu on dördüncü haftadan itibaren de başlayabilir.

Artık bebeğin cinsiyetinin anlaşılması da mümkün ancak bunu etkileyen pek çok faktör mevcut. Uzmanın deneyimi, cihazın bakımı ve kalitesi, bebeğin karın içindeki duruşu gibi faktörler, bazen cinsiyetin anlaşılmasına engel olabiliyor. Dolayısıyla henüz bebeğinizin cinsiyetine dair bir bilgi edinemeyebilirsiniz yahut ilerleyen haftalarda söylenen cinsiyet tekrar değiştirilebilir.

17. Hafta Gebelikte anne adayındaki değişimler

Artık anne adaylarının dışarıdan anlaşılabilir bir fiziksel değişim içerisine girmeleri, onların hamile olduklarının anlaşılmasını sağlayabilir. Özellikle karın bölgesinin alt kısımları hiç olmadığı kadar şiş olur ve rahim beş santim boylarında olsa da bu şişlik dışarıdan belli olur. Çok acil olmasa da artık biraz daha bol kıyafetlere geçiş yapmak da bu dönemde çok önemli. Zira karın bölgesine baskı yapan kıyafetler hem anneye hem de bebeğe rahatsızlık verecektir. Pek çok anne adayı 17. haftaya gelindiğinde iki ila dört kilo arasında kilo almış olur.

Bu haftalarda giderek hızlanan rahim büyümesi, doğuma doğru rahmin oval ve uzun bir yapı haline gelmesini sağlayacak. Tabii ki rahmin bu boyutlara gelebilmesi için özellikle karın ve pelvis bölgesini doldurması gerekmektedir ve üst kısımda ise akciğerlere bir miktar baskı yapılabilir. Bu süreçten dolayı bağırsaklar biraz itilirler ve öne eğildiğinizde rahminizi hissetmeniz de mümkün olur.

Bu rahim pozisyonundan dolayı 17. haftadan itibaren rahim ağrılarının ve kasılmalarının sebebi olabilmektedir. Zira rahmi tutan bağ dokular artık daha gergin halde durmaktadırlar ve hareketlere göre bu gerginlik değişim de gösterebilir. Bu ağrılar hafif ağrılardır ve şiddetlenmeleri halinde yahut kanama gibi başka belirtiler ile ortaya çıktıklarında hemen uzmanınıza başvurmayı da unutmamalısınız.

Bu haftalarda artık vajinal akıntılar artış gösterebilirler ve bazen vajinada enfeksiyon oluşumu da görülebilmektedir. Ancak akıntı bembeyaz veya hafif sarı ise bu enfeksiyona değil normal akıntıya işaret ederken, koyu sarı ve hatta yeşil olabilen akıntılar ise enfeksiyon belirtisidir. İltihap vakalarında kaşıntının da olacağı unutulmamalı. İltihap ve enfeksiyon halinde kesinlikle vajinaya bireysel müdahaleden kaçınılmalı ve uzmana görünmeli.

Annenin nasıl beslendiği de artık giderek daha fazla önem kazanıyor. Zira bebek büyüdükçe onun anneden talep ettiği maddeler de artıyor ve bu durum anne adayının besinler bakımından zengin bir program oluşturmasını gerektiriyor. Özellikle et tüketmeyen anne adaylarının bol enerji veren ve besin bakımından da zengin bir program oluşturmaları, ayrıca protein bakımından zengin beslenmeleri de önemli. Zira etten gelen kaliteli proteinin eksikliğinde bu eksikliği diğer gıdalar ile doldurmak gerekiyor. Gebe kadınlarda etsiz beslenme için beslenme uzmanlarından bir program alınması da gerekli olmaktadır.

Bu dönemde özellikle kas kasılmalarının önüne geçebilmek için bilhassa bol su içmek, potasyum bakımından zengin meyveleri tüketmek, ayrıca düşük tempolu egzersizler yapmak gerekiyor.