18. hafta gebelik artık hamileliği ilerleyen anne adaylarının heyecanının giderek arttığı dönemler arasında yer alıyor. Zira ikinci trimester içerisinde çok rahat bir hamilelik sürüldüğü için, anneler enerjilerini fiziksel rahatsızlıklara değil, hayallere ve düşüncelere ayırma imkanı bulurlar. Dolayısıyla dört aydır devam eden bu güzel hamilelik beşinci ayına girerken, bebeğinizin gelişimi de tüm hızıyla tabii ki devam ediyor.

18. Hafta Gebelikte bebeğin boyu ve kilosu 

Bebeğiniz bu dönemde aşağı yukarı yüz elli gram ağırlığında olacaktır ve boyunun da on dört santimetreyi bulması çok muhtemel. Artık hareketleri biraz daha sert ve sık hale geldiği için bunları hissetmeye de başlayabilirsiniz ancak ilk gebeliğini yaşayan annelerin bebeğin tekme ve yumruklarını hissetmeleri biraz daha ilerleyen haftaları bulabiliyor.

18. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi 

Bebeğiniz artık bazı yetenekler de kazandı ve bunlar arasında hıçkırmak yahut esnemek de bulunmakta. Ayrıca parmakları tamamlandı ve parmak izleri bile oluştu. Bu noktada fiziksel olarak büyümenin haricinde parmaklarında çok fazla bir değişim olmayacak. Düzenli ultrason kontrollerine gitmeyi elbette eksik etmeyin çünkü bu haftalarda bebeğin kalp sorunları varsa ultrasonda çıkar ve doktorlar da bu tip vakalar için özellikle kontrol gerçekleştirirler.

Bebeğinizin cinsiyetini çok merak ettiğinizi de biliyoruz ve bu aralar onun cinsiyetini tespit edebilme imkanı oldukça yüksektir. Ancak bazı anne adaylarında ultrason ile cinsiyet tespiti henüz mümkün olmayabilir çünkü bebek görünmeyecek şekilde durabilir, cihaz yeterli gelmeyebilir, doktor yeterince deneyimli olmayabilir ve bu yüzden hala cinsiyetini merak etmeniz mümkün. Ayrıca yapılan cinsiyet tespitinin ilerleyen haftalarda yanlış çıkması ve diğer cinsiyetten olduğunu öğrenme imkanınız da hala mevcuttur.

18. Hafta Gebelik ve Anne

Annelerin rahimleri artık bir kavun kadar olmuştur ve bu nedenle karnınızın içerisinde onu hissetme imkanınız olacaktır. Pek çok anne adayı bu dönemde toplamda 6 kiloya kadar kilo almıştır ancak kilo alma süreci bazı anne adaylarında başlarda olurken, bazılarında ise biraz daha ilerleyen haftaları bulabilir. Dolayısıyla kilo alımınız konusunda size özel koşulları danışmak üzere doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Çok fazla veya çok az kilo almak zararlı olduğu için hamilelikte doğru bir kilo alımı gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Fazla kilolar hamilelik ve hamilelik sonrası tehlikeler yaratırken, çok az kilolu anne adayları hem enerjisiz kalırlar hem de doğumdan sonra emzirme döneminde süt üretiminde sıkıntılar yaşamaya başlarlar.

18. Hafta Gebelikte Beklenen Değişimler

18. hafta gebelik de beraberinde anneleri bazen sevindirecek bazen rahatsız edecek değişimleri getirebiliyor. Bunları kısaca bir listelemek gerekirse;

  • Dalgınlık ve yorgunluk
  • İyileşen ruh hali
  • Hamileliğe dair farkındalığın artması
  • Diş etlerinde hassasiyet
  • Burun kanamaları ve akması
  • Yemek yeme isteğinde artış
  • Kabızlık
  • Bel ağrıları
  • Sırt ağrıları
  • El ve ayaklarda şişme
  • Kramplar
  • Cilt tonu değişimleri
  • Göbek deliğinin dışa doğru kavislenmesi
  • Kalp atımında artış
  • Vajina akıntılarında artma

Bu belirtilerin hepsinin 18. haftada kesinlikle olacağı söylenemez ancak bir veya bir kaç tanesinin ortaya çıkacağı neredeyse kesindir. Fakat gebeliğin ilk haftalarına göre oldukça iyi hissedeceğinizi kesinlikle söyleyebiliriz.

Bu dönemde hala doğru beslenmiyor ve egzersiz yapmıyorsanız hata yapıyorsunuz diyebiliriz. Zira hem kilo kontrolü hem de bebeğin ihtiyaç duyduğu besinlerin temini için beslenmenize çok dikkat etmeniz, ayrıca bel, sırt ağrıları ve kramplardan korunmak için egzersizleri eksik etmemeniz gerekli. Özellikle bebeğin ağırlığının artacağı ilerleyen haftalara sağlam bir kas kütlesi ile girmek, karnınızı taşıyabilmeniz ve ağrılardan kurtulabilmeniz için size fayda sağlayacaktır. Hep oturan anne adaylarının doğumları da bazen daha zor geçebilmektedir.