Hamilelikte geçen her hafta anne baba adaylarını daha fazla heyecanlandırmayı başarır çünkü haftalar geçtikçe bebeğin varlığı da anne karnında çok daha hissedilebilir bir hale gelir. Dolayısıyla 19. haftanın bu konuda büyük bir önemi mevcut çünkü bebeğiniz hacimsel ve kütlesel artışının yanında duyusal anlamda da ciddi bir gelişim dönemini tamamladı. 19. hafta gebelik konusunda bilmeniz ve beklemeniz gerekenleri sizler için kısaca değerlendirdik.

19. Hafta Gebelikte bebeğin boyu ve kilosu

Gebeliğin 19. haftasında bebek ağırlık kazanmaya devam eder ve artık çeyrek kilogramlık bir ağırlığa erişebilir. Ama büyümesi henüz bitmedi çünkü doğum zamanına değin 10 kattan daha fazla büyüyecek. Dolayısıyla onun henüz minyatür bir bebek kıvamında olduğunu söyleyebiliriz.

19. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi 

Bebeklerin on beşinci haftasında ciltlerinin üzerinde bir tüy tabakası ortaya çıkar ancak 19. hafta civarlarında üzeri kaygan bir sıvı ile kaplanır. Bu sıvının temel özelliği, bebeği içinde bulunduğu amniyon sıvısından korumaktır çünkü bebeğin suya direkt teması bir süre sonra iç su dengesinin bozulmasına sebep olur. Anne karnında bu sıvı ile kaplı bir şekilde duran bebek, suyun olumsuz etkilerinden korunur.

Annenin rahminde gelişimini devam ettiren plasenta, artık daha fazla büyümek zorundadır çünkü bebeğin beslenme, solunum ve boşaltım için onun kapasiteli olmasına ihtiyacı vardır. Kız bebeklerde bu dönemde çok ilkel olsa da yumurtalar oluşmaya başlamıştır ve bebek ömrü boyunca taşıyacağı yumurtalara sahip olmaya başlar.

Ancak en dikkat çekici nokta bebeğinizin uykusu olacaktır çünkü artık Rem uykusu adı verilen derin uykuya dalma şansı çok yüksektir. Yani uyuduğu zaman artık gerçekten bir uykuya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Artık beş duyusu da aktif halde olduğundan dışarıdan gelen faktörleri iyi değerlendirir ve bunlardan edindiği bilgiler uykusunda rüya görmesini de sağlar. Tabii ki bu rüyaları anlaması veya hatırlaması mümkün olmayacaktır.

Bebekler doğduktan sonra vücutlarındaki yağlar ile vücut ısılarını ayarlarlar ve bu nedenle yağ birikimi de devam etmektedir. Ayrıca artık uzuvları da biraz daha insana benzer orantılara gelmişlerdir. Bebeğin damağının oluşumu da bu dönemde başlar ve bazı süt dişlerinin temelleri atılır.
Bebek artık her şeyi duyar, tat alabilir, görebilir ancak beyinde gelişmiş olsa bile sıvının içerisinde koku alamaz. Lakin karından içeri sızan ışığı ayırt edebilmesi mümkün. Bilinçli hareketlere de başlayan bebek, canı istediğinde kafasını çevirebilir, parmaklarını emebilir.

19. Hafta Gebelik ve Anne

Anne adaylarının gebeliklerinde çok uzun bir süre geçti sayılır ve artık vücutlarında bir değişim olmasını beklemeliler. Zira artık karınları belirgin bir şekilde şişmeye başlarken, göğüsler, kalça gibi bölümlerde de büyüme ve genişlemeler ortaya çıkabilir. Dolayısıyla yeni bir beden şekline kendinizi hazırlamanız gerekiyor. Lakin depresyona girmeyin çünkü her anne adayı bu adımlardan sırayla geçti.
Rahmin bu dönemde büyümeye başlaması, nefes, sindirim problemlerine sebep olabilir ve bazı anne adaylarında hamilelik dönemine özgü bir reflü de ortaya çıkar. Ayrıca cilt dengesinin bozulmasından dolayı ciltte çatlaklar, kızarmalar gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu sorunların üstesinden gelmek için cildi nemli tutmak önerilmektedir.

Bu dönemde kilo alımınız bir kaç kiloyu geçmiştir ve bu nedenle yavaş yavaş sırt ağrıları ile cebelleşmek durumunda kalabilişrsiniz. Ayrıca kan dolaşımındaki sınırlamalardan dolayı baş dönmeleri de ortaya çıkabilir. Doğru bir beslenme ve bol sıvı alımı ile bu problemleri büyük kısmından kurtulabilirsiniz ancak sporu da unutmamak gerek çünkü kasları çalıştırmak ağırlıktan etkilenme ihtimallerinin azalmasını sağlayacaktır ve haftalara göre bir egzersiz programını takip etmek gerekir.