Hem ebeveynler hem de çocuk doktorları genellikle “2 yaş kaos”undan bahseder. Bu dönemde küçük çocukların yaşadığı, genellikle öfke nöbetleri , meydan okuyan davranışlar ve birçok hayal kırıklığı ile kendini gösteren normal bir gelişim evresidir .

2 yaşındaki bu ısmi ergenlik dönemi  çocuğunuz 2 yaşına geldiğinde gerçekleşecek diye bir kural yok. Genellikle 18 ve ya  30 aylıkken başlar ve adından da anlaşılacağı gibi, 2 yaşının sonuna dek sürebilir.

Çocuğunuz 3 yaşına girdikten sonra da öfke nöbetleri olabilir, ancak 2 yaş dönemindeki  o zamana göre genellikle daha az sıklıkta olurlar.

Sizi neler beklediğinizi ve minik ikilileri nasıl yöneteceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

 

İkili neden bu kadar korkunç?

1 ila 3 yaş arasını kapsayan bir dönemdir. Entelektüel ve fiziksel gelişimle doludur. Çocuğunuz şunları yapmaya başlıyor:

  • Yürümek isterler
  • Konuşmak isterler
  • fikirleri var
  • duygular hakkında bilgi edinin
  • (usta değilse) nasıl paylaşılacağını ve sırayla alınacağını anlayın

Bu aşamada, çocuğunuz doğal olarak çevresini keşfetmek ve kendi şartlarına göre istediklerini yapmak isteyecektir. Hepsi normal ve beklenen davranışlar.

Ancak sözel, fiziksel ve duygusal becerileri iyi gelişmediğinden, çocuğunuz yeterince iletişim kuramadığında veya bir görevi yerine getiremediğinde kolayca hüsrana uğrayabilir.

Aşağıda 2 yaşındaki bir çocuk için hayal kırıklığına neden olabilecek durumlara örnekler verilmiştir:

 

  • Çocuğunuz muhtemelen ne istediğini açıkça belirtecek dil becerilerine sahip olmayacaktır.
  • Sıralarını bekleyecek sabrları olmayabilir.
  • El-göz koordinasyonlarını abartabilirler ve çok isteseler de kendi sütlerini dökemezler veya top tutamayabilirler.

Çocuğunuz ‘2 yaşına’ girdi mi?

Çocuğunuzun 2 yaşına girdiğini  doğum tarihinden önce , bu  davranışlarından bileceksiniz. Bu yaşlarda çocukta hayal kırıklığı seviyeleri yüksek olduğundan, aşağıdakileri fark etmeniz oldukça muhtemel:

  • Öfke nöbetleri

Öfke nöbetleri, hafif sızlanmalardan tamamen histerik krizlere kadar değişebilir. Öfke nöbeti sırasında ağlamaya ek olarak, çocuğunuz aşağıdaki davranışları gösterebilir:

  • tekmelemek
  • ısırma
  • bir şeyleri fırlatmak

2016’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, bu durumun ortasındayken öfke nöbetleri hiç bitmeyecek gibi görünse de, 18 ila 60 aylık çocuklarda öfke nöbetlerinin tahmini yüzde 75’i beş dakika veya daha kısa sürer.

Öfke nöbetleri erkek ve kızlarda eşit derecede yaygındır .

  • Muhalefet

Çocuğunuz her gün yeni beceriler ve yetenekler kazanıyor. Çocuğunuzun bu becerileri ve yetenekleri test etmek istemesi doğaldır. Bu, çocuğunuzun, karşıdan karşıya geçmek için elini tutmak, kıyafetlerini giymesine yardımcı olmak veya oyun alanı kaydırağına tırmanmasına yardımcı olmak gibi, eskiden iyi olduğu şeylere itiraz etmesine yol açabilir.

Çocuğunuz daha fazla bağımsızlık geliştirdikçe, gelişimsel olarak görevi tamamlayıp tamamlamadığına bakılmaksızın, kendileri için daha fazlasını yapmakta ısrar etmeye başlayabilir. Ayrıca aniden, zaten ustalaşmış oldukları şeyleri yapmanıza yardım etmenizi isteyebilirler.

  • Ruh hali

Çocuğunuz bir an mutlu ve sevecen olabilir, bir sonraki an çığlık atabilir, ağlayabilir ve mutsuz olabilir. Bunların hepsi, onları anlamak veya müzakere etmek için gerekli beceriler olmadan işleri kendi başına yapmak istemekten kaynaklanan hayal kırıklığının bir yan ürünüdür.

  • 2 yaş dönemi mi yoksa davranışsal bir sorun mu?

Çocuğunuzun, davranışlarının 2 yaş ergenliğinden mi yoksa zihinsel sağlık durumu gibi daha ciddi bir şeylere mi  işaret edebilecek olduğunu nasıl anlarsınız?

  • Ebeveyne, bakıcıya veya beraber olduğu kişilere karşı sürekli olarak (yarısından fazlasında) vurma, tekmeleme, ısırma gibi diğer fiziksel şiddet biçimlerini içeren öfke nöbetleri
  • Çocuğun kendini yaralamaya çalıştığı öfke nöbetleri
  • Günde 10 ila 20 kez meydana gelen öfke nöbetleri olarak tanımlanan sık öfke nöbetleri
  • Ortalama 25 dakikadan uzun süren öfke nöbetleri
  • Çocuğun nihayetinde kendilerini sakinleştirememesi

 

  • Ne zaman yardım aranmalı

Ergen 2 lere gelen öfke nöbetleri ve meydan okumalar normaldir, ancak davranışın kontrolden çıktığını hissediyorsanız veya bunalmışsanız, çocuğunuzun çocuk doktoru ile konuşun.

Ayrıca öğretmenler ,bakıcılar bir şeylerin yanlış olduğunu söylerse veya çocuğunuzun aşağıdakileri fark ettiğini fark ederseniz profesyonel yardım isteyebilirsiniz:

  • geri çekilen veya içe kapanık
  • göz teması kurmamak
  • özellikle agresif veya tartışmacı
  • kendilerini veya başkalarını yaralamaya çalışan
  • çok fazla ev içi stresi yaratmak

Bu yaştaki çocuklar bağımsızlık ve benlik duygusu geliştiriyorlar. Onların görüş ve beklentilerinin her zaman sizinkilerle uyuşmayacağını varsaymak mantıklıdır.

Yine de, bazı çocuklar diğerlerinden daha az öfke nöbeti geçirerek 2 yaş ergenliğini daha rahat atlatacaktır.Ebeveynler ve bakıcılar, bazı yaygın öfke tetikleyicilerinden kaçınarak da yardımcı olabilir. Örneğin, bir çocuğu normal yatma saatinden sonra ayakta tutmak veya aç bir çocukla ayak işlerini yapmaya çalışmak, ruh hali değişimlerini veya öfke nöbetlerini tetikleyebilir.

  • Ne kadar sürer?

Ergen 2 liler bazen 3 lere dönüşebilir. Ancak bir çocuk 4 yaşına geldiğinde, genellikle kendilerini ifade etmek, talimatları anlamak aile ya da öğretmenler tarafından belirlenen kurallara uymak için yeterli dil ve motor gelişimine sahip olurlar.

Bu da çocukları rahatlatan en önemli aşamalardandır.

Araştırmalar 2 yaşındakilerin yüzde 20’sinin günde bir sinir krizi geçirdiğini, ancak 4 yaşındakilerin sadece yüzde 10’unun yaptığını buldu.

  • Ergen 2 lileri yönetmek için ipuçları

Çocuğunuza (ve kendinize)  2 yaş ergenliğini atlatmanızda yardımcı olmak için aşağıdakiler önerilir:

Şunu hayal edin: Evdesiniz, masanızda çalışıyorsunuz. 2 yaşındaki kızınız en sevdiği kitapla karşınıza çıkıyor. Senin ona okumanı istiyor. Ona tatlı bir şekilde şu anda yapamayacağını söylüyorsun ama bir saat sonra ona okuyacaksın. Somurtmaya başlar. Bildiğiniz bir sonraki şey, halının üzerinde bağdaş kurup oturuyor, kontrolsüz bir şekilde ağlıyor.

Pek çok ebeveyn, yeni yürümeye başlayan çocuklarının öfke nöbetlerini ele alma konusunda kayıpta. Çocuğunuz sizi dinlemediği için hiçbir yere varamıyormuşsunuz gibi görünebilir.

Peki ne yapmalısın?

Öfke nöbetleri büyümenin normal bir parçasıdır. 2 yaşındaki çocuğunuzun size neye ihtiyacı olduğunu veya ne hissettiğini söyleyecek kelimeleri veya dili olmadığında hayal kırıklıklarını ifade etme şeklidir. Bu sadece “ ergen ikililik”ten daha fazlası . Bu, küçük çocuğunuzun yeni zorluklar ve hayal kırıklıklarıyla başa çıkmayı öğrenme şeklidir.

2 yaşındaki çocuğunuzu ve gelişimini olumsuz etkilemeden patlamalara veya kötü davranışlara yanıt vermenin yolları vardır. 

Yürümeye başlayan çocuğunuzu disipline etmenin etkili yolları hakkında birkaç ipucu.

-boşver onları

Bu sert görünebilir, ancak çocuğunuzun öfke nöbetine yanıt vermenin en önemli yollarından biri onu meşgul etmemektir. 2 yaşındaki çocuğunuz bir kez öfke nöbeti geçirdiğinde, duyguları onları en iyi şekilde ele geçirdi ve onunla konuşmak ya da diğer disiplin önlemlerini denemek o anda işe yaramayabilir. Güvende olduklarından emin olun ve ardından öfke nöbetinin bitmesine izin verin. Sakin olduklarında, onlara sarılın ve güne devam edin.

İki yaşındakiler, sinir krizi geçirmenin dikkatinizi çekmenin en kolay yolu olduğunu öğrenmedikçe, genellikle kasten sinir krizi geçirmezler. Öfke nöbetlerini görmezden geldiğinizi onlara kesin olarak bildirmelisiniz çünkü bu davranış dikkatinizi çekmenin yolu değildir. Onlara sert ama sakin bir şekilde, size bir şey söylemek istiyorlarsa sözlerini kullanmaları gerektiğini söyleyin.

Sözcükleri bilseler bile size söyleyecek tam kelime dağarcığına sahip olmayabilirler, bu yüzden onları başka şekillerde teşvik edin. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuza , henüz konuşmuyorsa veya net konuşmuyorsa, “İstiyorum”, “incindi”, “daha fazla”, “içki” ve “yorgun” gibi kelimeler için işaret dilini öğretebilirsiniz . İletişim kurmanın başka yollarını bulmak, patlamaları azaltmanıza ve çocuğunuzla daha güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olabilir.

-uzaklaş

Kendi sınırlarınızı anlamak, 2 yaşındaki çocuğunuzu disipline etmenin bir parçasıdır. Öfkelendiğinizi hissediyorsanız, uzaklaşın. Nefes alın.

Çocuğunuzun kötü davranmadığını veya sizi üzmeye çalışmadığını unutmayın. Aksine, kendileri üzülürler ve duygularını yetişkinlerin yapabildiği şekilde ifade edemezler. Sakinleştikten sonra, çocuğunuzu zararlı olmayacak şekilde uygun şekilde disipline edebileceksiniz.

-onlara kendi şartlarınızda istediklerini verin

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz meyve suyu kabını kapıyor ve onu açmak için çok uğraşıyor. Kendi kendine bunun kötü biteceğini düşünüyorsun. Çocuğunuza suyu bırakması için bağırabilirsiniz.

Bunun yerine, kabı nazikçe onlardan alın. Onlara şişeyi açacağınıza ve bir bardak dolduracağınıza dair güvence verin. Bu tekniği, dolaptaki bir şeye uzanmaları veya istedikleri şeye ulaşmakta zorlandıkları için oyuncaklarını etrafa fırlatmaları gibi diğer durumlara uygulayabilirsiniz.

Bu şekilde yardım eli uzatmak, kendi başlarına denemek ve bir karmaşa yaratmak yerine, sorun yaşadıklarında yardım isteyebileceklerini bilmelerini sağlar. Ancak o öğeyi almalarını istemiyorsanız, neden onu aldığınızı açıklamak için yumuşak bir ses kullanın ve bir ikame teklif edin.

-dikkatlerini dağıtın ve dikkatlerini başka yöne çevirin

Ebeveynler olarak içgüdümüz, çocuğumuzu alıp, potansiyel olarak tehlikeli olan nesneye yöneldikleri her türlü nesneden uzaklaştırmaktır. Ancak bu, onları istedikleri şeyden uzaklaştırdığınız için bir öfke nöbetini tetikleyebilir. İşlek bir cadde gibi tehlikeye giriyorlarsa, sorun değil. Tüm 2 yaşındakiler, ne yapıp yapamayacaklarını öğrenme yolunda bazı öfke nöbetleri geçireceklerdir; her sinir krizi önlenemez.

Güvenliğin tehlikede olmadığı durumlarda başka bir yöntem de dikkati dağıtmak ve başka yöne çekmektir. Dikkatlerini çekmek için isimlerini söyleyin.

Bu, sinir krizi onları ilk başta üzüldükleri şeyden uzaklaştırmaya başlamadan önce de işe yarayabilir.

  • 2 yaşındaki ergen bebeğiniz gibi düşünmek

Çocuğunuz ortalığı karıştırdığında üzülmek kolaydır. Bugün duvarları boya kalemleriyle çizdiler. Dün, arka bahçede oynamaktan pislik içinde izlediler. Şimdi hepsini temizlemek için kaldın.

Ama deneyin ve küçük çocuğunuz gibi düşünün. Bu aktiviteleri eğlenceli olarak görüyorlar ve bu normal! Etraflarında ne olduğunu öğreniyor ve keşfediyorlar.

Bir öfke nöbetini tetikleyebileceğinden, onları aktiviteden çıkarmayın. Bunun yerine, birkaç dakika bekleyin ve büyük olasılıkla başka bir şeye geçecekler. Ya da onlara katılıp yapıcı bir şekilde rehberlik edebilirsiniz. Örneğin, bazı kağıt sayfalarını boyamaya başlayın ve onları da aynısını yapmaya davet edin.

  • Minik ergeninizin keşfetmesine yardımcı olun

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz, tüm küçük çocuklar gibi dünyayı keşfetmek istiyor.

Bu keşfin bir kısmı, güneşin altındaki her şeye dokunuyor. Ve onların dürtüsel kapılmalarından dolayı hüsrana uğramak zorundasın.

Bunun yerine, neyin güvenli olduğunu ve dokunmanın güvenli olmadığını anlamalarına yardımcı olun. Sınırsız veya güvenli olmayan nesneler için “dokunma”, yüzler ve hayvanlar için “yumuşak dokunma” ve güvenli öğeler için “evet dokunma” deneyin. Ve küçük çocuğunuzun gezinen parmaklarını evcilleştirmeye yardımcı olmak için “sıcak dokunuş”, “soğuk dokunuş” veya “owie touch” gibi diğer kelime çağrışımlarını düşünerek eğlenin.

  • Ergen ikililere sınır koymak

“Çünkü öyle söyledim” ve “çünkü hayır dedim” çocuğunuzu disipline etmenin yararlı yolları değildir. Bunun yerine sınırlar koyun ve nedenini çocuğunuza açıklayın.

Örneğin, çocuğunuz kedinizin kuyruğunu çekiyorsa, elini çekin, bunu yaptığında kediyi incittiğini söyleyin ve ona nasıl evcilleştirileceğini gösterin. Ayrıca nesneleri ulaşamayacağı bir yerde tutarak sınırlar koyun (kilitli çekmecelerde  makas ve bıçakları bulundurun, kiler kapısı kapalı).

Çocuğunuz istediğini yapamadığında hüsrana uğrayabilir, ancak sınırlar koyarak kendi kendini kontrol etmeyi öğrenmesine yardımcı olursunuz.

-Onları zaman aşımına alın

Çocuğunuz olumsuz davranışlarını sürdürüyorsa, onu zaman aşımına uğratmak isteyebilirsiniz. Bir sandalye veya koridor zemini gibi sıkıcı bir yer seçin.

Yürümeye başlayan çocuğunuzu o yere oturtun ve sakinleşmesini bekleyin. Mola, yaş olarak her yıl için yaklaşık bir dakika sürmelidir (örneğin, 2 yaşındaki bir çocuk iki dakika ve 3 yaşındaki bir çocuk üç dakika zaman aşımında kalmalıdır). Süre dolmadan dolaşmaya başlarsa, çocuğunuzu mola noktasına geri getirin. Zaman aşımı bitene kadar söyledikleri veya yaptıkları hiçbir şeye yanıt vermeyin. Çocuğunuz sakinleştiğinde, onu neden zaman aşımına uğrattığınızı ve davranışlarının neden yanlış olduğunu açıklayın.

Çocuğunuzu disipline etmek için asla vurmayın veya şaplak kontrol yöntemlerini kullanmayın. Bu tür yöntemler çocuğunuza zarar verir ve olumsuz davranışları pekiştirir.

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzu disipline etmek, katılığı ve sempatiyi dengelemenizi gerektirir.

Öfke nöbetlerinin çocuğunuzun gelişiminin normal bir parçası olduğunu unutmayın. Çocuğunuz onu üzen şeyi nasıl ifade edeceğini bilmediğinde öfke nöbetleri olur.

Sakin kalmayı ve sorunu ele alırken çocuğunuza şefkatle davranmayı unutmayın. Bu yöntemlerin çoğu, gelecekteki öfke nöbetlerini de önlemeye yardımcı olacaktır.