Perdeler, bir evin sessiz sedasız imzasını atan en değerli dekorasyon parçalarıdır. Perdelerin sadece pencereyi kapattığını düşünmek elbette çok büyük haksızlık olur. Belki de insanların yerleşik yaşama geçişiyle birlikte başlayan perde sevdası, günümüzde çok ciddi bir sektör olmayı zaten hak etmişti. Kullanılış biçimine, tercih edilen renge ve desene göre eve, odaya, her ortama farklı bir hava katan, hatta direkt olarak odanın havasını belirleyen perdeler, hak ettiği önemi almış durumda.
Perde alırken “odanın biçimine mi, eşyanın desenine mi, halıların rengine göre mi karar versek?” yaklaşımı çoktan önemini yitirmiş. Kendini, ruhunu en çok yansıtan perdeyi seçip ona göre oda dizayn etme anlayışı hakim olmuştur. Perdede doğru renk, doğru desen, kaliteli kumaş kullanıldığında, odanın havası bambaşka bir hal alıyor. Hal böyle olunca da özellikle hanımlar perde dünyasındaki yenilikleri takip ederek, kendine en doğru havayı katmaya çalışıyor. İşte bu sebeple perde sevenlere biraz yardımcı olmak, en yenilikçi fikirleri verebilmek için 30 harika perde modeli aşağıda hazırlanmış durumdadır.

• Lavish mor perde

Mor rengin en güzel tonu, kopkoyu bir patlıcan moru perde ile odaya hem romantik hem de cool bir hava katmak mümkün. Yumuşacık kadife kumaştan tavandan yere kadar uzanan, bir kuğu gibi aşağıya doğru süzülen çok şık bir tasarımdır. Elbette ki bunu açık renkli, aydınlık, parlak eşyalarla kombinlemek gerekiyor.

• Altın rengi perde

Yıl kaç olursa olsun, altının ihtişamlı rengi hep çok değerli, çok önemli olacak. Hele ki odayı aydınlatan camların dar olduğu, ışığın yansımasına çok ihtiyaç duyulan küçük odalarda perdenin altın renginde parlaması çok doğru bir seçim olur. İncecik ipek ya da keten dokulu altın rengi bir perde, kesinlikle odaya doğal bir ışıltı katar.

• Krem ve mavinin dansı

Geniş bir salon, koskocaman pencereler ve ışığı müthiş alan bir alan varsa elbette ki, biraz maviye ihtiyaç vardır. Çok kalın, tok bir kumaşın üzerinde doğadakileri kıskandıran güzellikte mavi desenler ve onları çevreleyen yumuşacık bir krem rengi! Tavandan aşağıya doğru süzülen bir asalet; salonları aydınlatmaya, diğer eşyaları çok daha görünür kılmaya adaydır.

• Vintage yeşil perde

Vintage, herkesin sevdiği değil, sevenlerin kopamadığı bir akımdır. Hele ki, bir ev, bir oda tasarımı söz konusu ise vintage vazgeçilmezdir. İşte tam da bu tutkuyu canlandırmak, tüm odaya yaymak isteyenler için, geçmişin izlerini günümüze capcanlı bir şekilde taşıyan yemyeşil yaprakların dansını sergileyen bir perde!

• Bordo perde

Bordo, kırmızının en ciddi hali, tutkunun vücut bulmuş yüzüdür. Hal böyle olunca bir odaya daha sakin, ama etkili bir görünüm kazandırmak için kalın, tok bir kumaştan sade, desensiz bordo perdeler şahane olur.

• Parlak sarı perde

Sarı rengi sevmeyen yoktur. Enerji veriyor olması, aydınlık katması, bir de neredeyse her renk ile uyum sağlaması dolayısıyla ister küçük, isterse büyük olsun her odaya sapsarı bir perde iyi gelir. Özellikle de tek penceresi olan odalar için yaşam alanını büyüten sarı perdeler tercih edilmeli.

• Desenli perde

Perdenin dümdüz, tek renk olması her ne kadar pek çok açıdan avantajlı olsa da, minik desenli perdeler de odaya canlılık, bir hareket katıyor. Özellikle de ruhu her daim çocuk kalan, gençlik ateşi hep yanan biriyseniz desenli perdeler tam da size göre.

• Bembeyaz sade perde

Perde söz konusu olduğunda genellikle allar, morlar, sarılar akla geliyor. Oysaki odadaki tüm eşyaların renkli ve desenli olduğu, halıların çiçekli olduğu bir kombinde gelin gibi bembeyaz ve sade perdeler odayı çok daha aydınlık hale getirir.

• Kadife hardal perde

Hardal renginin yumuşak ve asil havası, her mobilyaya değil, ancak koyu renklilere olan uyumu tartışılmaz. İşte bu sebeple koyu renk bir oda dizaynı olanlar için kadifenin yumuşaklığı, hardal renginin asaletini tercih etmek doğru olur.

• Nötr perde

Perdeler bazen odayı renklendirmek, ışığı arttırmak, pozitif bir hava katmak için kullanılırken, bazen de sadece pencereyi kapatmak ve tüm ilgiyi eşyalara yönlendirmek için kullanılır. Koyu krem bir renkle, tamamen sade, nötr bir görünüm oluşturmak mümkün.

• Şeffaf perde

Sadelikten bahsediliyorsa, dışarıdan gelen muhteşem güneşi tamamen içeri almak isteniyorsa en doğru perde seçimi şeffaf olacaktır. Perdede en yeni trend, en uçuk fikirlerden birisi olarak şeffaf perdeler, geleceğin dizaynı olabilir.

• Tek renk perde

Sade, ama şık! Odanın rengarenk olduğu, perdenin eşyalarla bütünleştiği, hem havalı hem cool bir görünüm için tek renk perdeler tercih sebebidir.

• Kırmızı – beyaz çizgili perdeler

Odayı daha geniş gösteren, ama kırmızının ihtişamından da faydalanmak isteyenler için ince beyaz çizgilerle bölünen kırmızı perdeler doğru bir tercih olacak. Tavandan yere kadar uzanan, kalın, tok bir kumaştan, kalıp gibi duran perdeler, pencereden gelen aydınlığı tüm odaya yayar.

• Rustik perde

Doğa ile bütünleşmiş, bir ağaç ev görüntüsünde, bahçeli bir ev için rüstik perdeler şahane olur. Dışarıdan gelen yaprak hışırtısı ile evin sıcaklığını birleştiren lacivertin içine kahve tonlarında renk katan perdeler tam da doğa dostu bir görüntü çiziyor.

• Desenli nötr perde

Nötr renklerde perdelerin odanın havasını tam olarak yansıttığı bir gerçektir. Bir de toprak renkli nostaljik desenlerin eklendiği nötr perdeler 1800’lerden esintiler katar.

• Koyu gri perde

Grinin her tonu, bambaşka bir anlam ifade eder. Bir de kopkoyu gri renkte, ipeğimsi bir dokuda sade perdeler odanın havasını daha ciddi, daha resmi ve kişiye özel kılar. Büyük salonlarda, uzun birkaç pencerenin bulunduğu ortamlarda koyu grinin asaletine güvenmekte fayda var.

• Kalın perdeler

Perde, bir odanın kimliğini yansıtan en önemli objelerdendir. Özellikle de kalın dokulu ve tek renkli olan, pencereyi yanlardan kaplayan pileli modeller yeni dönemin trendini yansıtmakta çok başarılıdır.

• İngiliz usulü pileli perde

İngilizlerin kendilerine has ciddiyeti ve karakteristik özellikleri evlerine de yansımaktadır. Kendinden pileli, biraz da buruşuk bir hava katan İngiliz usulü perdeler, bir çalışma odası, toplantı odası için gayet şık ve trende uygundur.

• Açık sarı perde

Tam da güneşin rengi olan açık sarı, yarı şeffaf perdeler odayı aydınlatmaya yeter. Sarının her renkle uyumu mümkün olduğundan mobilya seçimi ister modern olsun isterse klasik açık sarı perdelerle kombinlemek mümkün!

• Bohem keten perde

Biraz ciddiyet, biraz da nostalji lazımsa, oda yeterince modern döşenmiş, ancak perdelerle kontrastı yakalamak isteniyorsa bohem keten perdeler bu iş için en doğru seçim. Hele bir de büyük, aydınlık pencereler için gayet tarz bir şıklık elde edilebilir.

• Resmiyet sembolü perdeler

Ofis için resmi bir görüntü elde etmek isteyenler kesinlikle tek renk, koyu gri ya da koyu kahve gayet kalın dokulu perde modellerini tercih etmeliler. Mobilyaların beyaz ya da krem olduğu, çok fazla eşyanın bulunmadığı sade ofislerde resmiyeti perde seçimi ile pekiştirmek gerekir.

• Rengarenk çiçekli perde

Kim sevmez çiçekleri, bahar gelmiş havası veren rengarenk perdeleri? Eşya seçimi sade, soft renklerde olanlar için çiçeklerle bezenmiş perdeler harika bir seçim olur. Bu sayede odaya kış gününde bahar gelir.

• Ombre perde

Ombre sözcüğü yakın zamanda saç boyama stili olarak hayatımıza girse de her alanda kullanılmaktadır. Şöyle ki, diplerin oldukça koyu, uçlarınsa olabildiğince açık olduğu stiller ombre olarak tanımlanır. Perde seçiminde de ombreyi tercih ederek yeni yüzyılın trendine ayak uydurmak mümkün olur.

• Desenli keten perde

Perde seçiminde keten, her zaman biraz sıcak bir hava katar, hele bir de çiçekli, böcekli desenlerle donatılmış keten perdeler odada her an neşeli bir hava yaratır. Elbette ki perdenin bu kadar hareketli olduğu ortamlarda karışıklığı önlemek için mobilyayı biraz sade tutmakta fayda var.

• Ekose perde

Ekose kumaşlar; kıyafetlere, mobilyalara, hayatın her alanına her daim hafif nostalji, ama bir o kadar da bilindik bir hava katar. Birbiriyle uyumlu toprak tonlarda ekose perdelerle 2018 yılında 1950’li, 1960’lı yılları yakalamak mümkündür.

• Neşeli çiçekli perde

İster çocuk odası olsun, ister genç odası ya da dostların ağırlandığı bir oturma odası perdesinde birkaç çiçek olması oraya sımsıcak bir hava katar. Pembeli, kırmızılı, morlu çiçekler kesinlikle neşeli bir atmosfer yaratır.

• Görkemli perde

Perdenin rengi, deseni, dokusu, hatta boyu bile odada yaratılacak havada etkilidir. Sadece çok önemli konukların ağırlandığı salonlarda koyu tonlarda, tavandan yere kadar uzanan, uzun ve geniş, tek renkli perdeler kesinlikle ortama daha görkemli bir görünüm kazandırır.

• Bebek mavisi perde

Hem şık hem de sade bir hava, ancak kesinlikle samimi bir ortam oluşturmak için perde seçiminde bebek mavisi kesinlikle çok doğru olacaktır. Kalın bir kumaştan olursa daha ciddi, uçuş uçuş ince bir kumaştan olursa daha samimi bir hava katacak olan bebek mavisi perdeler aslında her ev için uygundur.

• Vahşi doğa desenli perde

Odanın biraz gizeme hem de harekete ihtiyacı varsa en doğru tercih siyah beyaz vahşi doğa desenli perdeler olur. Her an bir kaplan çıkacakmış hissi veren, evin karakterini perçinleyen vahi doğa desenleri sıra dışı bir seçim olur.

• Çizgili nötr perde

Perdede nötr renk seçimleri yapmak, odanın dekorasyonuna, eşya seçimine dikkati artırmakta, eşyaları daha fazla göz önüne almaktadır. Gri, beyaz nötr perdenin bir de ipince çizgilerle hafif ışıltı aldığı seçimler pencereden gelen ışığın çok daha iyi yansımasını sağlar. Dışarıdaki aydınlık odanın içine dolar.