2020 yılının sonlarına gelirken bu yıl hangi dizilerin en çok izlendiği konusu merak ediliyor. Kişiye özel dizi ve film önerileri sunan ve Netflix, BluTv, puhutv, Amazon Prime Video ve Google Play Movies gibi online dizi ve film izlenebilen platformlarda bulunan içerikleri incelemenizi sağlayan JustWatch, bu yıl Türkiye’de en çok izlenen 10 diziden oluşan listesini bizlerle paylaştı. Listeye geçmeden önce gelin birlikte ülkemizde dizi ve film izlemek için en fazla kullanılan platformlara bakalım.

Yukarıdaki grafikten gördüğümüz kadarıyla BluTV, JustWatch Türkiye’de Netflix’in neredeyse iki katı büyüklüğüyle pazar lideri olmaya devam ediyor.

Bu grafikte ise BluTv, Netflix ve Amazon Prime Video başta olmak üzere Türkiye’de Şubat-Eylül ayları arasında online dizi ve film izleme platformlarının pazar paylarına göz atabilirsiniz.

Aşağıdaki liste, JustWatch tarafından belirlenen 10 diziden oluşuyor. Bu listede, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye’de en çok izlenen dizilere göz atma şansı bulacaksınız.

The Boys

Yaratıcı: Eric Kripke

Oyuncular: Karl Urban, Jack Quaid, Antony Starr

2019 yılında yayınlanmaya başlayan The Boys, süper güçleri olan insanların halk tarafından kahraman olarak kabul edildiği bir evrende geçiyor. ‘The Seven’ olarak bilinen ve yedi süper kahramandan oluşan ekip aslında Vought International isimli güçlü bir organizasyonun parçası. Bu dizideki süper kahramanların çoğu, diğer filmlerden ve dizilerden alışık olduğunuzun aksine kibirli ve yozlaşmış insanlardan oluşuyor. Dizide, süper kahramanlar ve onların bağlı oldukları organizasyon ile onların sırlarını ifşa etmeye çalışan bir ekibin maceralarını izliyoruz. Çizgi romandan uyarlanan ve Amazon yapımı olan bu dizi, 2020 yılında Türkiye’de en çok izlenen dizi olarak karşımıza çıkıyor.

“Süper kahramanların daha karanlık tarafları daha önce keşfedilmiş bir alan olsa da daha önce The Boys’ta göreceğiniz yoğunluk ve düşüncelilikle ele alınmadı. Mizah dokunuşları içeren aksiyon dolu bir hikaye; The Boys, kaçırmak istemeyeceğiniz bir dizi.”

Colorado Springs Gazette

Six Feet Under

Creator: Alan Ball

Oyuncular: Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy

2001 yılında yayınlanmaya başlayıp 5 sezon boyunca süren Six Feet Under, The Boys dizisinden sonra Türkiye’de en çok izlenen ikinci dizi olarak karşımıza çıkıyor. HBO yapımı olan bu dizide Fisher ailesinin hayatı seyirciye aktarılıyor. Cenaze işleri evi olan Fisher ailesini anlatan dizide, aslında bazı açılardan klasik bir aile hayatına tanık oluyoruz. Bununla birlikte ana odağı ölüm teması olan dizi, aile üyelerinin kişisel, dini ve felsefi hayatları hakkında da bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Aile dinamikleri ve insan psikolojisi adına önemli bir yaklaşım sergileyen dizi, 2005 yılında yayınlanan finaliyle de seyircileri etkilemeyi başarmıştı.

“Amerikalıların ölüm şekli ve her gün ölümle uğraşan, sorunlu orta sınıf bir aile hakkında gerçeküstü, görsel olarak çarpıcı, aydınlatıcı bir komedi-dram dizisi.”

San Jose Mercury News

Fargo

Yaratıcı: Noah Hawley

Oyuncular: Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Allison Tolman

2014 yılında seyircilerle buluşan Fargo, aslında 1996 yılında ilk kez film olarak yayınlanmıştı. FX kanalı tarafından yayınlanan ve antoloji tarzında olan bu dizi, şimdilik dört sezondan oluşuyor. Tüm sezonları Amerika’nın Kuzey Dakota ve Minnesota eyaletlerinde geçen dizinin ilk sezonu 2006 yılında geçiyor ve sigorta satıcısı Lester Nygaard ile Lorne Malvo’nun arasında geçen olayları ele alıyor. Polisler, cinayetlerin de işe karıştığı olaylar serisini çözmeye çalışıyor. İkinci sezonda ise 1979 yılına gidiyoruz. Yerel kolluk kuvvetleri ile suç aileleri arasında geçen olaylara odaklanan bu sezonda, işlenen cinayetler sonrası karışan olayları izliyoruz. Üçüncü sezona geldiğimizde ise olaylar bu defa 2010 yılında geçerken bu sezonda da aile içi ilişkilere ve devamında gelen ölümlere tanık oluyoruz. Son olarak 2020 yılında yayınlanan dördüncü sezonda ise 1950’li yıllarda Kansas şehrinde suç örgütleri arasında yapılan anlaşmaları ve suç olaylarını izliyoruz. Fargo, 2020 yılında Türkiye’de en çok izlenen dizilerde üçüncü sırayı alıyor.

Fargo, kara mizah ve ilginç ve tehditkar karakterlerin karışımıyla dolu, son derece izlenebilir bir trajediyi harmanlıyor. Yazar Noah Hawley’in şimdiye yaptığı en iyi iş.”

Pittsburgh Post-Gazette

Aynen Aynen

Senarist: Alper Erze

Oyuncular: Nilperi Sahinkaya, Uraz Kaygilaroglu, Kerem Bürsin

2019 yılında Youtube’da yayınlanmaya başlayan Aynen Aynen dizisi, 2020 yılında Türkiye’de en çok izlenen diziler arasında dördüncü sırada bulunuyor. Türk yapımı olan ve mini dizi olarak ortaya çıkan Aynen Aynen, kadın-erkek ilişkilerini konu alan bir dizi. Şimdiye kadar dört sezonu yayınlanan dizi, kısa sürede seyircilerin ilgisini çekerek Blu Tv’ye transfer oldu. Kadın ve erkeklerin ilişkiye bakışlarındaki farklılıklar ve karakterlerin iç sesleriyle ilginç bir bakış açısı sunan dizinin bölümleri yaklaşık 5-10 dakika sürüyor.

The Walking Dead (Yürüyen Ölüler)

Yaratıcılar: Frank Darabont, Angela Kang

Oyuncular: Andrew Lincoln, Norman Reedus, Melissa McBride

2010 yılında yayınlanmaya başlayan ve hala devam eden The Walking Dead, aynı ismi taşıyan çizgi romandan uyarlanan bir dizi. Zombi kıyametini ele alan dizide, dünyada zombi (dizide aylaklar olarak geçmektedir) istilası başladıktan sonra hayatta kalan kişilerin yaşama mücadelelerini izliyoruz. Aylaklar tarafından ele geçirilen dünyadaki tek tehlike aylaklar da değil. Hayatta kalan insan grupları arasında yaşanan çatışmalar bu dünyayı daha da tehlikeli hale getiriyor. 2020 yılında Türkiye’de en çok izlenen diziler arasında beşinci sırada yer alan The Walking Dead heyecan dolu bölümleriyle izleyicileri hala etkilemeyi başarıyor.

“Saf ve basit bir korku festivali olan The Walking Dead, insan olarak nesli tükenmekte olan türün bir gecede zombi yiyeceği olduğu bir dünyada uyanmanın dehşetini ve kafa karışıklığını yakalayarak hayranlık uyandıracak derecede başarılı oluyor.”

USA Today

The Handmaid’s Tale (Damızlık Kızın Öyküsü)

Yaratıcı: Bruce Miller

Oyuncular: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Joseph Fiennes

Kanadalı yazar Margaret Atwood’un kitabından uyarlanan The Handmaid’s Tale dizisi, 2017 yılında yayınlanmaya başlandı. Distopik bir evrende geçen dizinin konusu, doğurganlık oranlarının düşmesi ile birlikte eskiden ABD olan ve şimdilerde Gilead olarak bilinen ülkede, doğurgan kadınların köleleştirilmesi ve çocuk doğurmak için kullanılması anlatılıyor. Dini temeller üzerine inşa edilen bu yeni ülkede köleleştirilmiş kadınlardan biri olan June, ülke yönetiminde meydana gelen yeni düzenle birlikte çocuğundan ve eşinden koparılmıştır ve onlara ne olduğunu bilmemektedir. 2020 yılında Türkiye en çok izlenen altıncı dizi olan The Handmaid’s Tale dizisinde hikaye esas olarak June ve onun ailesini aramasının etrafında dönüyor.

“The Handmaid’s Tale’da tasvir edilen ruhsuz ritüelin ayrıntılarında muhteşem bir büyüleyicilik var… Daha ölümcül bir isyan oyunu başlıyor gibi görünüyor ve bu zaten müthiş olan hikayede heyecan verici şaşırtmalar vaat ediyor.”

TV Guide

Mad Men

Yaratıcı: Matthew Weiner

Oyuncular: Jon Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser

2007 yılında yayınlanmaya başlanan ve yedinci sezonuyla sevenlerine veda eden Mad Men, 2020 yılında Türkiye’de en çok izlenen diziler arasında yedinci sırada bulunuyor. 1960’lı yıllarda New York’ta geçen dizide reklam ajansında çalışan kadın ve erkeklerin hikayelerini izliyoruz. Hikayelerin merkezinde yer alan Don Draper’in hem kişisel hem de profesyonel hayatınızı izlediğimiz dizi, 60’ların ve 70’lerin Amerika’sını başarılı bir şekilde ekranlara yansıtıyor. Reklam sektörünün gittikçe daha rekabetçi hale gelmesiyle birlikte işlerin ciddileşmesini ve şirketlerin bu uğurda piyasada kalma mücadelelerini izleyebileceğiniz dizi, insan doğasının incelikle işlenmesi açısından da ortaya başarılı bir iş çıkarıyor.

“Mad Men’i izlemek büyük bir keyif; giysiler, saatler, mobilyalar, yirminci yüzyılın ortasında bir rüya gibi. Ama bu sadece o dönemin parçası değil. Her zaman gerçeği gizleyen aldatıcı görünümlerden geçmeye çalışan zekice, karmaşık bir dram.

USA Today

Rick and Morty

Yaratıcılar: Dan Harmon, Justin Roiland

Oyuncular: Justin Roiland, Chris Parnell, Spencer Grammer

2013 yılında yayınlanmaya başlanan ve animasyon sevenlerin ilgisini çeken bir yapım olan Rick and Morty, 2020 yılında ülkemizde en çok izlenen diziler arasında sekizinci sırada bulunuyor. Dizinin başrolünde olan bilim insanı Rick Sanchez ve torunu Rick’in maceralarını izlediğimiz komedi-bilim kurgu tarzı olan bu dizide seyirciyi her bölüm farklı maceralar bekliyor. Dizi boyunca Rick ve Morty ile çeşitli evrenlere, boyutlara ve gezegenlere giderek maceraların tadını çıkarabilirsiniz.

“Komik karakterler ve her iki karakterin ziyaret edebileceği dünyaların sonsuz olasılıkları arasında, Rick ve Morty’nin gidecek çok yeri var.”

Homeland

Yaratıcılar: Alex Gansa, Howard Gordon

Oyuncular: Claire Danes, Mandy Patinkin, Damian Lewis

2020 yılında Türkiye’de en çok izlenen dizilerde dokuzuncu sırada Homeland dizisi olduğunu görüyoruz. Politik-gerilim tarzında olan dizide CIA ajanı Carrie Mathison, Irak’ta El Kaide tarafından esir alınan ABD askeri Nicholas Brody’nin düşmanın safına geçtiğini düşünmektedir. Her ne kadar Brody ülkesinde bir kahraman olarak karşılansa da Mathison onun büyük bir tehdit olduğunu düşünmektedir. Bu iki karakterin sürükleyici hikayeleri ve yaşattığı politik gerilimler, dizinin ilk yayınlanmaya başladığı 2011 yılından itibaren oldukça ses getirmesini sağladı.

“Diziyi özellikle Lewis ve Danes’in olağanüstü performansları için ne kadar tavsiye etsem az kalır.”

Time

The Office

Yaratıcılar: Greg Daniels, Ricky Gervais, Stephen Merchant

Oyuncular: Steve Carell, Jenna Fischer, John Krasinski

Amerikan yapımı olan ve 2005 yılında yayınlanmaya başlayan The Office dizisi aslında İngiliz yapımı bir komedi dizisiydi. Bununla birlikte orijinalinden daha fazla ses getiren Amerikan versiyonu, Pensilvanya eyaletindeki Dunder Mifflin isimli bir kağıt şirketinde geçiyor. Mockumentary yani sahte belgesel türünde olan dizide olaylar şirketin Scranton şubesinin müdürü olan Michael Scott’ın etrafında gelişiyor. Şirkette kendi bildiğini okumaktan geri durmayan Scott, çalışanlarının zaman zaman zor anlar yaşamasına neden oluyor. 2020’de Türkiye’de en çok izlenen diziler arasında onuncu sırada bulunan The Office, tam dokuz sezon boyunca seyircilerin eğlenmesini sağlayan bir dizi olarak karşımıza çıkıyor.

“NBC’nin en orijinal durum komedisinin yeniden çekilen bir dizi olması ironik, ama kimin umurunda? The Office, Amerika’daki işyerlerinde yaşanan gerilimlere karşı cüretkar ve gözü kara bir yaklaşım.”

Time