Kişisel gelişim, 20’li yaşlarında olan çoğu kişi için çok önemli bir konudur. Bu yıllar, yetişkin kimliğinizi oluşturma, başkalarıyla ilişki kurma tarzınızı bulma ve diğer önemli amaçlarınızla birlikte hayatınıza anlam veren şeyi keşfetme yıllarıdır. 20’li yaşlarınızda bu hedeflerinize odaklanmanız, hayatınızın sonraki dönemlerinde potansiyelinizi en yüksek seviyeye çıkarmanızı mümkün kılar.

Aşağıda yer alan ve araştırmalar tarafından desteklenen hedefler, bir birey olarak gelişmenize (yaşınız kaç olursa olsun), sizi mutluluğa götürebilecek şeyi bulmanıza ve bu noktadan itibaren en iyi haliniz olmanıza yardımcı olabilir.

Temel Değerlerinizi Ortaya Çıkarın

Temel değerleriniz, hayatınızın temelini oluşturmaktadır. Bunlar, olmak istediğiniz kişi ve çevrenizdeki dünyayla iletişim kurma şeklinizde sizi yönlendirmeye yardımcı olurlar. Örneğin dürüstlük, daha fazla değer verdiğiniz özelliklerinizden biri mi? Yoksa en çok doğruluğa mı önem veriyorsunuz? Kendinizdeki bu özellikleri korumak için ne ölçüde fedakarlık yapmaya hazırsınız?

Temel değerlerinizi erken dönemde anlamanız, karar verme sürecinize rehberlik edilmenize de yardımcı olur. Neyin arkasında durduğunuzu ve nereye gittiğinizi bilirseniz, zamanınızı ve enerjinizi gereksiz şeylere harcama olasılığınız azalır.

Temel değerlerinizi irdelemek, basit bir şey değildir; ancak kendi düşüncelerinizi ve duygularınızı inceleme yoluyla cevaplarınızı bulabilirsiniz.

Aksiyon Planı

Bu kavramı alarak kişisel hedeflerinizde kullanmanızın çeşitli yolları bulunmaktadır.

  • Kişisel misyon ifadesi oluşturun. Değerlerinizin neler olduğunu ve en çok değer verdiğiniz şeyi belirten bir ifade oluşturun. Aile mi? Aşk mı? Sanatsal ifade mi? Önem verdiğiniz bir amaca katkıda bulunmak mı? Tüm bunlar zamanınızı ve enerjinizi aktarabileceğiniz ve yaptığınız şeyle birlikte boş zamanınızı nasıl geçirdiğiniz konusunda bilgi sağlayabilecek değerlerdir.
  • Değerlerinizi nasıl uygulayabileceğinize karar verin. Değerlerinizin bir listesini çıkarın ve bunları hayatınızda kullanma yollarını düşünmek için beyin fırtınası yapın. Bu eylemleri olabildiğince spesifik ve gerçekçi tutun.
  • Günlük tutun. Geçmiş deneyimlerinizi inceleyin ve hayatınızda öğrendiğiniz dersleri ve bu derslerden elde ettiğiniz değerleri geliştirin.

Sizi Neşelendiren Şeyi Keşfedin

Hayatınıza neyin mutluluk getirdiğini keşfetmeniz, 20’li yaşlarınızda sahip olabileceğiniz harika hedeflerden biridir. Mutluluk yaşamak yalnızca size enerji vermez, aynı zamanda sizi daha sağlam hale getirir ve vücudunuzun, stresin neden olduğu fizyolojik etkilerden kurtulmasına yardımcı olur.

Bununla birlikte bu hedef yalnızca 20’li yaşlarındaki kişiler için değil. Kişi olarak geliştikçe mutluluk kaynaklarınız da muhtemelen değişecektir. Bu nedenle bu hedefi uygun gördüğünüz belli aralıklarla tekrar gözden geçirmeniz gerekir.

Koşullarınız değiştikçe size mutluluk veren şeyler değişebilir. Size mutluluk veren şeylerin değiştiğini fark ederseniz, size şu an bu olumlu duyguları getiren şeyler konusunda güncel kalmanız önemlidir.

Aksiyon Planı

Mutluluğu bulmak üzere size yardımcı olmaları için aşağıdaki stratejileri deneyebilirsiniz.

  • Çocukluğunuzu hatırlayın. Çocukluğunuzda sizi heyecanlandıran şey neydi? En iyi anılarınız nelerdi? Bu şeylerin çoğu size hala mutluluk getirebilir; bu nedenle onları hayatınıza dahil etmediyseniz, belki de artık etmeniz gerekmektedir.
  • Yaratıcı olun. Yaratıcılığı ifade etmek, ister görsel sanatlar ister müzik, yazma veya doğaçlama komedi alanında olsun, genellikle mutluluk uyandırır. Zaman harcayın, yeni şeyler deneyin ve nelerden hoşlandığınızı görün.
  • Arkadaşlarınızla konuşun. Onlara neyin mutluluk verdiğini görün. Onların hoşlandıkları bazı şeyleri onlarla ve kendi başınıza deneyin.
  • Her gün yeni bir şey deneyin. Veya en azından haftada bir deneyin. Bazen en çok mutluluk, deneyimin yeniliğinden gelir ve sürekli olarak yeni şeyler denerseniz, sizi gerçekten mutlu edecek bazı şeylere rastlarsınız.

Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Keşfedin

20’li yaşlarınız, özellikle de güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfetmeniz konusunda mükemmel bir kişisel keşif zamanı olabilir. Bunların farkına varmak paha biçilemez bir şeydir, çünkü bunu yapmak doğru şeylere odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Güçlü yönlerinizin neler olduğunu bilmeniz, bunları daha kolay kullanmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, bu yönlerinizi gerektiren bir kariyer deneyebilir ya da ilişkinizde veya işinizde hak ettiğiniz şeyleri isteyeceğiniz zamanlarda kendinize güçlü yönlerinizi hatırlatabilirsiniz. Diğer yandan zayıf yönlerinizi bilmeniz ise sizi geride tutabilecek şeyleri daha açık bir şekilde anlamanızı sağlar.

Aksiyon Planı

Güçlü ve zayıf yönlerinizi gözden geçirmenin ve keşfetmenin çeşitli yolları bulunmaktadır.

  • Yeni şeyler deneyin. Neleri kolayca yapabildiğinizi ve becerilerinizle ne kadar ileri gidebileceğinizi keşfedin.
  • Sizi zorlayan şeylere odaklanın. Bu şeyleri pes etmeden kabul etmenizin sizin için daima biraz daha zor olabileceğini kabul edin. Sonrasında güçlü yönlerinizde odaklanmaya devam ederken bu alanlarda gerekli olduğu ölçüde uzmanlaşmaya çalışın.
  • Güçlü yönlerinizi kullanmak için yeni fırsatlar arayın. Bunu yapmak, daha önce düşünmediğiniz yolları denemeyi içerebilir. Örneğin, bir işe girebilir ya da okulunu okumadığınız bir alanla ilgili staj yapabilirsiniz. Veya normalde tarzınız olmayan ancak sizin için iyi olabilecek ve size olumlu bir şekilde meydan okuyabilecek biriyle randevuya çıkabilirsiniz. Yeni deneyimlere açık olun ve bu deneyimler esnasında kendinizi gözlemleyin.

Öz Bakıma Öncelik Verin

20’li yaşlarda öz bakıma odaklanmak, önemli olduğu kadar zorlayıcı da olabilir. Yeterli uyku, yeterli beslenme, düzenli egzersiz ve fiziksel öz bakımın diğer sıradan taraflarını yoğun bir sosyal, akademik ya da iş hayatınız olduğunda yapmanız zor olabilir. Bununla birlikte kendinize bakmamanız, olumsuz fiziksel ve zihinsel sorunlara karşı daha hassas hale gelmenize neden olabilir.

Duygusal öz bakım da fiziksel öz bakım kadar önemlidir. Stresli durumlarla başa çıkmanın sağlıklı yolları ile başkalarıyla ilişki kurma konusunda etkin alışkanlıklar öğrenmek, en iyi haliniz olmanıza yardımcı olmaları açısından önemlidir. Bu önemli şeyleri bir kenara bıraktığınızda karşınıza, siz ilerledikçe çoğalan daha büyük zorluklar çıkabilir.

Örneğin, 20’li yaşlarınızda başkalarıyla etkili bir şekilde iletişim kurmayı öğrenme konusunda başarısız olmanız, kişiler arası daha fazla çatışmaya ve 30’lu yaşlarınızda daha fazla duygusal yük taşımanıza yol açabilir. Bunlarla ilgilenmek için hiçbir zaman geç olmasa da daha erken bir dönemde ilgilenmeniz daha iyi olacaktır.

Aksiyon Planı

Fiziksel ve duygusal öz bakımı sürdürme hedefiniz için üzerinde çalışabileceğiniz çeşitli yollar bulunmaktadır.

  • Programınızı takip edin. Google Takvim gibi araçlar kullanın. Diğer önemli randevularınızı planladığınız gibi uyku, egzersiz ve öğünlerinizi planlayın. Öz bakım konusunda temel şeylere zaman ayıramıyorsanız, diğer sorumluluklarınızı düzenlemeye çalışın.
  • Önemli ilişkiler için zaman ayırın. Ruh halinizi düzelten ve sizi mutlu eden kişilerle zaman geçirdiğinizden emin olun. Aynı zamanda toksik bir ilişkiyi bırakma zamanınız geldiğinde bunu fark edin. Sizi sürekli olarak aşağı çeken kişilerden kendinizi korumayı öğrenmeniz, duygusal öz bakımınızın bir parçasıdır.
  • Gerçekten zevk aldığınız bir egzersiz bulun. Egzersizin fiziksel ve duygusal faydaları olduğu için egzersize öncelik vermeniz önemlidir ve ne kadar erken başlarsanız o kadar iyidir. Arkadaşlarınızla birlikte farklı sınıflar ve antrenmanlar deneyin, yine aynı şekilde tek başınıza da fiziksel aktivitelerde bulunun. Bu sayede neyin size gerçekten zevk vereceğini anlayabilirsiniz. Bunu anladıktan sonra egzersize düzenli olarak zaman ayırın.
  • İlişkilerinizdeki çatışmalara nasıl yaklaşacağınızı öğrenin. Çatışmanın sizinle ilgili kısmına odaklanın ve değiştirebileceğiniz şeyleri değiştirin. İletişim becerileri öğrenin ve olayları diğer kişinin bakış açısından görmeye çalışın. Herkes en iyi arkadaşınız olmak zorunda değil, bununla birlikte ilişkilerinizi mümkün olduğunca kişisel gelişiminiz için kullanmaya çalışın.

Sizin için Anlamlı Olan Şeyi Bulun

Hayatınıza anlam ve amaç katan şeyin ne olduğunu bulmak, her yaştan insan için oldukça önemli olan bir hedeftir. Çünkü bu tek hedef pek çok açıdan mutluluk ve kişisel iyilik hali ile bağlantılıdır. Hatta araştırmalara göre hayatta bir amaç duygusuna sahip olmak, sağlıklı yaşlanma ile ilişkilidir.

Pozitif psikoloji araştırmalarına göre anlamlı bir yaşam, en yüksek düzeyde kalıcı bir mutluluk ile memnuniyet getiriyor. Hatta sahip oldukları işe anlam yükleyen bireyler, yani yaptıkları şeyi kendileri açısından önemli kavramlarla ilişkilendiren ve bunların fark yarattığını hisseden kişiler, en mutlu ve işlerinden en çok zevk alma eğiliminde olan kişilerdir. Bu durum tüm meslekler için geçerlidir.

Aksiyon Planı

Yaptığınız şeylere anlam katmanızın çeşitli yolları vardır ve bunun ilk adımı, hayatınızı ve ona anlam katacak şeyi gerçekten incelemektir. Halihazır yapmakta olduğunuz şeylerde anlam arayın ve size doğası gereği anlam katan aktiviteleri sürdürün.

  • Gönüllü olun. Zamanınızı gerçekten inandığınız bir amaca adayın. Araştırmalar, nazik olmanın ve başkalarına iyilik yapmanın, hayatı daha anlamlı hissettirebileceğini göstermektedir.
  • Dünyayı daha iyi yapacak şey hakkında düşünün. Bu şeye katkıda bulunmak adına neler yapabileceğinizi düşünün.
  • İşiniz yalnızca diğer insanların hayatlarını biraz daha kolay hale getirse ya da yalnızca yüzlerinde gülümsemeye neden olsa bile işinizin onlara nasıl yardım edebileceğini gözden geçirin. İşe giderken bunu aklınızda bulundurun ve işinizin bir fark yarattığını unutmayın. İşinizle ilgili şey, diğer insanlarla gün boyunca nasıl etkileşime girdiğinizle de ilgili olabilir. Bir yabancıyla paylaştığınız bir gülümseme bile o yabancının gününü aydınlatan şey olabilir ve özellikle kimin gerçekten de zor bir gün geçirdiğini asla bilemezsiniz.