Hamilelik dönemi ilerledikçe anne adaylarını daha fazla merak ve heyecan sarar çünkü artık bebeğin hareketlerini bile zaman zaman hissetmek mümkün olur ve bu durum anne ile bebek arasındaki ilişkinin de ciddi anlamda güçlenmesine yardımcı olur. Dolayısıyla her geçen gün bebeğin biraz daha gerçek bir hayata hazır olduğunu anlamanız mümkün olur.
Elbette bu dönemde karnın içini görmek mümkün olmadığı için bebeğin genel durumuna dair bilgileri uzmanlardan almak gerekmektedir. Doktorunuz size hamileliğiniz süresince bu konuda destek sağlayacaktır ancak yine de her hafta doktora gitmek mantıklı olmadığı için biraz da araştırmalar ile her hafta hamilelikte neler olup bittiğini öğrenmek isteyebilirsiniz.
Sizin için 24. hafta hamilelik hakkında tüm bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik.

24. Hafta Hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu

Bebeğiniz artık oldukça büyüdü ve boyu toplamda 30 santimetreye yaklaşmış veya geçmiş olabilir. Bu durumda ağırlığı da yedi yüz gramı geçiyor ve 700-800 gram arasında oynayacaktır. Dolayısıyla artık sahip olduğunu kiloların neredeyse 1 kilosunun bebekten geldiğini bilmek gerekiyor. Bu durum bebeğinizle aranızdaki bağı da kuvvetlendirecektir çünkü şimdiye kadar onun tam anlamıyla farkına varmadıysanız bile şimdilerde varacaksınız.

25. hafta gebelik için sizi şöyle alalım 👇

[call post=29060]

24. haftada bebeğin gelişimi

Bebeğiniz bu dönemde ciddi bir fiziksel gelişim içerisinde olmaya devam ediyor. Hem kasları, hem kemikleri hem de yağ dokuları artıyor, bunun yanında çevresine dair algıları da açılmış durumda. Zaten bir süredir duyma duyusunu aktif olarak kullanabiliyordu ancak artık dışarıdan gelen tepkilere bilinçli bir şekilde yanıt verdiği de biliniyor. Yani onu sinirlendirecek bir şey yaparsanız, ona kötü gelen seslere maruz kalırsanız, muhtemelen buna dair tepkiler verecektir. Artık tat da alabildiği için içerisinde bulunduğu amniyon sıvısının tadına dair bir fikri olacaktır.

Bunun yanında bilinçli bir hale geçmesi sebebiyle çevreden gelen bilgileri işlemeye, aklında tutmaya ve ciddi anlamda düşünmeye de başlamıştır. Elbette bu düşünceleri ve anıları doğduktan sonra asla hatırlayamayacak ancak zihni yavaş yavaş gerçek bir insan gibi çalışmaya başlıyor.

Bebeğinizin bağışıklık sisteminin temelleri de atılmış durumda ve bağışıklık sistemi hücrelerinin üretimi başladı. Bu bağışıklık sistemi doğduktan sonra onun için çok ciddi bir şekilde çalışmaya başlayacak çünkü dışarıda içeride maruz kalmadığı tüm faktörlere maruz kalacak.

Bebeğinizin teninde yaşanan değişimler de artık dikkat çekici çünkü henüz yeterince yağ dokusuna sahip olmadığı için cildi gergin bir şekilde duramıyor ve matlaşmış durumda.

24. Hafta Hamilelik ve Annenin Fiziksel Durumu

Anne adayları bu dönemde kilo almaya devam edeceklerdir ancak bunun kontrolden de çıkmaması gerekli. Hamileliğin aşağı yukarı ortalarını geçtiğimiz için bu haftada 6-7 kilo civarında almış olmanız ideal kilonuz olacaktır. Fazla ve az kilolar maalesef bebeğin gelişimine etkide bulunmaktadır ve bu yüzden sağlıklı bir beslenme düzenini devam ettirmek gerekli.

Annelerin en büyük hatalarından bir tanesi, gebeliğin ilk aylarında spor ve egzersiz yaparken, biraz ağırlaşmaya ve bebek de büyümeye başlayınca sporu bırakmalarıdır. Elbette her dönemde yapılacak spor ve egzersiz aynı tarzda olmayacaktır ancak her döneme ait bir spor programı da mevcut. Hangi sporu nasıl yapacağınızı doktorunuzdan kolayca öğrenebilirsiniz. Zira egzersizler sayesinde hem bebeğiniz daha fazla besin ve oksijene ulaşma imkanı bulacaktır hem de doğum süreciniz daha kolay geçecektir.

Lakin dengesiz ve gelişigüzel şekilde spor yapmaktan kaçınmayı unutmamalısınız. Eğer doktorunuza danışamıyorsanız en azından günlük hafif tempolu yürüyüşler yeterli olacaktır. Bilhassa zor yoga hareketleri ve aerobik egzersizlerden uzak durun.

24. Hafta Hamilelik ve Erken Doğum Riski

Erken doğum riski her hamile kadında mevcuttur ancak bazı vakalarda bu riskin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla erken doğum ihtimalini arttıran temel faktörleri kısaca bir sıralayalım:

• Fiziksel yaralanmalar
• Travmalar
• Ruhsal problemler
• Kilo problemleri
• Tansiyon ve şeker hastalığı
• Genital hastalık ve enfeksiyonlar
• Kötü beslenme
• Tüp bebek ile hamile kalmış olma
• Çoğul gebelik olması
• Daha önce erken doğum yaşamış olmak
• Rahim ve çevresine dair sağlık problemleri

Erken doğumun gelebileceğini gösteren bazı belirtiler de mevcut ancak bu belirtilerin bazıları normal bir gebelik süresince de ortaya çıkabilirler. Dolayısıyla doktorunuz muayenede en doğru bilgileri verecektir. Belirtiler şu şekildeler:

• Bel ağrıları
• Kalça bölgesinde ağrılar ve baskı hissetme
• Karın ağrıları ve adet kasılmalarına benzer kasılmalar
• Vajinadan kan gelmesi
• Vajinal sıvının kıvamının değişmesi
• Vajinal akıntıda artış yaşanması

24. Hafta Hamilelik ve Gebelik Şekeri

Bu dönemde gebelik şekeri denilen rahatsızlık kendini belli edebilir ve bundan kaçınmak için kesinlikle öncelikle açlık şekeri ölçümü yapılmalıdır. Eğer bu testte bir şüphe ortaya çıkarsa doktorunuz muhtemelen şeker yükleme testinin de yapılmasını isteyecektir ancak son dönemlerde bu teste dair pek çok tartışma olduğu için nihai karar elbette anne adayının olacaktır.

Gebelik şekeri tedavi edilmemesi durumunda bebeğe zarar vermez ancak bebek normalden hızlı büyür ve bunun yanında bebek doğduktan sonra kan şekerinde düşme yaşanabilir. Bebeğin büyük olması doğumda problemler ortaya çıkartabilir. Dolayısıyla her halükarda gebelik diyabetine karşı tetikte olmalı, doğru bir beslenme programı sürdürmelisiniz.