Gebeliğin 27. haftası, artık erken doğum yapsanız bile bebeğinizin yaşayabilecek düzeyde olmasından dolayı en azından bazı anne adayları için rahatlatıcı bir haftadır. Zira bazı anne adaylarının erken doğum riski yüksek oluyor ve bu nedenle doğum sürecinde olabildiğince bebeğin hayatta kalabileceği bir haftaya gelebilmek çok önemli. Tabii ki bu haftada tek gerçekleşen olay da bu değil ancak en önemlisi olduğu için baştan yazmak gerekli.

Hamileliğinizin bu haftasında her zaman olduğu gibi yaşamaya devam edebilirsiniz ve özel olarak yapmanız gereken bir şey yok.

Elbette doktorunuzun gördüğü bazı riskler ve yapılması gerekenler olursa bunlara özen göstermeyi de unutmamalısınız.

Dilerseniz bu haftada karşılaşabileceğiniz şeylere dair bilgilere geçelim ve bebeğinizin ne durumda olduğunu da görelim.

27. Hafta Hamilelik ve Bebek

Bebeğinizin erken doğumu artık başarıyla atlatabilme ihtimalinin olduğundan bahsetmiştik. Bunun sebebi geçen hafta nefes alma denemelerine çoktan başlamış olması ve akciğerlerinin bu haftada onu dış dünyada destekleyebilecek kadar gelişmiş olmaları.

Tabii ki bunu desteksiz bir şekilde yapamayacaktır ancak makineye bağlanması halinde havadan oksijen alabilmektedir.

28. hafta hamilelik için sizi şöyle alalım 👇

[call post=29574]

27. Hafta Hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu

Bebeğiniz artık 35 santimetreyi biraz geçmiştir ve kilosu da 1 kilonun üzerine çıkmıştır. Zaten bunu karnınızdaki büyümeden de kolayca anlayabilirsiniz. Onun hareketlerini de karnınız üzerinde farketmeniz kolay olacaktır. Bilhassa çevrede onu rahatsız edecek sesler varsa veya ortam çok aydınlık olduğundan içeriye ışık giriyorsa, bebeğiniz bunları duyacak ve görecektir. Bu durum onun hareketlenmesine sebep olacaktır ve bu hareketleri farketmek çok kolay. Uzmanlar bu nedenle bebeğin çok rahatsız edilmemesi gerektiğini belirtiyorlar ve ayrıca onu rahatlatacak şeyler dinlemek bu dönemde gelişimi için önemli.

Bebeğiniz bu hafta da genelde sizin uyku uyanıklık döngünüze göre bir uyku sürecine sahip. Fakat bir yetişkin olmadığı için sizin gün içerisinde çok hareket etmemeniz durumunda kendine uyku anları yaratacaktır.

Pek çok anne adayı bebeğin ne kadar hareket ettiğine göre bir sağlık endişesi içerisine girer ancak bu yersizdir. Zira her bebeğin hareketliliği farklıdır ve bu yüzden her bebek şu kadar hareket eder demek imkansızdır. Ancak doktorunuz bir sağlık riski sezecek olursa, size sayım yapmanızı da söyleyebilir. Fakat o söylemediyse ve net bir adet vermediyse bu konuda boş yere endişe etmekten de kaçınmalısınız.

Hareket sayımında bebeğin en hareketli olduğu bir saati seçmek önemli ve bunun yanında her gün aynı saatte ölçüm yapılmalı.

Sessiz bir şekilde otururken 10 tane hareketi ne kadar sürede gerçekleştirdiğini ölçebilirsiniz. Ancak hareketten kasıt sadece tekmeler değildir çünkü vücudundaki tüm hareketler bu sayıma dahil edilmektedir. Pek çok anne adayı 2 saat içerisinde 10 tane hareket sayar ancak bazen çok daha kısa sürede bu adede ulaşmak mümkün. İki saat boyunca herhangi bir hareketlilik olmaması durumunda doktorunuza danışabilirsiniz.

27. Hafta Hamilelik ve Anne

Rahminiz hala genişlemeye devam ediyor ve bu durum artık diyafram bölgesinde bir basınç oluşturmaya başladı. Bunun sonucunda nefes alma kapasiteniz de düşecektir ve kan hacminiz artacaktır. Bu ikisinin birleşimi hem nefes alma zorluklarına sebep olur hem de çarpıntı kaynağıdırlar. Dolayısıyla demir ve vitamin eksikliklerinden kaçınmak gerekir ve kilo alımı devam etse de çok hızlı olmamalıdır. Eğer kansızlık problemi varsa anne adayı doğru gıdalar ile desteklenmek zorundadır.

Bazen vajinadan akıntı gelebilir ve bu durum enfeksiyon işareti olabilir. Bu tip enfeksiyonlar zaman zaman erken doğum riskini arttırırlar ve ayrıca doğum sırasında bebeğe bulaşabilirler. Dolayısıyla akıntı problemleriniz varsa kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.

Doktora Ne Zaman Gitmeli?

Eğer aşağıdaki belirtileri kendinizde görürseniz doktorunuzu arayabilir veya ziyarete gidebilirsiniz çünkü bunlar sizde veya bebekte önemli problemlerin bir işareti olabilirler:

• Eklemlerde aşırı ağrılar varsa ve hareket edilemiyorsa
• Baş ve karın ağrısı birlikte geçmeyecek şekilde varsa
• Görüş problemleri ortaya çıktıysa
• Ateşlendiyseniz
• Kusma hali varsa
• İdrar yapma sırasında acılar ve kanamalar varsa
• Vajinal kanama mevcutsa
• Geçmeyen karın ağrısı varsa
• Bebek çok fazla hareket ediyor veya vuruyorsa
• Bebek normalin çok altında hareket ediyorsa

Bu dönemde cildinizde lekelenmeler ve çizgiler oluşabilir. Bunlar hamilelik hormonlarının yarattıkları etkilerdir ve endişelenmeyi gerektirmezler.