Hamilelikte 28. haftaya geldiyseniz, artık bebeğiniz neredeyse son haline ulaşmak üzere ve bundan sonra biraz daha ince detaylar kaldı diyebiliriz. Zira neredeyse tüm sistemlerinin ana yapıları oluştu ve haftalar içerisinde kilosunda, boyunda ve tüm organ ve uzuvlarının detaylarında iyileşmeler meydana gelecek ancak şu anda erken doğum olsa bile biraz destekle yaşayabilecek durumda. Dolayısıyla onun tam anlamıyla içinizde bir insan olduğunu hissettirmesi mümkün. Pek çok anne adayı, bebeğiyle gerçek bağını bu haftalarda kuruyor çünkü artık bebeğin hareketliliği ve boyutu, onun canlılığını daha iyi anlamanıza imkan tanıyor. Gerçek hamileliğin bu haftalarda ortaya çıktığı bir gerçek.

Tabii ki her dönemin kendine has dikkat edilmesi gereken noktaları ve hassasiyetleri mevcut. Sizler için 28. hafta hamilelikte dikkate almanız gereken şeyleri bir araya getirdik.

28. Hafta Hamilelik ve Bebek

Bebeğinizin boyu uzamaya devam ediyor ve artık neredeyse 40 santimetre boya ulaşmış olabilir. Ağırlık olarak da 1 kiloya ya gelmiştir ya da çok az geçmiştir. Bebek bu süreçte yağlanmaya devam ettiği için artık eskisi gibi kırışık bir görünüme sahip değildir ve kasları da kuvvetlenmekte, büyümektedir. Gözlerini geçen hafta açmıştı ancak artık daha fazla açabiliyor ve göz çevresindeki tüylenmeler de tamamlanmak üzere.

29. hafta gebelik için sizi şöyle alalım 👇

[call post=29680]

Bebeğin hareketliliği de oldukça fazladır ve bilhassa uyanık olduğu zamanlarda onun sık sık tekmeler attığını, kendi kendine hareketlerde bulunduğunu farkedebilirsiniz. Lakin bazı bebeklerin bu haftada ters bir duruş içerisinde olması anne adaylarına rahatsızlık verebilmektedir. Bebek bu ters pozisyonunu doğuma yakın bir sürede bırakır ancak ters olduğu sürece annenin idrar kesesine yapılan baskı rahatsız edici olabilir. Ayrıca duruşundan dolayı karın bölgesinde ağrılarla karşılaşmak da mümkün olur.

Bebek genelde doğuma kadar normal olması gereken pozisyonuna döner ve bunun sonucunda varolan bu şikayetler de azalırlar.
Doktorunuz doğum öncesinde bebeğin dönmemiş olduğunu fark ederse zaten gerekli operasyonları gerçekleştirecektir. Bu nedenle endişe etmenize gerek yok.

28. Hafta Hamilelik ve Anne

Bebek büyüdükçe annenin rahmi de genişlemeye devam ediyor ancak bu genişleme beraberinde iç organlara ve yapılara olan baskının artmasını da getiriyor. Dolayısıyla artan bu baskı karın ağrılarına ve sık sık idrara çıkma ihtiyacına sebep olmaktadır.

Zira iç organlarınız için artık daha az yer var ve bunun sonucunda hepsi baskı altında. Bu baskıdan dolayı mide yanması problemleri ile karşılaşmak ve nefes alma zorlukları yaşamak da mümkün. Akciğer kapasiteniz de biraz azalmış durumda ve hormonal sebeplerden dolayı vücudun çeşitli noktalarında ödemler ve şişkinlikler olması da mümkün.

Kan miktarınız arttığı için bu durum varise yatkın olanlarda varisli görünümü tetikleyebilir. Bilhassa bacaklardaki varis yapılanmalarının ortaya çıktığını görebilirsiniz ancak bunlar doğumun ardından yüksek ihtimalle ortadan kalkacaklardır.

Hormonlar, basınç ve kilolardan, ayrıca sindirim problemlerinden dolayı hamilelikte hemoroid ile karşılaşmak da mümkün. Pek çok uzman hemoroide hamilelik döneminde operasyon düzenlemekten kaçınıyor ve tedaviyi gebeliğin sonrasına bırakıyor.
Ağırlığınız artmaya devam ediyor ve hormonal değişimlerden dolayı eklem ve bağ dokularınız da eski güçlerine sahip değiller.

Bunun sonucunda eklemlerde, sırt bölgesinde ve belde ağrılar ile karşılaşmak mümkün. Bunlardan kaçınmak için fiziksel olarak zorlanmamalı, aynı zamanda doğru yatma ve oturma pozisyonlarına dikkat etmelisiniz.

Sahip olduğunuz tüm dengelerin değişmesinden dolayı kalp çarpıntılarına, baygınlığa ve halsizliğe uğrayabilirsiniz. Bunun sebebi hem kan değerlerinizin değişmesi hem de nefes alma problemlerinin mevcut olması.

Herhangi bir beslenme eksikliğine karşı önlem almak için doktorunuzun önereceği besin takviyelerini bu dönemde alabilirsiniz.

Bilhassa kas kramplarına engel olabilmek için kalsiyumlu gıdalar veya takviyeler işinize yarayacaktır. Zaman zaman magnezyum tabletleri de bu amaçla kullanılmaktadır.

28. haftada da gebelik zehirlenmesi ihtimaliniz devam ediyor ve bu problem kadınların %5’ini etkilemektedir. Doğuma yaklaşıldıkça riski artar ve hem idrarda protein bulunması hem de tansiyonun yükselmesi ile kendini gösterir. Pre-eklampsi olarak da adlandırılan bu durum genelde bebeğe zarar vermez ancak ciddi bir seyir izliyorsa bebeğin bir an önce doğurulması gerekmektedir çünkü gebelik zehirlenmesi annenin yanında bebeğin iç organlarına da hasar vermektedir.

Bu nedenle aşağıdaki belirtilere sahip olanların bir an önce doktorlarına ulaşmaları gerekmektedir:

• Kusma hissi ve devamlı kusma
• Karın ağrılarının çekilmez hale gelmeleri
• Görme problemleri, görme kaybı, bulanık görme, noktalı görüş
• Devamlı baş ağrısı
• Bir haftada iki kilodan fazla kilo alımı
• Bileklerde, ellerde ve ayaklarda şişmeler
• Yüz ve göz bölgesinde fazla şişkinlikler