Doğduğu anda sahip olduğu refleksler ve bebeğinizin ilk birkaç ayda gösterdiği ürkütücü tepkiler 3. aya kadar azalmış veya gitmiş olmalı. Muhtemelen bebeğin boyun kuvvetinin geliştiğini fark etmişsinizdir. Onu dik tuttuğunuz zaman, kafa sallamıyor ya da kafası öne düşmüyor. Üç aylık bebeklerin yatakta yatarken başlarını ve göğüslerini kollarıyla desteklemek için yeterli üst vücut mukavemeti ve bacaklarını uzatmak için yeterince kuvveti olmalıdır. Bebeğinizi izlerken elle göz koordinasyonunun bazı erken belirtilerini görmelisiniz . Bebeğiniz ellerini açıp kapatabilir, bir araya getirebilir, renkli oyuncakları tutup sallayabilir, kısaca bir oyuncak veya çıngırak toplayabilir ve doğrudan ağzına götürebilir.

Artık Üç Aylık, Uykusu Düzene Giriyor

3 ayda sinir sistemini daha da olgunlaşıyor ve midesi daha fazla süt veya mama tutmaya başlıyor. Bu değişiklikler bebeğinizin aynı anda altı ya da yedi saat boyunca uyumasını sağlamalı ve bu da sizi iyi bir gece uykusu bekliyor demektir.
Bebeğiniz gece ortasında uyanırsa yanına gitmeden yaklaşık 30 saniye bekleyin. Bazen bebekler birkaç saniye ağlar ve uykuya döner . İlk ağlama sesini duyduğunuzda, hemen müdahale etmezseniz, bebeğiniz kendi başına uykuya dalmayı öğrenecektir.
Ağlayışlar durmaz ve gecenin bir yarısında bebeğinizin odasına girmeniz gerekirse esaslara bağlı kalın. Besleme veya altını değiştirme mümkünse karanlıkta yapılmalı ve daha sonra karyolanın içine geri dönülmelidir. Sonunda, gecenin sadece uyku amaçlı olduğu fikrini alacaktır. Bebeğinizin gündüz uyku programı da artık daha rutin hale gelmelidir. Çoğu 3 aylık bebek, her gün yaklaşık 1.5 ila 2 saat arasında birkaç uyku seansı yaşamalıdır.

Hisleri Anlıyor, Duygusal Temaslara Tepki Vermeye Başlıyor

3 aylıkken işitme ve görme duyusu iyileşiyor. Bu yaştaki bebekler başlarını çevirir ve ebeveynlerinin ses tonuna gülümseyerek cevap verirler ayrıca her türlü müziği dinlemeyi severler.

Bebeğiniz 3.ayda da daha çok parlak renkli oyuncaklara bakmayı tercih edecektir. Bunun nedeni, keskin kontrastların daha kolay görülmesidir. İnsan yüzleri, 3 aylık bebekler için çok etkileyicidir. Ona bakarsanız, tekrar o da sizin gözlerinize bakacak. Bebeğiniz aynı zamanda aynada kendi yansımasına dikkatle bakmaya başlar. Onun ulaşabileceği bir yere veya beşiğinin yakınına ayna takabilirsiniz, tabi güvenlik tedbirlerini almak koşuluyla.

Üçüncü Ayında Bebeğiniz İletişim Kurmaya Başlayacak

Üç ay sonra, bebeğiniz daha benzersiz bir insan haline geliyor. Çocuk psikolojisi gereğince bebek kabuklarından çıkıp tepki vermeye ve çevrelerindeki dünyayla ilişkiye geçmeye başlayacak. Bu kuluçka olarak adlandırılan bir aşamadır. Bu kuluçka sürecinin bir kısmı, insanlarla etkileşim kurmayı ve zevk için gülümsemeyi içerir, bebeğin bu hali sosyal gülüşler olarak da bilinir. Üçüncü ayda, ağlamak artık bebeğinizin temel iletişim yöntemidir. Aslında 3 aylık bebekler her gün bir saatten fazla ağlamalıdır. Ağlamayı aşarsa ya da aşırı derecede ağlarsa, çocuk doktorunuzla bir randevu planlayın çünkü gözyaşlarının arkasında reflü veya başka bir tıbbi problem yatıyor olabilir. Ağlamak yerine, bebeğiniz başka yollarla iletişim kurmaya başlar; örneğin seslenme ve kesik veya enteresan sesler çıkarmak. Bu seslere yanıt vererek ve beraber olduğunuzda yaptıklarınızı anlatarak bebeğinizi küçük bir konuşmaya davet edin. “Şimdi senin bezini değiştireceğim” ya da “Öğle yemeği zamanı!” gibi cümlelerle iletişim kurmaya başlayın. Bebeğiniz konuşurken sizin sesinizi yakından dinleyecek ve yüz ifadelerinizi izleyecek. Sonunda kendi seslerini oluşturmaya ve kendi jestlerini yapmaya başlayacak. Sohbet etmek de bebeğinizle bağ kurmanın harika bir yoludur.

Bazı Bebeklerin Üçüncü Ayları Diğerlerinden Farklıdır

Her bebek biraz farklıdır. 3 aylık bebeğiniz bir dönüm noktasını kaçırırsa ve özellikle erken doğmuş ise endişelenmeyin. Bununla birlikte, bebeğiniz aşağıdaki işlemleri üç ayda tamamlamazsa, çocuk doktorunuzu arayın:

• Seslere tepki vermek
• Gözleriyle insanları ya da nesneleri takip etmek
• Gülümsemek ya da gülümseyerek tepki vermek
• Nesnelere ulaşmaya çalışmak, oyuncakları tutmak

Bebeğinizin Üçüncü Ayı İçin İpuçları

Bir çok uzman, ebeveynlik konusunda , özellikle bebeğinizin gece boyunca nasıl uyumasını sağlayacakları konusunda öneriler sunar. Tavsiyeleri dinleyin, içgüdülerinize güvenin. Bebeğinizin ağlamasına izin veriyorsanız (Ferber yöntemi) bebeğiniz için uygun değildir ve bir ebeveyn olarak inancınıza aykırıdır, yapmayın.
Bir arkadaşınızdan ya da bir aile üyesinden, bebeğinizi katı gıdalara başlamanın onun üçüncü ayında geceleri uyumasına yardımcı olacağını duyabilirsiniz. Fakat en az bir ay daha beklemelisiniz. Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin anne sütüne ek olarak takviye gıdaya başlamasını 4 ay ile 6 ay arasındaki dönemde önermez.