Hamilelik konusu açıldığında çok heyecanlı olanlar vardır ya da çok isteyip de çocuk sahibi olamayanlar…Çok fazla konu var yazılacak biliyorum ama şu anda ilk aklıma gelen hamilelikte yaş konusu ile ilgili sizinle düşüncelerimi ve biraz da yaptığım araştırmaların sonucunu paylaşmak istedim.

Çoğu kadın hamile kalmak için 30’lu yaşları ideal olarak görür. Kariyerde bir noktaya gelinmiş, ilişki rayına oturmuş ve artık hormonlar da devreye girmiştir. Ama isteklerle gerçekler birbirine örtüşmeyebilir. Siz istediğinizde vücudunuz ne aşamadadır, aşamalar verimli iken siz hamile kalmak istiyor musunuz?

30’lu yaşların başında hamile kalmakla, 3*’lu yaşların sonlarına doğru hamile kalmak arasında ciddi farklılıklar yaşanabilir. Her yıl kadınların doğurganlığından birşeyler kaybediliyor. Bu nedenle uzmanlar kadınlara 30’lu yaşlara girildiği zaman, eğer hamilelik isteniyorsa, hızlı davranmaları konusunda uyarıyor. Özellikle de bir çocuktan fazla hedef varsa…

Avantajlar

Şans eseri, 30’lu yaşlarında anne olan kadınlar hala çok fazla dayanıklılık ve dirence sahip olabiliyor. San Francisco’dan psikoterapist  Leah Seidler, herkesin farklı olduğunu ancak bu yaştaki kadınların kendilerini muhtemelen 20’li yaşlardaki kadınlardan daha iyi bildiklerini ve 40’lı yaşlardaki kadınlara göre daha az yanlış karar verdiklerini söylüyor.

Birçok bakımdan, 30’lu yaşlarınızda çocuk sahibi olmak mali ve pratik anlamda da önemli olabilir. Muhtemelen daha yüksek bir geliriniz ve 20’li yaşlarınızda olduğundan daha iyi bir finansal kaynağa sahip olacaksınız, Yine de 40’lı yaşlardaki bir kadından daha üst düzeyde bir kariyere sahip olmadığınız için kolaylıkla ara verebilirsiniz.

Dezavantajlar

 35 yaş, çocuk sahibi olmak için artık bir dönüm noktasıdır. 30’ların başında, hamile kalma şansınız 20’li yaşlarınıza kıyasla biraz düşüktür. Ayrıca düşük olma riski veya Down sendromlu bir bebeğiniz olma riski  de biraz daha yüksektir.

35 yaş aynı zamanda genetik problemlerin de daha sık ortaya çıktığı bir yaştır. Uzmanlar gerekli olan tahlil ve incelemelerin bu yaşlarda tamamlanmasını öneriyor. İleriye dönük bebek düşüncesi olanlar için tamamlanması gerekli adımları atlamadan ilerlemek lazım.

Sezaryen oranları da yüksektir. Bu yaşlarda %43 oranında sezaryene dönen doğum vakası vardır. Bu oran 20’li yaşlarda çok düşüktür çünkü anne adayının tüm vücudu daha sağlam ve sorunsuzdur. Yaş ilerledikçe çok daha fazla komplikasyonla karşı karşıya kalınabilir. Hatta doğum anında bile beklenmeyen durumlar söz konusu olabilir.

Tabii ki doğurganlık durumu her kadın için faklıdır. Ama deneyimli uzmanlara göre 35 yaş artık bir alarm yaşı. Çocuk sahibi olmak için zaman artık geriye sarıyor demek.

Başarı Oranı

Amerika’da yapılan araştırmalara göre 29-35 yaş arası kadınlarda doğurganlık oranı düşse de, hala 35 yaşında sağlıklı doğuran kadınlar var. Ama 38-39 yaş itibari ile senaryo cidden zorlaşıyor.

30’lu yaşlarda bir yumurtlama döneminde % 15 oranında hamile kalma olasılığı var, düşünün normalde bile ne kadar zor. Bir yıl içinde düzenli cinsel ilişki ve hiçbir hastalık olmayacağı varsayıldığında ise hamile kalma olasılığı %75. 30’ların sonlarına doğru bu oran %65.

Eğer hemen hamile kalmak istiyorsanız

Hamile kalmadan önce yapmanız gerekenleri doktorunuzla konuşun. Hem kendi sağlığınız hem de bebeğinzin sağlığı için bu çok önemli. Artık tıp çok ilerledi. Her türlü hizmet ve konfor ayağımıza kadar geliyor.

35 yaşın altındaysanız, haftada 3 kere korunmasız cinsel ilişkiye giriyorsanız ve tam 1 yıl bu şekilde geçtiyse, o zaman hemen bir doktora danışmalısınız.

35 yaşın üzerindeyseniz, en az 6 ay süreyle korunmasız cinsel ilişkiye girip hala hamile kalmadıysanız, hemen bir doktora danışmalısınız. Bu konuda geçmişinizde yaşadığınız hastalıkları not etmeli ve uzmanla paylaşmalısınız. Bunlar da etkili olabilir.

Eğer hemen hamile kalmak istemiyorsanız

Henüz hazır değilim diyebilirsiniz, bu sizin seçiminiz. Ama bu konuda bir adım atmalı ve daha sonra çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız, yumurta dondurma işlemlerini araştırmalısınız. Ancak eğer sağlıklı bir şekilde doğurganlık oranınız ya da hamile kalma konusunda sıkıntı görünmüyorsa biraz daha bekleyebilirsiniz. Ancak düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemelisiniz.