Hamilelik sürecinin 31. haftasında artık yedinci ayı bitirmeye çok yaklaştınız ve doğum için çok az bir zaman kaldı. Dolayısıyla bu son haftaları kaliteli, sakin ve mutlu bir şekilde geçirmeniz en büyük gereklilik. Tabii ki meraklılığınız da hala devam edecektir çünkü bebeğinizin hissi artık gece gündüz sizinle ve onun fiziksel varlığı sizin fiziksel varlığınızı çok daha ciddi bir şekilde etkiliyor. O da siz hareket ettikçe hareket ediyor, yediklerinize göre tepki gösteriyor ve siz uyurken uyuyor, siz uyanınca uyanıyor. Dolayısıyla artık gerçek bir çift canlı gibi hareket ettiğiniz için bu dönemde onunla daha fazla bağ da kurabiliyorsunuz.

31. hafta hamilelik hakkında tüm merak ettikleriniz ve bebeğinize, size dair bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik.

31. Hafta Hamilelik ve Bebeğin Fiziksel Durumu

Bu dönemde artık karnınız ciddi anlamda büyüdü çünkü bebeğiniz büyüdü ve boy olarak 40 santimetreyi aştı. Bir cetvel alırsanız bunun ne kadar büyük olduğunu hayalinizde canlandırabilirsiniz. Ayrıca ağırlığı da bir buçuk kiloya ulaştı ve bu nedenle onu taşırken zorlanmaya başlamanız da mümkün. Şimdilerde yeterince büyüdüğünü düşünebilirsiniz ancak doğuma kadar büyüme süreci hızlı bir şekilde devam edecek ve her hafta onun biraz daha uzadığını, ağırlaştığını göreceksiniz.

Bebeğinizin bu dönemde en çok gelişen yeri beyni. Zira geçtiğimiz haftalarda tüm duyu organları teker teker aktif hale geldiler ve bunun sonucunda o da gelen bu sinyallere alışmaya, onları yorumlamaya çalışıyor. Beyin de bu duyu organlarından gelen sinyalleri değerlendirirken tüm gelişimini sürdürüyor. Ayrıca uyku ve uyanıklık döngüsü bir süredir mevcut ancak bu haftalarda ne zaman uyuduğunu ve ne zaman uyandığını çok daha kolay bir şekilde takip edebilirsiniz.

Geçen haftalarda bebeğiniz hala biraz kırışıktı çünkü bünyesinde yeteri kadar yağ bulunmuyordu. Lakin yağlanma süreci tamamlandı ve tüylerinden neredeyse kurtuldu. Bu nedenle şu anda doğsa bile dışarıda yaşayabilecek yeterliliğe sahip. El ve ayaklarının yanında artık kafasını da hareket ettirebiliyor ve müthiş bir hareketliliğe sahip. Hatta bu hareketlilik sizin uykunuzun bölünmesine de sebep olabilir. Endişe etmeniz yersiz çünkü bebeğinizin fazla hareketli olması, hareketsiz olmasından çok daha iyidir.

31. Hafta Hamilelik ve Annenin Fiziksel Durumu

Anne adayları artık bu dönemde ne kadar kilo aldıklarını ciddi anlamda fark edeceklerdir çünkü 31. haftada toplamda alınan kilo muhtemelen 10 kiloyu aşmış durumdadır. Tabii ki bunun kadından kadına biraz değiştiğini belirtmek lazım çünkü hamilelik öncesinde normal kiloların üzerinde olanların az kilo almaları önerilirken, kilosu düşük olanların biraz daha fazla almaları istenir. Dolayısıyla muhtemelen doğum sürecine doğru bir iki kilo daha alacaksınız çünkü hem bebeğin ağırlığı artacak hem de sizin emzirme sürecini başarılı şekilde geçirebilmek için kilolardan gelen yağlara ihtiyacınız var.

Bu dönemde karşılaşacağınız en büyük şeylerden bir tanesi, rahim kaslarınızın kendi kendilerine kasılmaya başlamaları. Anne adayları genelde bu kasılmaları erken doğum kasılmaları zannederler ancak genelde sadece otuz saniye kadar süren kasıntılar, rahmin kendisini doğuma hazırlamasının birer işareti. Genelde ağrı yapmayan ve pek de düzenli olmayan bu kasılmalar, düzenli olurlarsa erken doğuma işaret edebilirler ve bu nedenle dikkat etmeli.

Eğer bir saatte dörtten fazla kasılma olduysa doktorunuza danışabilirsiniz ancak günün alakasız saatlerinde kısa süren kasılmalarınız varsa bunlar Braxton-Hicks kasılmaları olarak adlandırılıyorlar ve zararsızlar.

Bazı anne adayları bu haftalarda memelerinden az miktarda süt çıktığını görebilirler. Ancak bu sütü kesinlikle sıkarak çıkartmamalısınız çünkü doğumun ardından bebeğiniz için çok önemli besinler içermektedir. Kendi kendine bir miktarı dışarı çıkıyorsa buna müsaade edin ancak hepsini boşaltmaya sakın çalışmayın. Eğer sütyenlerinizin ıslanmasından şikayet ediyorsanız göğüs pedleri kullanarak dışarı çıkan bu sütün fazlasının emilmesini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca rahim ve bebek büyüdükçe sindirim ve boşaltım sisteminiz üzerindeki yük artmaya devam ediyor. Bu durum bilhassa devamlı idrara çıkmanıza sebep olabilir ve uzmanlar kesinlikle idrarın tutulmaması gerektiğini belirtiyorlar.

Onu çok uzun süre tutmak iltihap riskine sebep olur ve bunun sonucunda rahim de etkilenir ve erken doğum riski ortaya çıkar. Aynı sebepten dolayı hazımsızlık, bağırsak problemleri, gaz, karın ağrısı gibi problemlerle boğuşmak da gerekebilir.

Artık uyku problemleriniz de biraz artabilir ve bunun yanında iyi uyusanız bile kendinizi hala yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Çünkü vücudunuz fiziksel anlamda zorlanıyor ve bunun beraberinde getirdiği stres, hem uyku problemleri hem de unutkanlık sorunları yaşamanıza sebep oluyor. Anne adayları bu nedenle ne zaman uykuları gelirse o zaman biraz uyumalı ve kendilerine iyi bakmalılar.