Hamilelik süreciniz devam ediyor ve 32. haftaya geldiğiniz için artık iyice heyecanlanmış olmalısınız. Zira doğuma aşağı yukarı 8 hafta kaldı ve bu nedenle pek çok anne adayını çok ciddi bir heyecan dalgası sarıyor. Ancak onun doğumuna hala vakit var ve erken doğum vakası olmadığı sürece karnınızda bir süre daha gelişimini tamamlamaya devam edecek. Lakin artık erken doğumdan çok da korkmayın çünkü teçhizatlı bir hastanede bebeğiniz erken doğsa bile yaşayabilecek kapasiteye sahip. Dolayısıyla endişelerinizi bir kenara bırakın ve hamileliğin bu son dönemlerini keyifle geçirin. Zira endişelerin kendileri de erken doğum gibi problemlere sebep olabiliyorlar ve anne adaylarının kesinlikle ferah bir ruh hali içerisinde olmaları gerekli.

32. Hafta Hamilelik ve Bebeğin Fiziksel Durumu

Bebeğiniz geçen hafta 1.5 kiloyu aşmıştı ve boyu da 40 santimetreyi geçmişti. Bu süreç bu haftada da devam etti ve artık 200 gram daha almıştır ve bir iki santimetre daha uzamıştır. Yani toplamda 1700 grama ulaşması ve 42 cm boyunda olması çok mümkün. Bu durum onun artık rahimde çok ciddi bir yer kapladığının da en büyük işareti ama zaten siz bunun farkına bir süredir muhtemelen varmıştınız. Zira hem fiziksel olarak sizi zorlamaya başladı hem de hareketlerini en be an takip edebiliyorsunuz.

32. haftanın ardından kilo almaya devam edeceksiniz ancak aldığınız haftalık yarın kilonun muhtemelen yarısı kadarı bebeğinizin kendi ağırlığı olacak. Yani aslında her hafta yarım kilo aldığınızı düşünmeyin çünkü bunun bir kısmını da o alıyor. Doğuma kadar doğru kiloya ulaşması çok önemli çünkü sahip olduğu yağ kütleleri onun bedenini dış etkilere karşı koruyacak.

Artık kafasında saçlara sahip olan bebeğinizin tüm tırnakları da gelişti. Bunun yanında görünümü neredeyse son haline geldi ve artık doğum zamanına kadar çok ciddi görünüm farkları yaşamayacak. Pek çok bebek anne karnında bu dönemlerde parmak emmeye başlar ve bir kısmı bunu bırakırken, bir kısmı ise bir süre daha emmeye devam eder.

32. Hafta Hamilelik ve Annenin Fiziksel Durumu

Anne adayları artık bu döneme kadar toplamda on-on bir kilo kadar almış olmalılar ancak normalde çok zayıf olanların daha fazla almaları beklenirken, kilolu olanların daha az almaları beklenir. Dolayısıyla bu durumu doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır. Normal kilolardaki bir anne, doğum dönemine kadar bir kaç kilo daha almaya devam edecektir. Eğer çok fazla veya çok az kilo almadıysanız, normal hayatınıza devam edin ve sağlıklı beslenme ile spor ikilisini unutmayın. Lakin artık fiziken kendinize dikkat etmeniz gerekli ve bu nedenle spor yaparken bu döneme uygun bir spor için kesinlikle doktorunuza danışın.

Bu hafta artık geçen hafta başlamış olabilecek rahim kasılmaları biraz daha belirgin olabilirler. Bunlar doğum kasılmaları değildirler ve rahmin kendini doğuma hazırladığını gösterirler. Doğum kasılmaları genelde sürekli devam ederken, bu kasılmalar otururken kalkınca veya ayaktayken oturunca hemen geçerler. Lakin kesilmeyen, şiddeti artan ve aralıksız kasılmalar ortaya çıkıyorlarsa hemen doktorunuza danışmalısınız.

Anne adaylarının kan miktarları hamileliğin başlangıcı ile artmaya başlar ve sonlara doğru ciddi miktarda normalin üzerinde kana sahip olurlar. Bu durum tansiyonun yükselmesine sebep olabilir ve rahmin iç organlara yaptığı basınç da rahatsızlık verebilir. Bu yüzden daha sık ama az yiyebilir, yediklerinizin tansiyonu yükselmeyen şeyler olduğuna dikkat edebilir ve ayrıca rahat bir pozisyonda dinlenebilirsiniz.

Bebeğinizin fiziksel olarak gelişmiş olması onun sizden daha fazla oksijen ve besin almasını gerektiriyor. Dolayısıyla kendinizi normalden biraz daha bitkin hissedebilirsiniz. Bu nedenle bol bol taze sebze ve meyve tüketmeli, proteini eksik etmemelisiniz. Zira bilhassa magnezyum ve kalsiyum eksikliği yaşayanlar, bebeğin bunların kalanını kandan almasından dolayı geceleri kramplar ile boğuşmak zorunda kalabilirler. Bu iki mineral kasların kasılması üzerinde etkilidir ve eksikliklerinde kramplar görünebilir. Dolayısıyla beslenmeyi unutmuyoruz.

Cildiniz de bebeğin fiziksel olarak büyümesinden dolayı gerilmeye devam ediyor. Bu gerilme hem çatlaklara sebep olabiliyor hem de cildin sürekli kaşınmasına sebep olabiliyor. Dolayısıyla bilhassa karın bölgesinde devamlı olarak kaşıntılarla karşılaşmanız mümkün. Özellikle nemlendiriciler cildin esnekliğinin artmasına yardımcı olacaklardır ve kaşıntıları keseceklerdir.

Göğüslerinizdeki büyüme de devam edecektir ve bebeğin ilk emeceği süt yavaştan sızmaya başlayacaktır. Bu sütü kesinlikle sıkmayın, sadece fazlasını almak için bir göğüs pedi kullanabilirsiniz. Bu ilk sütte bol miktarda antikor ve protein bulunduğu için doğumun ardından bebeğinizin onu içmesi gerekli. Özellikle bazı yörelerde zararlı olduğu için sıkılan ve çöpe atılan bu kolostrum adlı sütün tam aksi şekilde bebeğe verilmesi gerekli.