Hamilelikte 35. haftaya gelen anne adayları, artık yüzüp yüzüp ucuna geldiler denilebilir ve bu nedenle her geçen gün daha sabırsız, doğumu bir an önce arzulayan bir ruh haline kavuşmuş olma ihtimaliniz de çok yüksek. Tabii ki bu heyecan ve sabırsızlık, bebeğinizin durumunu merak etmenizle de körükleniyor. Zira hamilelikte anne adayları genellikle gebeliğin başlarında ve sonlarında bebeklerine dair ciddi endişelere sahip olurlar. İlk haftalarda düşük korkusu anneyi sararken, son haftalarda ise bebeğin herhangi bir terslik ve rahatsızlık yaşaması korkusu öne çıkar.

Lakin doktorunuz özellikle bir tehdit görmediyse ve size uyarılarda bulunmadıysa, endişeye, telaşa kapılmanızın hiç bir gereği yok. 35. hafta hamilelikte hem bebeğinizde hem de sizde bazı değişiklikler ortaya çıkmaya devam edecektir ve sizler için bunları bir araya getirdik.

35. Hafta Hamilelik ve Bebeğin Fiziksel Durumu

Bebeğinizin boyu bu hafta 45 santimetreyi muhtemelen geçti ancak bundan sonraki haftalarda artık boyunun uzaması sona erecektir. Zira zaten rahim içerisinde çok fazla alana sahip değil ve daha fazla uzarsa sıkıntılar yaşamaya başlar. Yani boy anlamındaki gelişimi artık son buldu.

Lakin kilosu artmaya devam edecek ve bu hafta 2200 gramı aşmış durumda. Hem boyunun uzaması hem de kilosunun artması nedeniyle artık rahim içerisinde hareket alanına sahip değil lakin yine de tekmeler atmaya devam edecektir.

Bebeğin şu anda tüm iç organları ve sistemleri gelişti. Her ne kadar hepsi tam anlamıyla çalışmasa da, doğumun ardından dış dünyaya adaptasyonu esnasında tüm sistemleri işlevsel hale kavuşacak. Lakin bebeğin bilhassa sindirim sisteminin tam anlamıyla gelişmiş hale gelmesini en az iki yaşını bulacaktır. Dolayısıyla gelişimine bir kaç hafta sonra dışarıda devam edecek.

Artık beyin gelişimi de büyük oranda tamamlandı ancak beyin gelişimi doğuma kadar ve doğumdan sonra da hızla devam edecek. Zaten beyin gelişimi devam ettiği için doğduktan sonra da kafasının üzerindeki bıngıldak yapısı varolmaya devam edecek. Beyin büyüdükçe kafatasının şekli de son halini almaya başlayacaktır.

35. Hafta Hamilelik ve Annenin Fiziksel Durumu

Bebeğinizin fiziksel anlamda büyümeye devam etmesi artık iç organlarınız için çok ciddi bir baskı unsuru haline gelmiş durumda. Bu durum nefes problemlerini beraberinde getirdiği gibi, hazımsızlık da artık daha fazla olacaktır ve bunun yanında sık sık idrara çıkma ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Çünkü idrar kesesi artık eskisi kadar büyük değil ve fazla kapasite tutamıyor. Bu nedenle idrarınızı çok tutmadan tuvalete gitmelisiniz. Aksi taktirde iltihap gibi problemler ortaya çıkabilir. Sık sık tuvalete çıksanız dahi sağlıklı beslenmeden uzak kalmamalı, aynı zamanda yeterince su içmelisiniz.

Hazımsızlık problemi ile mücadele edebilmek için tek seferde çok yemekten ziyade sık sık ancak az miktarda beslenmelisiniz. Bunun yanında yemeklerden sonra dik oturmalısınız. Bol lifli gıdalar tüketmek besinlerin bağırsaklardan geçişini de kolaylaştıracaktır.

Artık bedeniniz kendini yönetmekte zorlanıyor ve bunun sonucunda sık sık terlemek, üşümek, baş ağrıları ile cebelleşmek mümkün. Bu nedenle sabretmeniz iyi olacaktır ve doktorunuzun onayladığı ağrı kesicileri de kullanabilirsiniz. Lakin kendi başınıza kesinlikle ilaç kullanmayın.

Önceki haftalarda karşılaştığınız pek çok rahatsızlık da hala sizinle olmaya devam edecektir. Damarlarda varisli görünüm, hemoroid problemleri, sakarlık, ciltte kaşınma ve çatlamalar gibi problemler bir süre daha devam edecekler ancak doğuma az kaldığı için önceki haftalarda yaptığınız şeyleri aynı şekilde devam ettirebilirsiniz.
Bu dönemde fazladan unutkanlık ortaya çıkabilir ve bunun sebebi hem hormonal değişimler hem de beyin hücrelerinin hacimlerindeki azalmadır. Geceleri yaşadığınız uykusuzluk da unutkanlık probleminin artmasına sebep olacaktır.