Hamileliğin 38. haftası artık neredeyse doğurmak üzere olduğunuzun bir işaretidir ve bazı anne adayları çoktan doğumlarını gerçekleştirmiş bile olabilirler. Dolayısıyla her annenin 40. haftayı bulduğunu söylemek mümkün değil. Eğer bebeğinizi hala doğurmadıysanız, endişe etmeyin çünkü normal gebelik süresinin sonuna çok az bir zaman kaldı. 40. haftaya kadar olan doğumlar normal kabul ediliyorlar ve 42. haftadan sonrası geç doğum kabul ediliyor. Yani henüz doğurmadığınız için endişe etmeyin ve doktorunuzun size söylediklerini uygulamaya devam edin.

Bu süreçte bebeğinizin gelişimi neredeyse tamamlandı ancak hala ağırlık kazanmaya devam ediyor. 38. haftada hem onun durumu hem de sizin fiziksel durumunuz hakkında elbette bilinmesi gerekenler mevcut. Bunlardan kısaca bir bahsedelim.

38. Hafta Hamilelik ve Bebeğin Fiziksel Durumu

Bebeğinizin ağırlığı muhtemelen 3 kiloya ulaştı ve bu durum sizin biraz daha fazla yük taşıdığınız anlamına geliyor. Boyu elli santimetreye neredeyse gelmek üzere ve bu nedenle rahim içerisinde neredeyse hiç hareket alanı kalmadı ancak tekmelere devam ettiği de bir gerçek.
Cildinin üzerindeki koruyucu katman artık döküldü ve doğuma hazır bir hale geldi. Genel gelişimi tamamlandı ancak bilhassa beyin gelişimi tam hızıyla devam ediyor çünkü beyin doğumdan sonra da tam hızıyla gelişime devam edecek. Dolayısıyla geri kalan fiziksel gelişiminin tamamlandığını belirtmek lazım.
Bebeğiniz kahve ve siyah tonlarında gözlere sahip olacaksa göz renginin gelişimi de tamamlandı diyebiliriz. Ancak açık renkli gözlere sahip olan bebeklerin göz renkleri doğumdan aylar sonra tam olarak yerine oturacaktır. Dolayısıyla bu konuda ciddi bir belirsizlik mevcut. Tabii ki bebeğin göz rengini şimdiden görmek imkansız.

38. Hafta Hamilelik ve Annenin Fiziksel Durumu

Artık kendinizi oldukça ağır hissediyor olabilirsiniz çünkü toplamda 10 kilo veya daha fazlasını aldınız ve bu durum hali hazırda gevşemiş olan bağ doku ve kaslarınıza ciddi bir yük bindiriyor. İdeal almanız gereken kilo konusunda doktorunuz gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır. Çok zayıf anne adaylarının daha fazla almaları beklenirken, gebelik öncesi hali hazırda kilolu olanların pek bir kilo almaları beklenmez.

Bu dönemde bir kaç haftadır göğüslerinizden hafif akıntılar gelebilir ancak bu akıntıları zorla sağarak dışarı çıkartmaya çalışmayın. Çünkü memeleriniz artık süt üretimi için hazırlar ve doğumun ardından ciddi bir şekilde üretime başlayacaklar. Bu süreçte bebeğin ilk emeceği yoğun kıvamlı süt memelerinizde bekliyor ve bu sütü bazı yörelerde maalesef sıkıp atıyorlar. Halbuki içeriğinde bebeğin bağışıklık sistemine ciddi anlamda katkı sağlayacak çok sayıda antikor bulunuyor ve proteinler bakımından da çok zengin. Kolostrum adlı bu sıvının fazlası memelerinizden dışarı çıkarsa ve bu size rahatsızlık verirse, birer göğüs pedi kullanarak fazlasının emilmesini sağlayabilirsiniz.

Artık fiziksel hareketliliğiniz çok fazla değil ve bu nedenle kendinizi canı sıkılmış halde bulabilirsiniz. Bundan kaçınmak için evinize dostlarınızı ve ailenizi çağırabilir, onlarla keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Ayrıca yorucu olmayan hobi aktivitelerinize de vakit ayırmanız mümkün.

Bebeğiniz bilhassa ilk hamileliğiniz ise artık aşağı inmiştir ve bu durum akciğerlerinize yer açılmasını sağladığı için nefes almanız daha kolay hale gelir. Ancak bunun yanında bu defa idrar kesesi zorlandığı için kapasitesi düşer ve kendinizi sürekli tuvalete gider halde görebilirsiniz. Bu durum sizi şaşırtmasın ve su içmenize de engel olmasın. Zira hala ciddi miktarda suya ihtiyaç duyuyorsunuz ve bu nedenle günde en az 2 litre su içmeye devam etmelisiniz.

Vajinal akıntınız da geçen haftadan beri devam ediyor olabilir. Bu akıntıda kan veya pembelik görmediğiniz sürece sıkıntı yok ancak kan ve renklenme görürseniz doktorunuza bilgi vermeniz doğru olacaktır. Zira artık doğumun çok yaklaşması nedeniyle pembe akıntılar doğum işareti olabilirler.

Geçtiğimiz haftalarda kabızlık ve hazımsızlık problemleri yaşıyorsunuz ancak bebeğin konum olarak aşağı inmesinden dolayı bağırsaklarınız bu hafta biraz rahatlayabilir. Bir süredir kabızlık çekerken şimdi kendinizi ishal halde bulabilirsiniz. İshalde su kaybı yüksek olduğu için su içmek daha da önem kazanmaktadır.

Artık uyku problemleri kendini iyice belli ederler çünkü bebek çok büyüktür ve rahat bir uyku konumu bulmak zorlaşmıştır. Bu nedenle uyku öncesi dijital ekranlara bakmayı 1 saat önceden bırakmalı, yatmadan önce rahat bir duş almalısınız. Bu şekilde bedeniniz uykuya daha hazır hale gelecektir.