Gebeliğinizin 5. haftasında adet gecikmesi gibi bazı şeyler fark etmiş olabilirsiniz. Adet gecikmesi genelde kadınların gebelik testi yapmalarına neden olur. Gebelik testiniz pozitif çıktığı zaman bebeğiniz henüz çok küçük olsa da bu haftada hem fiziksel hem de duygusal belirtiler deneyimleyebilirsiniz.

Gebeliğin 5. haftasında neler olur?

Bebeğiniz bu dönemde hızlı bir şekilde gelişmektedir ve özellikle kalp ve beyin gibi büyük organ sistemleri oluşmaya başlamaktadır.

Bu dönemde embriyonun içindeki hücreler, vücuttaki farklı sistemleri oluşturmak üzere bölünmeye başlar.

Ektoderm ya da dış tabaka, bebeğin beyni ve omuriliği de dahil olmak üzere sinir sistemini oluşturmaya başlar. Ayrıca bebeğin cildini, saçlarını ve tırnaklarını da oluşturacaktır.

Mezoderm ya da orta tabaka, bebeğin kalp ve kan gelişimiyle birlikte dolaşım sistemi haline gelecektir. Ayrıca kemikleri, kasları ve böbrekleri oluşturacaktır.

Endoderm ya da iç tabaka ise bebeğin akciğerlerini, bağırsaklarını ve karaciğerini meydana getirecektir.

5. Hafta Gebelik Belirtileri

Gebeliğinizin 5. haftasına geldiğinizde gebelik hormonu olan hCG seviyeleri yükselmeye devam etmektedir. Bu ise gebelik testinden olumlu sonuç almanıza neden olanın yanı sıra erken gebelik belirtilerinin görülmesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte bazı kadınların gebelik belirtileri yaşamadığını belirtmek gerekir. Belirtilerin olmaması, gelişmekte olan bebeğin sağlığı ve iyilik halini hiçbir şekilde yansıtmamaktadır. 

5 haftalık gebelikte aşağıdaki belirtiler yaşanabilmektedir:

Adet gecikmesi: Adet gecikmesi, gebeliğin en erken belirtilerinden bir tanesidir. Gebelikle birlikte progesteron üretiminin artmasıyla rahim içi tabaka dökülmeyecek ve gebeliğin devam etmesine yardımcı olacaktır.

Göğüslerde değişiklikler: Bu dönemde göğüslerinizin daha büyük ve hassas olduğunu hissedebilirsiniz.

Yorgunluk: Gebelik nedeniyle vücudunuzda meydana gelen değişikliklerden dolayı vücudunuz sıkı bir şekilde çalışmaktadır. Bun nedenle kendinizi yorgun hissetmeniz ve gün içinde şekerleme ihtiyacı hissetmeniz normaldir.

Mide bulantısı: Mide bulantısı ve/veya kusma, gebelikte en sık görülen rahatsızlıklardan olmaktadır. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de hormonlarda yaşanan ani değişikliklerden kaynaklanıyor olabileceği düşünülmektedir. Mide bulantısı genelde gebeliğin ilk 3 ayında görülebilmekle birlikte daha uzun da sürebilmektedir.

Daha sık idrara çıkma: Sık sık idrara çıkma ihtiyacı gebeliğin erken dönemlerinde görülebilir. Bunun nedeni gebelik hormonlarının kan akışında ve vücuttaki sıvılarda artışa neden olasından kaynaklanmaktadır. Böbrekleriniz bu dönemde atıklardan kurtulmak için fazla mesai yapmaktadır.

Ruh halinde değişiklikler: Gebelik boyunca günden güne, hatta saatten saate duygularda değişiklikler yaşanabilmektedir. Gebelik konusunda heyecanlı olsanız bile karmaşık duygular yaşayabilirsiniz. Bu nedenle olumlu ya da olumsuz gösterdiğiniz tüm tepkilerin normal olduğunu unutmayın.

5 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 5. haftasında henüz gebe olduğunuzu yeni öğrenmiş olabilirsiniz. Adetiniz gecikmiştir ve gebelik testi yaptığınızda sonucun pozitif olduğunu görmüşsünüzdür.

Bu hafta karnınızda birkaç kilo almışsınız gibi hafif bir şişkinlik olduğunu fark edebilirsiniz. Veya mide bulantısından bir şey yiyemediğiniz için birkaç kilo vermiş olabilirsiniz. Bu durumları yaşamanız gayet normaldir ve ortada yanlış olan bir şey yoktur. Her kadının gebeliği benzersizdir ve birbirinden farklı geçer.

Bu dönemde gebelikte almanız gereken kilolar hakkında düşünüyor olabilirsiniz. Ancak henüz bunları düşünmeniz için çok erken. Genelde ilk trimesterde, yani gebeliğin ilk 13 haftasında 0,5-2,5 kilogram kadar kilo almanız yeterli olacaktır. Bununla birlikte almanız gereken kilo miktarı gebe kaldığınız zamanki kilonuza da bağlı olduğu için bu konuyu doktorunuza danışmayı unutmayın.

5 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebeliğin 5. haftasında ikinci ayınıza girmişsiniz demektir. Gebe kaldığınızı yeni öğrenmiş olabilirsiniz, ancak gebeliğinizin ikinci ayında sayılırsınız. Bunun nedeni gebeliğin, son adet döneminin ilk günü esas alınarak hesaplanmasından kaynaklanmaktadır. 

5 Haftalık Gebelikte Bebeğin Büyüklüğü

Gebeliğinizin 5. haftasında bebeğinizin büyüklüğü bir portakal çekirdeği kadardır. Bu dönemde embriyo ölçülebilir bir büyüklüğe ulaşmıştır ve yaklaşık 1,5 mm kadardır. 

5 Haftalık Gebelik için Öneriler

Pek çok kadın gebe olduğunu 5. haftada öğrenir. Gebe olduğunuzu öğrenmek heyecanlı olabilse de sakin olmalı ve önünüzdeki 35 hafta boyunca neler yapmanız gerektiğini tek tek ele almalısınız. Gebeliğinizin 5. haftasında uygulayabileceğiniz öneriler şunlar olmaktadır:

  • Folik asit takviyesi ya da prenatal vitaminler almaya devam edin. Bu dönemde bebeğinizin sinir sistemi gelişmekte olduğu için nöral tüp defektlerini önlemeye yardımcı olmak açısında folat önemli bir besindir.
  • Sağlıklı bir beslenme düzeniniz olduğundan emin olun. Gebelikte önceden sevdiğiniz tüm yiyeceklerden vazgeçmeniz şart olmasa da bazı yiyecekler hastalık ve enfeksiyon riskinizi arttırabilir ve bu ise gelişmekte olan bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Bu nedenle pastörize olmayan ürünlerden, çiğ etlerden ve yumurtadan ve yüksek miktarda cıva içeren balıklardan uzak durmanız gerekir.
  • Gebelikte kedi ya da köpek beslemenizde bir sıkıntı olmasa da hayvan dışkılarından insanlara hastalık bulaşabileceği için bu konuda dikkatli olun. Bu süreci evcil hayvanlarınızla birlikte en sağlıklı şekilde geçirmek için hem doktorunuzla hem de bir veteriner hekimle gebeliğinizi ve evcil hayvan bakımını konuşmayı unutmayın.
  • Dişçinizi ziyaret edin. Gebelikte yaşayacağınız hormonal değişimler, diş etlerinizde iltihaplanmaya neden olabilir. Bu durum tedavi edilmezse enfeksiyona yol açabilir. Bu nedenle gebeliğinizi öğrendiğiniz zaman dişçinizi ziyaret etmeniz faydalı olacaktır.

Sonuç Olarak

Gebeliğinizin 5. haftası henüz büyük değişiklikler ve fiziksel belirtiler yaşamanız için erken bir zamandır. Bununla birlikte bu dönemde kendinize ve bebeğinize iyi bir şekilde bakmanız gebeliğinizin ilerleyen dönemleri için çok önemlidir. Gebeliğinizde nelere dikkat etmeniz gerektiğinden emin olmak için bu konuyu doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.