Hamilelik sürecinde hem anne adayları hem de baba adayları onları her zaman şaşırtan koşullarla karşılaşırlar diyebiliriz. Zira bebeğin oldukça hızlı bir şekilde gelişim göstermesi dikkat çekicidir ve gebelik süresince anne adayı ile bebekte yaşanan değişimlere ailenin adapte olması bazen zorlu bile olabilir. 7. hafta gebelik ise bebeğin henüz çok hızlı bir şekilde geliştiği bir döneme denk gelmektedir ve anne adayları gebeliklerini henüz bir kaç hafta önce öğrendikleri için yaşadıkları bu hızlı değişim dönemi onlarda fiziksel ve ruhsal baskılar yaratabilmektedir. Dolayısıyla 7. hafta gebelik süresince yaşanacaklara biraz değinmek gerekli çünkü bu değişimler bazen ebeveyn adaylarında telaşa mahal verebiliyorlar.

7. Hafta Gebelik ve Bebek Gelişimi

Bebekler ilk haftalarda çok hızlı bir gelişim süreci içerisinde olurlar ve bu nedenle bir haftada bir kaç milimetre büyümeleri hiç de şaşırtıcı değildir. 7. haftaya gelmiş olan bebeğinizin boyu artık 4 ila 5 milimetre civarındadır ve geçen hafta sadece 2-3 milimetre olmalarına karşın bu boya bir haftada gelmiş olmaları biraz şaşkınlık verici olabilir.

7. haftada artık bebeğin bacak yapısı küçük yüzgeçlere benzer şekilde ortaya çıkmaktadır ve kollara dair yapılar da çok küçük çıkıntılar halinde oluşmaktadırlar. Hatta kol yapısı el ve omuz olarak iki bölüme ayrılmış hale gelmiştir ancak tabii ki bu uzuvlar henüz birer tomurcuktan daha büyük boyutlarda değillerdir. İlerleyen haftalarda bu küçük tomurcuklarda eller, ayaklar ve parmaklar meydana gelecektir.

7. haftada bebeğin kalp kapakçıkları artık ayrılmışlardır ve akciğer gelişimi de tam hızıyla devam etmektedir. Beyin iki kısma ayrılmıştır ve gözler, burun için gerekli yapılar belirgin hale gelmektedirler. Bebeğin çok küçük olmasına karşın bağırsakları artık göbek kordonuna bağlanmaktadır ve pankreas çoktan oluştu bile. Hatta 7. haftada bebeğin apandisi bile tamamlanmış olmaktadır.

Bu bahsettiğimiz gelişimlerin tespit edilmesi ise o kadar kolay değil çünkü bir kaç milimetre boyutundaki bir bebeğin tüm detayları ultrason vasıtasıyla görülemez. Lakin vajinal ultrason ile yapılan muayenelerde bebeğin kalp atımları tespit edilebilir. Dolayısıyla bebeğinizi görmek için çaba gösteriyorsanız henüz onun size pek de kolay ve anlaşılır bir şekilde görünmeyeceğini belirtmek gerekiyor.

7. Hafta Gebelik ve Anne

Anne adayları bu dönemde henüz ciddi bir fiziksel değişim içerisinde değillerdir ancak dışarıdan hiç bir şeyin belli olmaması hormonal değişimler yaşamadığı anlamına gelmemektedir. Anne adaylarının yaşadıkları yoğun değişim süreci mide bulantılarını tetiklemeye devam edebilir ve bu nedenle sabahları bulantılar yaşanmaktadır. Lakin bu bulantıların herkeste aynı şekil ve yoğunlukta olmayabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Göğüs uçlarındaki renk değişimleri ve boyut artışı, ayrıca memelerin büyümesi gibi bazı belirtiler bu dönemde ortaya çıkabilirler ancak bunların dikkat çekici hale gelmeleri gebeliğin daha ileri haftalarını da bulabilir. Dolayısıyla aceleci olmamak ve fiziksel değişimlerin neden gerçekleşip gerçekleşmediklerini pek sorgulamamak gerekiyor. Her anne adayının gebeliğinin kendine has olduğu kesinlikle unutulmamalı.

7. Hafta Gebelik ve Sağlık

Bu dönemde anne adayında ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkma ihtimali düşüktür ancak hali hazırda kronik rahatsızlıkları olup da ilaç kullananlar, doktorlarını bu konuda bilgilendirmeliler çünkü bazı ilaçların etken maddeleri bebeğin gelişimini etkileyen düzeyde olabiliyorlar. Ayrıca reçetesiz olarak satılan bazı basit ilaçların da gebelikte bebek gelişimini olumsuz yönde etkileyebildikleri unutulmamalı.

Dolayısıyla ağrı kesici, uyku ilacı, öksürük şurubu gibi basit görünen ilaçların bile denetimsiz bir şekilde kullanılmamaları gerekiyor. İlaç markaları arasındaki farkların bile bebek gelişimini farklı yönde etkiledikleri biliniyor ve doğum kontrol uzmanınız haricinde rahatsızlıklarınız için başka bir doktorunuz varsa onu da gebeliğiniz hakkında bilgilendirmeli, gerekirse iki doktor arasında iletişim sağlanmasına vesile olmalısınız.

7. Hafta Gebelik ve Beslenme

Hamile anne adaylarının beslenmelerine azami oranda dikkat etmeleri ve bitkisel hem de hayvansal besinler bakımından zengin ve sağlıklı bir beslenme düzeni takip etmeleri gerekmektedir. Çünkü her farklı besinin içerisinde vücudun ihtiyaç duyduğu farklı bir beslenme maddesi bulunuyor ve bunların anne adayı ile bebek için büyük önemi var. Vejeteryan veya vegan beslenme düzenine sahip olan anne adayları da bu alışkanlıklarını biraz değiştirmeli, en azından doğrudan et olmasa dahi hayvansal bazı ürünleri tüketmeye başlamalılar. Sadece hayvansal besinlerden alınabilen bazı önemli proteinler ve vitaminler, bebeğin gelişiminde büyük bir önem sahibi olacaklar.

Anne adaylarının süt tüketimi de önem kazanıyor çünkü bebeğin gelişimi sırasında ciddi bir kalsiyum ihtiyacı mevcut. Tüm iskelet sisteminin ve dokuların gelişmesi için gerekli olan kalsiyumu almak için süt ürünlerini iyi değerlendirmek lazım. Kalsiyum bebeğin kemik ve diş gelişimine katkıda bulunduğu gibi, annenin bebeği taşıyacak olan iskelet sistemini de destekliyor ve ayrıca kan basıncını düşürerek preeklampsi riskini olabildiğince minimuma indiriyor.

Süt ve süt ürünlerinin yanında koyu yeşil yapraklı bitkilerde, bazı balık türlerinde ve baklagillerde de ciddi bir kalsiyum içeriği bulunmaktadır.

Gebelikte demir alımı de büyük önem kazanıyor çünkü gebelik süresince artan kan hücresi miktarını koruyabilmek için bol bol demire ihtiyaç duyuluyor. Her ne kadar pek çok anne adayının hali hazırda vücudunda depolanmış olan demir bu iş için yeterli olsa da, gebelik öncesinde kansızlık yani demir eksikliği yaşayanların gebelikte demir alımına daha da dikkat etmeleri gerekli. Ancak esas demir ihtiyacı genellikle 3. aydan sonra ortaya çıkmaktadır ve 7. haftada henüz ciddi bir eksiklik ortaya çıkma ihtimali düşüktür.

7. Hafta Gebelik ve Cinsellik

Hamileliğin bu döneminde henüz cinsel ilişki yaşanmasına engel olan bir durum mevcut değildir ve pek çok çift korkularından dolayı daha ilk haftalardan cinselliğe karşı uzak durmaktadırlar. Halbuki doktor aksini belirtmediği sürece anne baba adaylarının cinsellik yaşamaları konusunda herhangi bir engel bulunmamaktadır. Çünkü bebek anne karnında bir sıvı kesesi içerisinde bulunmaktadır ve bu sıvı içerisindeyken sert hareketlere karşı bile bir korunma halindedir. Bunun yanında rahim ağzının içerisinde ciddi bir koruyucu sıvı tabakası bulunmaktadır ve dolayısıyla dışarıdan gelen etkilere karşı rahim geçilmez bir koruma içerisindedir.

Bazen bebeğin düşük riskinin yüksek olması nedeniyle doktorunuz cinsel ilişkiyi yasaklayabilir ve bu nedenle doktorunuzun söylediklerine kulak kabartmalısınız. Pek çok uzman gebeliğin son dört haftasında cinsel ilişkiyi uygun bulmamaktadır ve bazıları ise hem gebeliğin başında hem de son kısmında cinsel ilişkiyi önermeyebilmektedir. Lakin bunun kararını muayeneniz sonucunda verecektir ve uzmanın dikkatinizi çektiği konulara uymanız halinde cinselliğinize bir engel koymanıza gerek yok.

Karnın büyüdüğü aylarda artık anne adayının fiziksel hareketliliği biraz kısıtlanacaktır ve bu yüzden cinsellik esnasında çok sert ve zorlayıcı fiziksel aktivitelerde bulunmamak da önem kazanmaktadır.

Anne adayının bu dönemde moralinin yüksek ve fiziksel hareketliliğinin de yeterli olması, bebeğin sağlıklı gelişimine katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla annenin tüm ihtiyaçlarının karşılanması konusunda baba adayları çaba içerisinde olmalı, gerekirse onun dikkat etmesi gereken hususlarda annelere destek olmalılar. Fakat babanın rolü annenin rolünü destekleyici olurken onu kısıtlayıcı da olmamalıdır.