Hamilelik sürecinin her anne adayı için çok özel bir dönem olduğu ve bu nedenle hem anne adaylarının hem de baba adaylarının bebeğin durumunu hafta hafta takip ettiği bir gerçek. Zira bebekler özellikle ilk haftalarda müthiş bir gelişim içerisinde oluyorlar ve dolayısıyla bu hızlı gelişim herkesi heyecanlandırıyor. Fakat özel araştırma tesisleri haricinde bu haftalarda bebeği tam olarak görmek mümkün değil ve dolayısıyla ultrasondan çok büyük mucizeler de beklememenizi öneriyoruz. Dilerseniz bebeğin 9. hafta gebelik içerisinde ne durumda olduğuna hep birlikte göz atalım.

9. Hafta Gebelikte bebeğin boyu 

9. haftaya gelmiş olan bebek artık bir kiraz ya da zeytin tanesi büyüklüğüne gelmiş demektir. Artık kuyruk olarak adlandırılan bölüme sahip değildir ve insana daha fazla benzemekte, el ve ayak parmaklarına yavaştan kavuşmakta, bu sayede doğduktan sonra kullanacağı en önemli uzuvlarına erişmektedir.

9. Hafta Gebelikte bebeğin gelişimi

9. haftada kollar ve bacaklar ciddi bir gelişim içerisinde olurlar ve elleri kalbinin üzerinde bileklerinden kıvrılmış bir şekilde rahimdeki varlıklarını sürdürürler. Parmaklar da diğer haftalara göre daha uzamış haldedir ve parmakların uçlarında ufak genişlemeler de görmek mümkündür. Ayrıca bacaklardaki uzama, ayakların daha fazla yukarı çıkabilmesine imkan tanır.

Bebeğin baş ve boyun bölgesinin gelişimi sayesinde kafasını daha dik tutabildiğini görebilirsiniz ve bunun yanında artık göz kapakları gözleri örter durumdadır. Önceki haftalarda gözleri açık bir şekilde beklediğini ancak bundan sonra gözleri kapalı olarak hayatını sürdüreceğini söyleyebiliriz, ta ki doğana kadar.

Kulak kepçeleri de bu haftada artık neredeyse tüm şekillerini kazanmışlardır. Adeta bir minyatür insan gibi görünen bebeğiniz, ufak tefek hareketler de göstermektedir fakat her vakada ultrasonda bu hareketleri tespit etmek mümkün olmayabilir. Bebeğinin erkek mi kız mı olacağını merak edenler ise maalesef en az bir kaç hafta daha beklemek zorundalar çünkü üreme organı henüz tamamlanmamış durumdadır ve her iki cinsiyette de benzer bir görünüme sahiptir. Bir kaç hafta sonra cinsel organın da cinsiyete has bir görünüme kavuşacak olması işinizi kolaylaştıracaktır.

9. Hafta Gebelik ve Anne

9. hafta gebelikte bebeğin eskisine göre daha büyük olması rahmin de devamlı olarak büyümesine neden olur. Rahimdeki bu büyüme ilk haftalarda kendisini genellikle bel bölgesindeki kalınlaşma ile gösterir ancak her anne adayında bu büyümenin hemen 9. haftada gerçekleşeceğini söyleyemeyiz. Zira bazı adaylarda dikkat çekecek kadar büyüme daha ileri haftalarda ortaya çıkabiliyor.

Hamilelik döneminde anne adaylarının kan hacimleri ciddi bir artış gösterir çünkü bebeğin beslenmesi ve onun vücudundan çıkan atıkların uzaklaştırılması kan vasıtasıyla olmaktadır. Bu yüzden dolaşım sistemi kendisini bebeği de yaşatacak şekilde değiştirir ve neticede gebe olmayan halinize göre %50 daha fazla kan sahibi olduğunuzu bile görebilirsiniz.

9. hafta gebelikte artık hamilelik hormonları en üst düzeye gelmeye başlar ve mide yanmaları, hazımsızlık, sık idrar çıkma gibi belirtiler de daha fazla görülürler. Pek çok anne adayı bu dönemde hamile olduğu için çok yemeye çalışır ancak çok yemek mide yanmalarının daha da artmasına sebep olur. Göğüslerde yaşanan dolgunluk ve hassasiyet hissi bazı anne adaylarını rahatsız edebilir ve bu zamanları biraz daha kolay geçirebilmek için daha büyük boy bir sütyene geçebilir, ayrıca alttan göğüslerinizi destekleyecek ürünleri kullanarak hassasiyete ve dolgunluk hissine biraz daha az maruz kalabilirsiniz.

9. Hafta Gebelik ve Beslenme

Anne adayları gebelik süresince çevrelerinden pek çok mucize meyve, sebze ve çay ismi duyarlar. Herkes bazı gıdaları tüketmenin ne kadar mucizevi etkilerinin olduğundan bahsetmek ister fakat 9. hafta gebelikte anne adaylarının tek ihtiyaçları doğru ve düzenli bir beslenme süreci.

Sadece sebze yemek, aşırı meyve tüketmek, hayvansal gıdaları abartmak gibi eğilimler maalesef bu süreçte sağlıksız beslenme örneğidirler ve anne adaylarının her sebzeden, meyveden ve üründen oluşan karma bir beslenme paketi oluşturmaları gerekmektedir. Zira siz ve bebeğiniz, hem sebze meyvelerdeki vitaminlere, proteinlere, minerallere ve asitlere ihtiyaç duyarken, aynı zamanda hayvansal gıdalardaki protein ve diğer faydalı maddelere de ihtiyaç duyuyorsunuz. Sadece tek bir tarafa yüklenmek hamilelikte düşük riski gibi riskleri arttırabilmekte, ayrıca bebeğin doğum kusurlarına sahip olma ihtimalini de yükseltmektedir. Eğer doktorunuz tarafından yasaklanan bazı gıdalar varsa tabii ki bunlardan uzak durmayı da unutmamalısınız.

Gebelik sürecinde sigara ve alkol kullanımı zaten herkesin yasak olduğunu bildikleri noktalar arasında lakin pek çok anne adayı kahve, çay gibi ürünleri tüketmekten çekinmiyor. Ancak bu ürünleri içerisinde bulunan kafein aslında bebek için oldukça zararlı ve bebeğin anne karnında kafein bağımlılığına sahip olmasına bile sebep olabiliyor. Dolayısıyla illa ki bir şeyler içeceksek limonlu su, sade soda, sınırlı miktarda meyve suyu gibi içeceklere yönelmemiz daha uygun olacaktır. Ihlamur, adaçayı ve diğer bitki çaylarını da abartmadan içmelisiniz çünkü bu bitki çaylarının gebe kadınlarda sahip oldukları etkiler henüz tam anlamıyla ölçülmüş değiller.

9. Hafta Gebelik ve C Vitamini

C vitamini insanlar için her zaman el elzem vitaminler arasında çünkü yaşlanmayı engellemesi, kanser, önlemesi, hastalıklardan koruması ve ayrıca enerji üretiminde görev alması, onun insan bedeni için en önemli vitaminlerden birisi haline getiriyor. Lakin gebelerde C vitamininin erken doğum, düşük riskini azalttığını, ayrıca gebelik zehirlenmesini engellediği biliniyor. Dolayısıyla C vitamini ihtiyacınız hamilelik döneminde her zamankinden daha fazla olacaktır.

C vitamini vücutta herhangi bir şekilde depolanmıyor ve sadece hücrelerde bir miktar saklanıyor ancak uzun vadede bu küçük stok yetersiz oluyor. Bu yüzden onu düzenli olarak almak gerekiyor ama pek çok anne adayının yeterince taze sebze ve meyveler tüketmemesi, C vitamini eksikliğine bağlı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. C vitamininin fazlası idrar ile atılıyor ve bu yüzden fazla alımdan korkmaya gerek yok ancak aşırı fazla C vitamini mide kramplarına sebep olabiliyor ve bebeğe de zarar verebiliyor. Bu nedenle vitamini haplar ve destek ürünleri yerine doğal meyve sebzelerden almaya dikkat etmelisiniz.

9. Hafta Gebelik ve Egzersiz

Ülkemizde maalesef anne adayları harekete ve spora yeterince önem vermiyor, bebeklerine bir şey olur kaygısıyla hareketsiz kalmayı tercih ediyorlar. Halbuki düzenli olarak temiz havalı bir yerde sakin tempo ile yürüyüşlere çıkma, basit egzersiz hareketleri yapmak ve ayrıca yüzmek, gebelik döneminde kan dolaşımını hızlandırarak bebeğe daha fazla oksijen ve besin gitmesini sağlayacaktır.

Ayrıca egzersiz ve spor, bu dönemde eklem ve kaslarınızın biraz daha sıkı durmasını sağlayacaktır çünkü hamilelikte salgılanan kas gevşetici hormonlar doğum sırasında işinizi kolaylaştırmak için salgılanıyorlar ancak bu durum günlük hayatta kas gücünden biraz kayıp ile sonuçlanabiliyor. Doğuma kadar normal fiziksel kondüsyonunuzu korumanız için spora önem vermeniz gerekiyor.

Lakin ağır sporlarla uğraşanlar artık bunları bir kenara koymalılar çünkü gebelikte yağ kütlesinin fazla azalması maalesef özellikle doğum sonrasında anne sütünün gelmesine engel olacaktır. Fazla efor sarfetmek depolanması gereken yağları eritecektir ve bu pek de istenen bir şey değil.