Sage olarak bilinen adaçayı Güney Avrupa’ya ve Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Adaçayı yüzyıllar boyunca geleneksel tıp için kullanılmıştır. Şimdiye dek yeşil olan bu küçük yeşil bitkinin yaprakları popüler bir mutfak otu olarak kullanılır. Adaçayı yağı kurutulmuş yaprakları ve adaçayı yapraklarından damıtarak çıkarılır.

Adaçayı, Eski Mısırlılar tarafından doğurganlık ilacı olarak kullanılmaktaydı. Ayrıca ses tonlarını ses kısıklığı ve öksürük için önerdi. Bitkisel ilaç uzmanları tarafından burun tıkanıklığı, şişme, ülser ve kanama için harici olarak kullandı. Sinir sistemini güçlendirmek, hafızayı geliştirmek ve duyuları keskinleştirmek için fayda sağlar.

Anti-inflamatuar

Almanya’da, adaçayı ayrıca topik olarak bir durulama yöntemi olarak uygulanır veya iltihaplar için kullanılır. Adaçayı özü, tentür ve esans yağı, hazırlanan ağız ve boğaz ilaçlarında ve sıvı (örn., Meyve suyu) ve katı dozaj formlarında gastrointestinal ilaçlar olarak kullanılır. Rosmarinic asit, bitkinin anti-inflamatuar etkinliğine katkıda bulunur. E Alman Komisyonu, ağız ve boğazdaki iltihaplı mukoz membran koşullarında dış mide-bağırsak rahatsızlığı ve aşırı terleme yanı sıra dış kullanım için dahili kullanımını onayladı.

Adaçayının Özellikleri

Adaçayının birçok tıbbi özelliği vardır. Bir uyarıcıdır, bir diüretiktir ve bir balgam söktürücüdür, anti-inflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve aynı zamanda bir iştah arttırıcı olarak görev yapmaktadır. Adaçayı bu özellikleri nedeniyle, adaçayı çay birçok sağlık yararları sağlar. Normalde bu kadar küçük miktarlarda tüketildiği için adaçayı önemli miktarlarda kalori, karbonhidrat, protein veya lif içermez.

Bununla birlikte adaçayı, sağlığa yararlı olabilecek sayısız antienflamatuar ve antioksidan bileşikler içerir. Bu bileşikler şunları içerir:

  • 1,8-sineol
  • Kafur
  • Borneol
  • Bornil asetat
  • Camphene
  • Alfa ve beta-thujone
  • Linalool
  • Alfa ve beta-karyofilen
  • Alfa-humulen
  • Alfa ve beta-pinen
  • Viridiflorol
  • Pimaradien
  • Salvianolik asit
  • Rosmarinik asit
  • Karnozolik asit
  • Ursolik asit

 

Antioksidan Etkiler

Antioksidanlar metabolizmadaki serbest radikalleri temizlemek için toplayıcılar ve vücudun duman ve böcek ilacı gibi diğer çevresel toksinler gibi davranırlar. Antioksidanlar, serbest radikallerin hücre dokularına saldırmasını önleyerek erken yaşlanmanın belirtilerini ve kanser ve kalp rahatsızlığı gibi durum riskini önler. 2011’de “Frontiers in Pharmacology” de yayınlanan bir araştırmaya göre, bilge çay, antioksidanların güçlü bir kaynağıdır. Bu antioksidanlar, serbest radikallerin bu zararlı etkilerini engellemeye yardımcı olurlar.

Kas gerginliğini azaltır

Adaçayı düz kasta gerginliği azaltan anti-spazmodik bir etkiye sahiptir ve astım atakları için buhar inhalasyonunda kullanılabilir. Solunum yollarındaki mukus tıkanıklığını gidermek ve ikincil enfeksiyonu kontrol etmek veya önlemek için mükemmel bir çare.

Hazımsızlığı hafifletir

Depresyonun ve diğer hazımsızlık semptomlarının azaltılması için araba uyarıcı olarak alınabilir ve dismenore tedavisinde de değerlidir. Üst sindirim sekresyonlarını, bağırsak hareketliliğini, safra akışını ve pankreatik fonksiyonu uyarırken, uçucu yağın sindirim üzerinde zararlı ve uyarıcı bir etkisi vardır.

Sakinleştirir

Ayrıca bitki sinirlilik, heyecanlanma ve baş dönmesi tedavisinde uygun olduğu için daha genel bir gevşetici etki olduğu görülüyor.

Menopoz semptomlarını azaltır

1997’de, Birleşik Krallık’taki Tıbbi Bitkisel Araştırmacı Ulusal Enstitüsü, üye uygulayıcılara adaçayı klinik kullanımı ve deneyimi konusunda bir anket gönderdi. Katılımcıların 49’u, 47’si uygulamada adayı kullandı ve 45’i özellikle menopoz reçetelerinde kullanıldı. Neredeyse tüm referanslar, adaçayının sıcak basması, gece terlemesi ve östrojenik etkisi üzerine uygulandığıydı. Menopoz yaş aralığı 40-64 arasında değişmekte olup ortalama 49.76’dır. Ankete katılanların vurguladığı bir diğer ana alan, yorgunluk, sinirsel tükenme, bağışıklık sistemi tükenmesi ve zayıf hafıza ve konsantrasyon için her yaşta genel bir tonik olarak kullanılmasıydı. Adaçayı yaprağı menopoz terlemelerini azaltmaya yardımcı olduğu belgelenmiştir. Bir çalışmada pilokarpin ile aşırı terleme indüklendi. Katılımcılara taze akraba yaprağı sulu bir özütü verildiğinde terleme azaltıldı. Bir başka çalışmada, 40 hastaya taze akrep kurutulmuş sulu özüt (440 mg) verildi ve günde 40 kişiye adaçayı (4.5g) ot verildi. Her iki gruptaki hastalarda terleme azalması görüldü.

Adaçayı güçlü bir anti-hidrolik etkiye sahiptir ve tüberküloz hastalarının gece terlemesi için geleneksel bir tedavi yöntemidir. Estrojenik etkileri bazı dismenore ve adet düzensizliği veya amenore bazı vakaları tedavi etmek için kullanılabilir ve anne sütünün üretimini azaltabilir.

Diyabet Üzerindeki Etkiler

Adaçayı diyabetli hastalar için faydalı olduğu düşünülen bitki bitkileri arasında yer alır. Sonuçlar normal hayvanlarda ve metformin – şeker 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaç – açlık glikoz seviyeleri üzerine sardalya infüzyonunun etkisini sıçan üzerindeki etkilerini gösterdi: Kan şekerini düşürmektedir.

Kan şekeri ve kolesterol düşürücü

Tamamlayıcı Tedaviler Tıbbında yayınlanan bir çalışmada, diyabet ve hiperlipidemi (yüksek kolesterol) olan 40 hasta, adaçayı yaprağı ekstraktına 3 ay boyunca verildi. Çalışmanın sonunda, katılımcıların açlık kan şekeri, HbA1c (3 ay boyunca ortalama glikoz düzeyleri ölçümü), toplam kolesterol, trigliserid ve LDL (“kötü” kolestrol) düzeyleri daha düşüktü ancak yüksek HDL (” Iyi “kolestrol).

Araştırmacılar, “Adaçayı yaprakları güvenli olabileceğini ve hiperlipidemik tip 2 diyabetli hastalarda anti-hiperglisemik ve lipid profilini iyileştirici etkilere sahip olabileceği” sonucuna vardı. Kötü kontrollü tip 2 diyabetli 80 birey üzerinde gerçekleştirilen çift-kör bir klinik araştırmada da adaçay ile olumlu bir etkisi bulundu. 2 saatlik aç bıraktıktan sonra, adaçayı verilen bireylerde kan şekeri düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde azaldı.

3) Enflamasyonun kontrolü

Kanıt yetersiz olsa da, adaçayındaki bazı bileşiklerin anti-inflamatuar bir etkisi olduğu görülmektedir. Bir çalışma, bu bileşiklerin bir dizi diş eti fibroblastlarında (diş etlerinin bağ dokusunda bulunan ortak bir hücre tipinde) inflamatuvar yanıt üzerine etkilerini araştırdı.

Adacıklardaki bileşiklerin kokteylinden yazarlar, “1,8-Sineole, borneol, kafur ve alfa / beta-thujone’un esas olarak insan gingival fibroblastlarındaki ada infüzyonunun anti-inflamatuar aktivitesine katkıda bulunduğu” sonucuna varmışlardır. Birçok diğer otlar ve adaçayı gibi baharatlar anti-inflamatuar, antifungal ve antimikrobiyal etkilere sahip gibi görünmektedir.

Ek yararlar

Adaçayı çayı, ateş ve soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve baş ağrısı yanı sıra hazımsızlık ve gastrointestinal rahatsızlıkların tedavisinde faydalıdır.