Adet dönemlerinin daha iyi geçmesini hedefleyen pek çok alternatif yaklaşım bulunmaktadır. Bunların bazılarını destekleyen kanıtlar olmakla birlikte bazıları yalnızca kadınların kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmaktadır.

Adet dönemlerinizde kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak önerilerden bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.

Fizik terapi

Lokal olarak ısı uygulamak (ısı bandı), akupunktur ya da akupresür gibi uygulamalar, adet ağrılarını ve sancılarını azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda PMS nedeniyle görülen bel ağrılarının rahatlatılmasında da bazı tedavilerden faydalanılabilir.

Yoga ve bilinçli farkındalık uygulamaları

Stresli olduğunuzda PMS belirtileriniz artabilir ve hayat kaliteniz düşebilir. Düzenli olarak rahatlama pratikleri uygulayarak PMS belirtilerinizi azaltmanız mümkün olabilir. Yoga, binlerce yıldır sağlık ve iyilik hali için kullanılan bütünsel bir yaklaşımdır. Bazı kadınlar, adet sancılarını azaltmada yoganın faydalı olduğunu söylemektedir.

Masaj

Masaj ve adet dönemleri üzerine yapılan beş haftalık küçük çaplı bir araştırma, masajın adet döneminde ağrı seviyelerini ve ruh halinde değişiklikleri azalttığını, vücudun daha az su tutmasını sağladığını göstermektedir.

Bitkisel çözümler

Bazı bitkiler, PMS belirtilerinin rahatlatılmasında yardımcı olabilmektedir. Ancak bitkisel tedavileri uygulamadan önce özellikle de kullandığınız başka ilaçlar varsa doktorunuza danışmanız önemlidir.

Aşağıda yer alan bitkisel tedavileri PMS belirtilerinizi azaltmak için deneyebilirsiniz. Ancak bu tedavilerin bazı yan etkilere neden olabileceğini unutmayın.

Hayıt otu

Şu PMS belirtilerini hafifletir: sinirlilik, ruh halinde değişimler, öfke, baş ağrısı, göğüslerde şişkinlik ve rahatsızlık, karında şişkinlik.

Adet döngüsünü düzenlemeye ve PKOS’ta yardımcı olabilir.

Doz: 20 mg hayıt otu özü, günde bir kapsül

Kullanımı genelde güvenli olmakla birlikte bağırsaklarda rahatsızlığa ve ciltte döküntüye neden olabilir.

Gebelikte kullanılmamalıdır.

Sarı kantaron

Depresyon, duygudurum bozuklukları ve adet öncesi hissedilen rahatsızlığı giderir.

Doz: Günde 2-3 kez 300 mg

Doğum kontrol ilaçları, antikonvülsanlar ve diğer antidepresanlar ile birlikte kullanılmamalıdır.

Sarı kantaronun kullandığınız ilaçlarla etkileşime girip girmeyeceğini doktorunuza danışmalısınız.

Gebelikte kullanılmamalıdır.

Ağızda kuruluğa, mide-bağırsak rahatsızlığına ve ciltte döküntüye neden olabilir.

Çuha çiçeği

Göğüslerdeki rahatsızlıkları azaltmaya yardımcı olabilir

Nöbet ya da epilepsi geçiren kişiler kullanmamalıdır.

Kırmızı yonca

Adet öncesi göğüs ağrılarını hafifletebilir.

Doz: Günde 40-80 mg

Kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar ya da meme kanseri gibi östrojene duyarlı tümörleri olanlar kaçınmalıdır.

Geleneksel Çin Tıbbı

Eğitimli uzmanlar tarafından reçete edilmelidir.

Yan etkiler konusunda uzmana danışılmalıdır.

Güneş ışığı ve D vitamini

Adet dönemlerinizi rahat geçirmek için alternatif tedaviler arıyorsanız, bunun için en iyi yollardan bir tanesi güneş ışığına maruz kalmanızdır. Güneş ışığının, hormonları düzenleme ve uyku üzerinde önemli etkileri vardır. Melatonin üretimini etkileyen güneş ışığı ile adet dönemlerinizi daha rahat geçirebilirsiniz.

Melatonin, epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Cildin güneşe maruz kalmasıyla üretilen melatonin, uykuyu desteklemeye yardımcı olmaktadır. Araştırmalara göre PMS nedeniyle uyku bozuklukları sık rastlanan bir durumdur. Uykusuzluk aynı zamanda yaşadığınız diğer belirtilerin artmasına neden olabileceği için iyi bir gece uykusu, sorunsuz bir adet dönemi için çok önemlidir.

Güneş ışığı, D vitamini için de önemli bir kaynaktır. D vitamini, adet döngülerinin normale dönmesine, kas ağrılarını hafifletmeye ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarını rahatlatmaya yardımcı olabilmektedir.

D vitamini aynı zamanda kemik sağlığı için önemlidir ve kemik erimesinin önlenmesi için kalsiyumun yeteri kadar emilebilmesi için gereklidir. Bu nedenle koyu tenliyseniz (D vitamini için daha fazla güneş ışığına maruz kalmaları gerekir) veya güneş görmeden iç mekanlarda çok fazla vakit geçiriyorsanız, kanınızdaki D vitamini seviyelerinizin test edilmesi için doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.