Bizim ülkemizde ve genel olarak yaşam kültürümüzde adetli iken kadının cinsel birleşmeden kaçınması yönünde bir eğilim, bir inanış bulunmaktadır. Bu inanışın ne kadar doğrulara dayandığı, tam olarak nelerden kaynaklandığına dair pek fazla bilgi olmasa da, daha doğrusu bilimsel bir açıklaması olmasa da, genel olarak adet döneminde cinsel ilişkiye girmekten çekinilir. Oysaki “adet döneminde cinsellik olur mu, olmalı mı, sakıncası var mı, yasak mı ya da yasaksa neden” gibi soruların yanıtlarına daha bilimsel yaklaşmakta fayda var. Hemen herkesin kafasında soru işaretleri bırakan bu konuya bilimsel ve tıbbi alandan bakmak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Adet döneminde de seks yapılabilir!

Aslında kadınların adet döneminde olması cinselliği tamamen unutması gerektiği anlamına gelmiyor. Hatta adet döneminde yaşanan birtakım hormonsal değişimlerin de etkisiyle bazı kadınlar için adet döneminde cinsellik, ayın diğer dönemlerine göre daha tatmin edici olabiliyor. Çünkü kadın cinselliğe karşı daha istekli olabiliyor.

Adet dönemi dışında cinsel ilişki için kayganlaştırıcı jellere, kremlere ihtiyaç duyulabilirken, adet döneminde kayganlaştırıcı ihtiyacı azalır. Hatta bazı çalışmalara göre bu dönemde yapılan seksin, kramp ve ağrı gibi şikayetlere yol açma riski de daha azdır, bir de adet döneminden kaynaklanan ağrı ve kramplar da kadının cinsel açıdan tatmin olmasıyla birlikte azalabilmektedir. Zaten düzenli ve tatmin edici bir cinsel yaşamın vücutta ortaya çıkabilecek pek çok hastalığı önleyebildiği, semptomları hafifletebildiği biliniyor. Bununla birlikte 2013 yılında yayınlanan bir çalışmada, cinsel aktivitenin bazı kişilerde migren ve baş ağrısını da azaltabildiği görülmüştür.

Adet döneminde güvenli cinsellik olabilir! 

Massachusetts Hastanesi’nde görevli olan Carrie Coleman adet döneminde seks yapılmasına dair: “Seks yaşamın normal bir parçası ve tüm kadınlar ondan keyif almalı. Temel olarak iyi bir doğum kontrol yöntemi ve cinsel hastalıkların bulaşmasına engel olacak bir yöntem uygulanarak adet döneminde seks daha güvenli ve keyifli bir hale gelebilir” şeklinde açıklamada bulunmuştur. Bu bakımdan uzmanlara göre gerekli önlemler alındığında adet döneminde seks yapmayı bırakmayı gerektirecek mantıklı ve bilimsel bir sebep bulunmamaktadır. Elbette ki, seks yapmadan önce cinsel yolla bulaşan hastalıklar, diğer enfeksiyonlar ve hamilelik konusunda olası riskleri bilmek ve bunlar için de önlem almak gerekiyor.

Adet döneminde cinsellikte enfeksiyon riski

Adet döneminde cinsel ilişki olabilir, ancak güvenli cinsellik yaşamak önemlidir. Çünkü bu dönemde HIV gibi cinsel yolla bulaşabilen hastalıkları partnere bulaştırmak veya eşten bu tür bir hastalık kapmak daha olasıdır. HIV’li bir kadının adet kanında virüs bulunabilir. İşte özellikle de bu sebeple doktorlar riskleri en aza indirmek için prezervatif kullanımını şiddetle önermekteler.

Jinekolog Lauren Streicher adet döneminde cinsel ilişkiye dair: “Kişinin tüm beden sıvıları HIV ve diğer hastalıkları taşıyabilir. Adet döneminde rahim ağzı biraz açılır ve bu da virüslerin geçmesine imkan tanıyabilir. Benim tüm kadınlara mesajım, bu dönemde korunmayı bırakmamalarıdır” şeklinde açıklamada bulunmuştur. Yani güvenli cinsellik için gebelik planlanmayan her ilişkide korunmak çok ama çok önemliyken, adet döneminde biraz daha dikkat etmek gerekebilir. Zira bu dönemde bazı enfeksiyonlara genel olarak yatkınlık da olabilir. şöyle ki; vajina adet dönemi dışında 3.8- 4.5 pH düzeyindedir. Ancak adet döneminde kanın yüksek pH düzeyinden dolayı bu seviye yükselir ve mantarların çoğalma hızı artar. Böyle olunca da herhangi bir enfeksiyonun, bakterinin, virüsün, mantarı partnere geçme riski çok daha yüksek olur.

Vajinal mantar enfeksiyonunun belirtileri nelerdir, ne zaman fark edilir?

Vajinal mantar enfeksiyonu sorunu kadınların yaşamları boyunca en az birkaç kez karşılaştıkları problemlerden birisidir ve zamanında tedavi edilmezse ciddi sorunlara sebep olabilir. vajinal mantar enfeksiyonunun belirtileri genellikle adet döneminden bir hafta önce ortaya çıkar ve bu dönemde cinsel ilişki yaşanması bu belirtileri şiddetlendirebilir. Ancak adet döneminde cinsel ilişki yaşaması ile vajinal mantar enfeksiyonu kapma riskindeki artış arasında bir bağlantı olduğuna dair yeterli kanıt mevcut değildir. Yani kesin olarak adet döneminde cinsel ilişki yaşamanın, vajinal mantar enfeksiyonuna sebep olabileceği ya da bunu artırabileceği söylenemez.

Yine çok sık yaşanan enfeksiyonlardan olan idrar yolu enfeksiyonları da bu bağlamda bir diğer husustur. Bunun için Dr. Coleman: “Bazı kadınlarda cinsel ilişki sonrasında idrar yolu enfeksiyonu eğilimi daha fazladır. Ancak bu durum cinsel ilişki sırasında bakterilerin mesaneye daha kolay gitmeleri ile daha mümkün olsa da, aylık döngü içerisinde herhangi bir anda da ortaya çıkabilir” şeklinde açıklama yapmıştır. Yani yine adet döneminde cinsel ilişki yaşamanın idrar yolu enfeksiyonları artırdığına dair de yeterli kanıt bulunmamaktadır.

Adet döneminde cinsel ilişki hamilelik riski doğurabilir!

Konuya genel bir çerçevede yaklaşıldığında; adet döneminde ilişki yaşanması durumunda muhtemelen hamilelik ile sonuçlanmayacaktır. Çünkü bu dönemde yumurtlama süreci biteli bir kaç gün olmuştur ve yumurta olmayınca da ya da yumurtalar canlılığını yitirince de hamilelik oluşma olasılığı yoktur veya çok düşüktür. Ancak bu konuda istisnalar da bulunduğundan yine kesin olarak bir şey söylemek doğru olmaz. Zira 21 -24 gün gibi kısa bir adet döngüsü olan kadınlar, adet kanamasının sonuna doğru ilişkiye girerse, spermler vajinada 5 güne kadar canlı kalabildiği için gebeliğin gerçekleşmesi de mümkün olabilir. Evet, belki de pek çok olasılığın aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor, ancak yine de adet döneminde gebe kalmanın nadir olduğu söylenebilirken, imkansız olduğu söylenemez. Fakat yine de bebek sahibi olmak isteyenler için adet dönemi hiç de ideal bir süreç sayılmaz.

Adet döneminde cinsel ilişkide vajinal kayganlaştırıcılara daha az ihtiyaç duyulur!

Cinsel ilişki sırasında genellikle vajinal kayganlaştırıcıya ihtiyaç duyulur. Ancak adet döneminde cinsel ilişkiye girilirse kayganlık ihtiyacı azalır. Çünkü adet dönemindeki akıntılar yeterince kayganlık sağlar. Eğer cinsel ilişkinin için kayganlaştırıcıya ihtiyaç duyulursa su bazlı olanlar hem cinsellik hem de prezervatifler için uygundur. Silikon ve hibrit kayganlaştırıcılar da cinsellik ve kondomlar için daha uygundur. Ancak yağ bazlı olanlar, özellikle mineral yağ bazlı kayganlaştırıcılar, prezervatifi eritebilir. Bu da yarık riskini arttırır ve latex kondomlarda önerilmez.

Adet döneminde ağrı kesici olarak seks önerilir!

Adet döneminde pek çok kadın; şiddetli kramplar, üzüntü hissi ve depresyon yaşamaktadır. İşte adet döneminin tüm bu olumsuz belirtileri için cinsellik faydalı olabilir. Çünkü orgazm sırasında vücutta endorfin hormonları, oksitosin ve dopamin gibi iyi hissettiren hormonlar salgılanır. Uzmanlara göre teorik olarak bunlar bazı adet belirtilerini hafifletebilir ve aslında adet döneminde cinselliği denemekten zarar gelmez.

Adet döneminde cinsel uyarım

Adet döneminde kadınlar cinsel olarak daha uyarılmış ve hassas bir hisse sahip olabilir. Çünkü bu dönemde hormon salgılanma düzeyleri değişir. Kadınlar bu dönemde pelvik bölgede bir tıkanma hissi yaşayabilir ve bu da cinsel isteği arttır. Fakat bazı kadınlarda bu ekstra hassaslık cinselliği rahatsız edici bir hale de getirebilir. Bundan dolayı hem kadın hem de partneri için bu durum rahatsızlık verici değilse sorun yoktur.