Eğer adetiniz geciktiyse veya hamile olup olmadığınız merak ediyorsanız, günler biraz yavaş geçiyor gibi gelebilir ve adet kaç gün gecikirse hamilelik kesinleşir diye merak ediyor olabilirsiniz. Peki hamilelik testi yapmadan önce kaç gün beklemek gerekir? Bu testlerdeki talimatlarda genellikle adet gecikmesinden bahsedilir ama bunun anlamı nedir?

Hamilelik testi dünyasında adet gecikmesi, beklenen adet kanamanızın dün başlamış olması gerekmesine rağmen başlamamasıdır. Beklenen adet kanaması günü ise normal adet döngünüzün nasıl olduğuna ve son adetinizi ne zaman gördüğünüze göre değişir.

Adet döngüsü adetinizin ilk gününden sonraki adetin ilk gününe kadar geçen süredir. Bu döngü genelde ortalama 28 gün sürer ve aşağıdaki gibi bir düzeni vardır:

  • Gün 1: Rahimde bulunan dokular parçalanırlar ve bedeninizi vajina vasıtasıyla terk ederler. Bu kanama adetinizdir ve çoğu kadın için 4-8 gün sürer.
  • Gün 8: Rahim dokusu döllenmiş bir yumurtayı beslemeye hazır hale gelmek için tekrar oluşmaya başlar. Bedeniniz bunu her ay potansiyel bir gebeliğe hazırlanmak için yapar.
  • Gün 14: Yumurtlama denilen bir süreçle yumurtalıklardan bir yumurta salınır ve yumurtladığınız gün veya önceki 3 gün içerisinde cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma ihtimaliniz yüksek olur. Spermler içinizde 3-5 gün kadar yaşayabilirler ancak yumurtanız sperm tarafından döllenmezse sadece 1 gün yaşayabilir.
  • Gün 15-24: Yumurta fallop tüplerinden rahme doğru hareket eder. Eğer yumurta bir spermle birleşirse, döllenmiş yumurta kendini rahim dokusuna yapıştırır. Buna yerleşme adı verilir ve bu anda gebelik başlar.
  • Gün 24: Eğer yumurta bir spermle birleşmediyse, parçalanmaya başlar. Hormon düzeyleriniz düşer, rahminizin bu ay gebeliği desteklemesi gerekmediğine dair işaretler gönderilir.

Bazı kadınların adet döngüleri her ay aynı şekilde ilerler. Bu kadınlar adet kanamalarının başlayacağı günü doğru şekilde tahmin edebilirler. Bazı kadınlarda ise her ay biraz farklı ilerler. Adetiniz her ay 24 günde bir de gelse, 38 günde bir de gelse düzenli kabul edilir.

Adet Gecikmesi ve Gebelik Belirtileri

Adet gecikmesi belirtileri düzenli adet gören her kadın için hayli görünür olacaktır. Eğer adetinizi bekliyorsanız ancak başlamıyorsa, geç olduğunu fark etmiş olursunuz. Ancak tüm adet kanamaları tam zamanında gelmediğinden, biraz farklı bir takvimde ortaya çıkmaları da mümkün. Ayrıca adet gecikmesine veya atlamasına sadece gebelik de yol açmaz. Adet gecikmenizin gebe kaldığınız anlamına gelip gelmediğini merak ediyorsanız, aşağıdaki erken gebelik belirtilerine göz atabilirsiniz:

Yorgunluk

İlk trimesterde, yani gebeliğin 0-13 haftaları arasında bedeniniz bol miktarda progesteron hormonu üretir. Bu da döllenmeden bir sonraki haftada bile uykulu hissetmenize sebep olabilir. Normalden daha yorgun hissetmeye başlarsınız.

Lekelenme

Yerleşme kanaması genelde gebeliğin en erken işaretlerinden bir tanesidir. Çok hafif bir kanamadır ve genelde lekelenme adı verilir. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi sonucunda oluşur. Yerleşme genelde döllenmeden 6-12 gün sonra veya yumurta sperm tarafından döllenir döllenmez olur.

Bazı kadınlarda yerleşme sırasında hafif karın sancıları olabilir. Bazı kadınlar ise hiç bir belirti görmeyebilirler.

Memede Değişimler

Döllenmeden sonra 1-2 hafta içerisinde bazı değişimler görebilirsiniz. Memeleriniz şişmiş olabilir ve dokunuşlara karşı hassas olabilirler. Memelerde gerginlik ve doluluk hissi de olabilir.

Baş Ağrıları

Hormonlar ve kan akışındaki hızlı artış adet gecikmesinden önce hafif baş ağrılarına da sebep olabilir.

Adet Gecikmesi

Bu genelde hamile olan kadınların fark ettikleri ilk belirtidir ve muhtemelen normal bir adet kanaması yaşamazsınız. Bazı kadınlarda hamilelikte lekelenme olabilir ancak normal adetten daha hafif ve kısa olur.

Bulantı

Sabah bulantıları genelde gebeliğin 2-8 haftaları arasında ortaya çıkar ve 14 hafta gibi son bulur. Sabah bulantısı adı verilse de hamilelikte bulantı gündüz veya gece her an olabilir. Pek çok kadın için belirtiler genelde sabah kalkınca en üst düzeyde olurlar. Bazı kadınlarda kusma da olabilir ama bazılarında olmayabilir.

Sık İdrar Yapma

Gebeliğin 6-8 haftaları civarında normalden daha sık idrarınızı yapmanız gerektiğini hissedebilirsiniz. Bu belirti muhtemelen gebelik boyunca devam eder.

Adet Gecikmesinin Sebepleri ve Gebelik

Yumurta sperm tarafından döllendiğinde gebelik oluşur. Ancak hamilelik adet gecikmesi veya atlamasının tek sebebi değildir. Bazı diğer muhtemel sebepleri şöyledir:

  • Aşırı kilo almak ve vermek
  • Stres
  • Uyku düzeninde değişimler
  • Emzirme
  • Hastalıklar
  • Uyuşturucu kullanımı
  • Çok yoğun egzersiz düzeni

Adet Gecikmesi ve Gebelik İçin Teşhis ve Testler

Evde uygulanan gebelik testleri, idrarınızdaki sadece gebelikte ortaya çıkan hCG hormonu için test ederler. Beden hCG’yi yerleşmede üretmeye başlar ve pek çok gebelik testi beklenen adet günündeki hCG düzeyini başarıyla tespit edebilir.

Ancak adet gecikmesinden sonraki ilk bir kaç günde yanlış negatif sonuç vermesi mümkündür. Gebeliğin erken döneminde bedeninizdeki hCG düzeyi günlük olarak artar. Eğer çok erken test yaparsanız, pozitif test için yeteri kadar hCG bulunmayabilir. Adet gecikmesinin ardından bir hafta sonra test olursanız doğru sonuç ihtimaliniz artar.

Eğer iki gebelik testi yapmanıza rağmen negatifi sonuç geliyorsa ama hala gebe olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuza danışın. Kan testi ile aynı hormon kontrol edilebilir ancak bu şekilde daha erken dönemde gebelik tespit edilebilir. Kan testi döllenmenin ardından 6-8 gün içerisinde doğru sonuçlar verir.

Eğer gebelik testiniz negatif geliyorsa ancak hala adet olmadıysanız, bunun sebebinin ne olabileceğini öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

Adet Gecikmesi ve Gebelik İçin Tedaviler

Genel olarak adet gecikmeniz varsa ve hamile olmadığınızı biliyorsanız, özel bir tedavi veya bakıma ihtiyacınız yok. Ancak eğer düzenli adetleriniz varsa fakat durdularsa, beklenmedik zamanlarda kanama yaşıyorsanız, son adetinizden beri 45 gün geçtiyse, başka endişe kaynaklarına işaret eden belirtileriniz varsa, doktorunuz muhtemelen tedavi seçeneklerine göz atacaktır. Sebebine bağlı olarak doktor hormon terapisi veya doğum kontrol hapları veya başka ilaçlar yazabilir. Ayrıca bazen yaşam tarzı değişimleri de düzenli bir adet döngüsüne kavuşmanızı sağlayabilirler.

Eğer adet gecikmeniz gebeliğin işaretiyse, doktorunuz doğru bakıma erişmeniz ve kontrollerinizi olmanız için sizi yönlendirecektir.