Adrenal yorgunluk maalesef günümüzde sık karşılaşılan bir fenomen ve pek çok kişide adrenalin yetersizliği, aşırı yorgunluk vakaları ortaya çıkıyor çünkü böbreküstü bezlerde problemler oluşuyor. Bu bezler baş parmak şeklindeler ve böbrek bölgenizde bulunuyorlar. İnsanların büyük kısmında hayatlarının bir döneminde adrenal yorgunluk ile karşılaşmak mümkün oluyor. Bazı kaynaklarda tükenmişlik sendromu gibi sendromların temel olarak adrenal yorgunluk olarak nitelendirildiği de görülmekte.

Adrenal Yorgunluk Belirtileri

Gece uyusanız da yorgunsanız, her zaman yorgun hissediyorsanız, adrenal yorgunluk riskiniz oldukça fazladır. Bunun yanında stresli, kaygılı ve fazla üzerinize gelinmiş gibi hissediyorsanız da adrenal yetersizliğe dair işaretleriniz bulunuyor demektir. Özellikle konsantrasyon bozukluğu ve kötü hafıza da buna eşlik eder.

Tiroid problemleri de adrenal problemler yaşadığınızı göstermektedirler. Bunun yanında saatlerce her gün spor yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız, vücudunuz adrenal yorgunluk nedeniyle fazla enerjiyi yağ olarak depolamaya devam ediyor demektir.

Adrenal Yorgunluk Diyeti ve Tedavi Planı

Diyetinizi Değiştirin

Adrenal yorgunluktan kurtulmak için beslenme düzeninizi yani diyetinizi değiştirmeniz gerekiyor, çünkü artık zararlı besinleri, özellikle de kafeini tüketmek yok.

Düzenli olarak kahve veya kafein içeren içecekler tüketenlerde adrenal bezler maalesef zarar görüyorlar ve kahve içilmediği zamanlarda yeterince uyaran ortaya çıkmıyor. Buna ek olarak aşırı şeker tüketimi de adrenal bezlerinizi fazla yoracaktır ve kan şekeri düzeylerini fırlatarak bezlere zarar verecektir. Dolayısıyla kafein ve şekeri hayatımızdan çıkartıyoruz.

B12 vitamininin ve magnezyumun adrenal bezler üzerindeki iyi etkileri nedeniyle kan şekerinizi dengeleyecek besinlerde onları da dikkate almamız gerekiyor. Hindistan cevizinden üretilen besinlerin neredeyse hepsi adrenal bezleri ciddi anlamda desteklerler. Hindistan cevizinin stres karşıtı ve antioksidan etkileri, adrenal bezlerin ağırlığının da azalmasını sağlar.

Bunlara ek olarak zeytin ve zeytinyağı, taze süt ürünleri, has tereyağı, organik etler de bu diyette size yardımcı olacaktır çünkü sağlıklı yağ asitleri adrenal bezlerin düzenlenmesini sağlarlar. Yeşil yapraklı sebzeleri de eksik etmeyin.

Besin Destekleri Alın

Adaptojenik bitkiler ve bitki kökleri, adrenal bezleri destekleme hususunda etkilidirler. Ashwagandha, Rhodiola, Hint Fesleğeni, Ginseng gibi bitkiler bu konuda oldukça bilindiktirler ve vücudunuzun stresle mücadelesinde de fayda sağlarlar.

Bilhassa B12 vitamini eksiği olanlar ise B kompleks vitaminlerini içeren besin desteklerini günlük olarak alarak bu eksiklerini tamamlayabilirler.

Selenyum eksikliği de adrenal yorgunluğa sebep olabilmektedir ve bu nedenle bu minerali besin desteği olarak alabilirsiniz.

Daha Düşük Stres Düzeyi

Adrenal yorgunluk için en önemli noktalardan bir tanesi ise elbette hayatımızdan stresi çıkartmak. Vücudumuzun strese verdiği adrenal tepkiler maalesef adrenal yorgunluk kaynağıdır ve bu nedenle stresi düzeyinizi düşürmenin bir yolunu bulmalısınız.

Bunun için geceleri en az 8-10 saat aralığında kaliteli bir uyku çekmeli, sizde strese sebep olan faktörleri ortadan kaldırmalısınız. Bunun için stres kaynaklarınızı bir kağıda yazabilir ve sizi rahatsız eden ne varsa hepsini listeleyebilirsiniz. Bunun ardından bu stres kaynaklarını hayatınızdan çıkarmanın yollarını arayabilirsiniz.

Elbette tüm stres faktörlerinden tamamen kurtulmak imkansız ancak yarısını bile ortadan kaldırabilseniz adrenal bezleriniz oldukça rahat edeceklerdir.

Hayatınıza size keyif verecek şeyler eklemek de stres düzeylerinizin düşmesine katkı sağlayacak. Bu nedenle hobi edinebilir, her gün spor ve meditasyon yapabilir, eğlenceli aktivitelere katılabilirsiniz. Sizi anlayan dostlar ve aile bireyleri ile kaliteli vakit geçirmek de strese karşı önemli bir düzenleyicidir.

Özetlemek gerekirse, aşağıdaki değişiklikleri hayatınıza uygulayarak adrenal yorgunluk sorunundan kurtulabilirsiniz:

  • Beslenme düzeninizi değiştirin
  • Kafein ve şekerden kurtulun
  • Besleyici besinler tüketin
  • Kaliteli besin destekleri alın
  • Stresi azaltın